Trenger du penger? Les! Men selvdisiplin på forbruket ditt vil du raskt se hvorfor du er blakk. Klarer du å huske fire uker tilbake i tid, vil kanskje listen bli lang, fordi du har brukt mer penger enn du burde?Kjenner du deg igjen? Kanskje du ikke hadde vært så blakk om du hadde litt mer selvdisiplin?

Bergenet lesetid: 6 minutter

Kausjonere

Bankene låner deg pengene du trenger om du har sikkerhet eller verdier. Har du rike foreldre eller gode nok venner, vil de kanskje kausjonere for dine lån? Ikke? Da må du eie noe du kan selge for å skaffe deg penger. Eller du kan jobbe mer eller ta deg en bedre betalt jobb. Nådeløst. Vi vet.

Vi er nemlig ofte skyld i egen elendighet, fordi det er verken venner, familie, kollegaene eller naboene som bruker pengene dine, det er du.

Les også: Trenger du raske penger?

Visste du forresten at flere banker nå velger å gi gode nok kunder mer enn 3 prosent renter på bankinnskudd.

Brått har det begynt å lønne seg å ha penger i banken igjen. Eller, gjør det, det? Om du setter sparepengene dine i indeksfond, kan du få både seks, åtte og kanskje ti prosent økning i året. Da begynner vi å snakke fugl.

Trenger du penger? Les! Her får du gode råd hele veien, helt gratis.

Vi gir deg så mange gode tips, råd og veiledning i denne artikkelen at du bør skamme deg, om du fortsatt er blakk innen tretti dager. Forutsetningen er at du har en inntekt, du må ha en jobb, eller endel sparepenger for klare deg i Norge i dag. Sorry. Trygd, uføretrygd, attføring eller dagpenger er ikke nok.

Utgifter

Har du inntekt er det bare å kutte ned på forbruket, handle klokt og rimelig, samt si opp dyre abonnement og dyre lån. Du har sannsynligvis for dårlig strømavtale, om du betaler mer enn 2500 kroner i måneden, om du bor i en vanlig enebolig på Sør- eller Østlandet.

Trenger du penger? Les!

Å kutte i egne utgifter er det viktigste du kan gjøre for å få bedre råd. Alternativet er som nevnt over, å få økt inntekt, men det er lettere å kutte i alt du bruker penger på, enig?

Januar kan være tøff for mange – særlig om man ikke har planlagt de faste- og uforutsigbare regningene. I tillegg kommer jo alle forbrukslånene, billånet og boliglånet. Ikke alle tåler renteøkningene, Norges bank kom med i fjor og kommer med i løpet av året.

Lest? Hvordan finne det aller beste casinoet på nett?

Ingenting er dyrere for folk flest, enn å ha dårlig råd. Får du purringer på regningene dine er det nesten alltid en lite hyggelig hilsning med, et tilleggsgebyr på noen hundrelapper. Penger du hadde spart, om du hadde betalt innen forfallsdato, eller før purringen ble sendt ut.

Budsjett

Feilen mange gjør når det kommer til egen økonomi er å unngå å sette opp et privat budsjett.

Man bør vite inntektene og hva som går ut, sette opp debet og kreditt for et helt år. Hva bruker du faktisk pengene dine på, og hvilke regninger du betale. Boliglånet og strømregningene er alltid viktigst, fordi konsekvensene blir store om du lar være å betale.

Setter du av litt tid og gjør dette ordentlig, vil du raskt få en god oversikt over din privatøkonomi.

Trenger du penger? Les! Og du vil forstå hva vi mener. Du må ha disiplin på forbruket, la være å bruke penger du ikke har. Bad news, men du bør også sørge for at inntekten er stabil eller øker. Kan du selge noe med verdi, bør du gjøre det nå, om regningsbunken vokser.

Når du har et fullverdig budsjett og vet det er riktig, vet du også hvor dårlig råd du har. Går budsjettet opp og du mener du kan leve etter tallene du har satt opp, kan du puste lettet ut, men husk, du kan ikke skeie ut, da vil du få problemer.

Ta kontakt med banken, om budsjettet sprekker – spør om å få avdragsfrie måneder på boliglånet, bare for å komme over kneika. Har du en god bank, de riktige kontaktene og nok inntekt – vil du få positivt svar.

Eneboer

Krigen i Ukraina, Russlands angrep på en uskyldig nabo vil få konsekvenser for oss alle gjennom hele 2023. Men når krigen endelig tar slutt, vil det sakte, men sikkert gå i riktig retning igjen, i hvert fall når Russland har tapt.

Les også: Unngå å fryse i vinter

Selvsagt er det krevende for alle som sliter, men det er i grunnen verst for de som er aleneboere. Og de er det drøyt én million av i Norge nå. Som frivillig eller ufrivillig har valgt å bo alene med sin ene inntekt. 

Derfor kan det være like smart å finne seg en partner, som å gjøre alt for å få rimeligere lån eller så lav strømregning som mulig. Du vil automatisk få veldig mye bedre råd i det øyeblikket det er to i én husholdning, om begge har inntekt, vel og merke.

Kanskje du har en søster, bror, kompis, nabo eller søskenbarn du kan bo sammen en periode, det vil du spare mye penger på.

Trenger du penger? Les! Du bør forstå forbruket ditt og behovet for kapital, før du bruker andres penger.

Maten blir dyrere, drivstoff og alle tjenester, offentlige som private. Du skal ha mye penger på bok, om du ikke er utrygg for framtiden. For alt blir mye dyrere – veldig raskt. 

Boliglånet, er mange nordmenns største utgiftspost, og det er her du kan gjøre noe selv. Ta kontakt med banken, søk om avdragsfrihet eller bedre betingelser.

Om du vurderer bankbytte, kan det være en pekepinne på hvilket svar du får, når du tar kontakt med banken din.

Vargas

Pin It on Pinterest