Sommerferien blir ofte brukt til alt annet enn hygge, avslapning og kos. For noen par, ja stadig flere i følge statistikken, er nettopp sommerferien starten på slutten. Et forhold som var ment til å vare evig tar slutt. 

Årsaken til at sommerferien får skylda er nitidig krangling, ofte om penger eller bagateller som ingen firer ved. Feks. hvilket hotell man skal bo på i Syden, at den ene drikker mer enn hva den andre liker eller at man velger reisefølge den ene har bedre kjemi med – enn den andre.

Skal man lykkes på ferie eller man er hjemme gjennom sommeren bør det planlegges noe på forhånd. Jo flere som skal feriere og reise sammen, jo bedre planlegging behøves. Man bør sette av alene tid sammen med partneren, slik at man ser hverandre, kommuniserer godt og deler tanker. Å ta med svigermor på den aller første camping-ferien, uten tidligere erfaring, med to småbarn i baksetet er som å be om bråk.

Ferietips som passer alle 

Alicante-Postiguet-stranden.jpg

For å få en så vellykket feriereise og opphold som mulig, bør alle gjøre sitt for at alle får det hyggelig, selvfølgelig. Dessverre er det ikke like lett å få til i praksis. Vi er alle forskjellige og barn har ofte et annet utgangspunkt enn foreldrene. Får ungene is, bade nok, en seng og sove i, mat og drikke når de er tørste og sultne, er mye gjort for de yngste.

Foreldrene har ofte andre og mer kompliserte krav for en vellykket ferie, kanskje ikke engang samme reisemål i utgangspunktet.

Voksne omsorgspersoner bør uansett tenke over et par ting når de reiser med barn på sommerferie. Barn har rett til å føle seg trygg og de har rett til å bli hørt. Da må de voksne legge vekk egen-interessen for en stund og tenke på barnas beste. Dessverre er det alt for mange voksne, også nordmenn, som heller velger sin egen agenda foran barnas.

Her er noen enkle råd som kan få sommerferien til å gå på skinner, utgangspunktet er en familie på fire:

  • I løpet av en uke på reise, skal alle ha en dag hver, der vedkommende bestemmer utflukt, gjøremål og middag
  • Foreldrene drikker ikke alkohol, før etter barna har sovnet, helst ikke da heller
  • Barna overrasker foreldrene med frokost på senga, om barnas alder tillater det
  • Hele familien snakker i forkant om hvor viktig det er å høre på hverandre, gjennom hele ferien
  • Sier man noe som sårer en annen, vær voksen nok til å be om unnskyldning
  • Taper man i spill, er det forbudt å bli sint, bare litt lei seg
  • Før leggetid, skal hver enkelt fortelle hva det beste med dagen har vært
  • Utgangspunktet for sommerferien er at man skal fungere godt sammen, når man kommer hjem også

Voksne har behov for tid sammen. Tre til fire uker av et helt år er liten tid. Man må ikke rekke alt i ferien. Gjør det som er best for alle, ta en time out og reis til nærmeste strand eller hotell med basseng og nyt varmen og hverandre. Ingen bør styre den andre, men vis heller respekt, gi armslag og pusterom.

Kanskje bør du gi din kjæreste eller partner en kveld ute med venner som en hyggelig gest?

Å få ned turtallet i tillegg til å være sammen med de som betyr mest, er øverst på lista for en vellykket ferie. Hvor, er sekundært for de fleste. Ingen må ta fly, eller må reise til Syden for å få en fin sommer. Senker man kravene i ett med skuldrene, vil også høsten bli fin.

Går du med tanker om å gjøre det slutt, gjør det før dere reiser på sommerferie. For barnas skyld.

 

Vargas

Tags: barn, brudd, familie, ferie, kommunikasjon, krav, relasjon, slutt, sommer, sommerferie, voksne

Pin It on Pinterest

Les også vår forrige artikkel
Politikerforakten øker – 5 år etter er lite gjort etter 22. juli

Den blåblå regjeringen har sviktet ofrene og de etterlatte etter 22. juli 2011. Statsminister Erna Solberg har fomlet og ikke...

Kjønnshår til besvær

Bikinilinjen må for lengst være trimmet, sommeren blir ikke den samme med en diger busk som presser seg ut på...

Lukk