Slik blir du rik i en fei, ved å bruke penger du eier og ikke andres penger. Om du holder deg til den planen å bare bruke penger du selv eier, vil du før eller siden ha mye av dem. For det er nemlig slik at om du ikke låner, blir du var for å bruke av egne midler.

Bergenet lesetid: 7 minutter

Følg pengestrømmen

Selvsagt må du låne penger til egen bolig om du ikke arver eller er jævlig god til å spare. De aller fleste må låne penger til sin første leilighet, sånn er det bare. Og samfunnet har lagt opp til at til og med alene, skal du kunne låne penger til bolig. Vi sier ikke at det blir enkelt.

Les også: Hvor godt planlegger du?

For å lykkes med å bli rik i en fei, må du følge pengestrømmen. Oppholde deg der pengene er.

Kapitalistene, investorene og kremmerne begynte å tjene penger tidlig, mange av dem. Det er fordi de fulgte pengestrømmen. Vanket i de økonomiske miljøene. Studerte børsene, kjøpte aksjer, solgte aksjer. Kjøpte boliger, solgte boliger osv.

Det er gjennom eiendomsinvesteringer Olav Thon (99) har blitt en av Norges rikeste. Og det er gjennom kloke investeringer du kan bli raskt rik. veldig rik. Det blir som å pisse i havet å skulle spare et par kroner på å kjøpe servelat på Rema eller Kiwi. Det monner liksom ikke. 

Man behøver verken å være gründer eller investor for å lykkes med å spare mye penger.

Det er en vesentlig forskjell å tjene mye penger og spare penger. Men det går ut på det samme, å sitte igjen med mer penger over tid, ved å gjøre kloke økonomiske valg. Du kan spare mye penger ved å bruke mindre enn du gjorde i går. Det gjør du ved å planlegge kjøpene dine.

Slik blir du rik i en fei.

Begynne i det små

En norsk gjennomsnittslønn ligger på 650.000 kroner, som bør være nok til at du klarer deg godt. Gjør du ikke det, er det forbruket og utgiftene det er noe feil på, ikke lønna. At du syns strømmen er dyr nå, synes vi er rimelig, men du skal egentlig lett klare betale for deg, om du har en inntekt. 

Lest denne? Slik tjener du penger i aksjemarkedet

Det er forskjell på å klare seg godt økonomisk og det å bli skikkelig rik.

Å bli rik er mange nordmenns største ønske. Og det er mulig også for deg. Det du bøt gjøre da, er er å følge pengestrømmen. Vær der pengene er. Gjøre kloke og innbringende valg. Sett eksempelvis pengene dine i indeksfond, ikke la de stå i banken, det gir deg ingen avkastning. 

Slik blir du rik i en fei

Dog er det viktig å begynne i det små om du har dårlig råd.

Les også: Trenger du penger? Les!

Spar inn på alle detaljer det er mulig å spare noen øre på. Begynn med å slukke lyset i alle rom du ikke oppholder deg. Ta med brukte bæreposer i matbutikken. Si opp alle dyre abonnement og treningsavgiften du ikke bruker. Sett opp et budsjett så ser du hvor pengene dine blir av. Husk at det ikke er inntektene som avgjør hvor mye penger du har, men forbruket.

Handle-disiplin 

Å være ha selvdisiplin når man handler er lettere sagt enn gjort. Det betyr rett og slett at man ikke skal handle noe, uten at man virkelig behøver det. Hver gang du står med kortet i hånden, skal du spørre deg selv: “Trenger jeg denne varen?” Hvis svaret er i nærheten av: “Kanskje ikke …” Skal du ikke handle den heller. Enkelt? Nei, men det virker altså.

Du bør selge alt du eier som ikke er i bruk eller ikke har vært i bruk det siste halve året. Deretter skal du rydde alle eiendommene din og samtidig selge de eiendommene du ikke behøver. Jo, det er sant. Selg gjerne hele slektsgården. 

Å selge en hytte som ikke brukes – kan gi deg startkapital til å kjøpe en firemannsbolig. Denne pusser du opp og leier ut leilighetene til 8000 -10.000 kroner per stykke, per måned. Og du er i ferd med å bli rik. Er du med? 

Å ha disiplin når du handler, handler også om å handle klokt. Får du et tilbud om halvpris på en vare, og dette er noe du kan bruke – er det dumt å la være. Det er en investering i seg selv. Det handler om debet og kreditt, pluss og minus. 

Øv deg på å skrive opp alt du bruker penger på i løpet av en uke. Du kan bli overrasket over resultatet.

Slik blir du rik i en fei – du må bare være tålmodig og bygge stein på stein.

Aksjemarkedet

Handler du de største og rikeste selskapene på børsen, som gir solide utbytter til sine aksjonærer, vil du bli rik. Men det vil også ta tid. De fleste som forsøker seg, blir for utålmodig og selger seg ut – for tidlig. Er man smart, sitter man i markedet over tid, altså flere tiår og får renters renter-effekten. Verdens 8. underverk.

Trygge aksjer er aksjer som ikke faller like mye som de fleste andre, når “alt” begynner å falle, som ved et krakk. Eller ved store negative nyheter som påvirker selskap og børs over hele verden. Les, Pandemi, krig eller konkurser blant banker og store selskap. Det skjer av og til, men heldigvis sjeldent. 

Selskap og aksjer på børs over hele verden påvirkes av ytre faktorer, overskrifter og nyheter. 

Oljeprisen, bankenes renter generelt og den amerikanske økonomien spesielt, er med på å påvirke Oslo børs og andre europeiske børser.

Om du skal jage de tryggeste aksjene på børsen, bør du vite hva du skal se etter. 

Vær uansett oppmerksom på at aksjemarkedet er volatilt, det går opp, men også ned. Og u kan i verste fall tape pengene dine om markedet faller nok. Men i utganspunktet er det også en måte å bli veldig rik på, om du investerer riktig.

Utbytteaksjer 

Selskap som har penger på bok er viktig å kjenne til. Regnskapet og hvor mye som er igjen på bunnlinja, like så.

Selskap som har hatt solid inntjening i flere år på rad og har en ryddig, og stødig ledelse – som har ro når det blåser på toppene. I urolige tider bør selskapet med milliarder i omsetning ha en plan for å komme seg tilbake i roligere farvann, når stormer har lagt seg. 

Selskap som gir utbytteaksjer er ofte et godt bevis på at ting er på stell i selskapet. God og strukturert ledelse, god inntjening og solide planer for videre drift med stort overskudd, langt inn i framtiden. Løp og kjøp.

Equinor, DNB, Yara, Telenor og Gjensidige forsikring, Salmar og MOWI, (når lakseskatten er fastsatt). Dette er gode eksempler på trygge selskap som drives godt.

Altså trygge aksjer som du trygt kan sitte i når ting er urolig på markedet.

Uansett hvilke aksjer du selv velger, så husk at det ofte er god grunn til å se langt fram i tid. Være langsiktig, gjerne over flere tiår, for å få en god avkastning på aksjer som også gir utbytte. Da oppnår du etterhvert renters rente-effekt, som betyr rentegevinst på rentene dine.

Da blir du rik, da.

Vargas

Pin It on Pinterest