Vår langtids aksjeportefølje er utbytteaksjer av selskap som tjener penger i dag. Men minst like viktige, dette er selskap som vil tjene gode penger – langt inn i framtiden. Aller helst i uoverskuelig framtid, men det kan ingen love – men i hvert fall de neste 24 månedene.
Estimated reading time: 12 minutter
Våpen
Kongsberg Gruppen er vår største post og slik vil det forbli lenge i vår long portefølje. Her handler vi mer på alle dipper, men det er dessverre sjeldent denne aksjen går ned. Så langt i år, har KOG steget 156 prosent, det er fullt mulig at denne aksjen vil fortsette å stige.
Vi synes aksjen er attraktiv, men også fordi selskapet er bunnsolid. Kongsberg gruppen gjør nemlig veldig mye mer enn å produsere våpen. Selskapet produserer også høyteknologi for verdenshavene og for verdensrommet.
Men det mest spennende er at Kongsberg Gruppen vil bruke AI i veien videre for å lykkes med sine planer. Kongsberg gruppen er et selskap som er “dyrt” på børs, men som forsvarer mer enn 1200 kroner per aksje, fordi det er mye penger i våpen, blant annet.
Kongsberg Gruppen skriver avtaler med ulike nasjoner som Norge er i samarbeide med. De siste er USA og Finland som har bestilt ulike typer missiler fra det norske selskapet. Slikt blir det mye penger av.
Vår langtids aksjeportefølje handler om langsiktig trygghet – med god inntjening.
Bildet er tatt av Sergei Tokmakov, Esq. https://Terms.Law fra Pixabay
YARA
Yara International er et gjødsel- og kjemikalieselskap. En velkjent aksje for mange nordmenn. Og et selskap som har hatt mye motgang de siste årene. Aksjen er ned 14 prosent, så langt i år. Kursen ligger på 315 kroner per aksje, men den var på 500 kroner i mai 2022.
Krigen mellom Russland og Ukraina har vært en verkebyll for Yara og mange andre selskap som skal produsere for matproduksjon. Også energiprisene som lenge har vært svært høye, har påvirket Yara negativt.
Til tross for et fantastisk 2022, ble 2023 preget av vanskelig logistikk, også det grunnet krigen. Omsetningen gikk ned, kostnadene opp og dermed et svakere resultat for året i fjor. Det betyr ikke at det ikke er lys i tunellen for Yara, som har produksjon i mer enn 26 ulike land.
Svein Tore Holsether er CEO på nærmest det tiende året. Han og hans team jobber i herdig med å få selskapet opp fra grøfta. En fin stigning på 5 prosent de siste tre månedene, forteller oss at de kan være iferd med å lykkes.
Aksjen er lavt priset nå, selskapet gjør alt de kan for å kutte kostnader, få opp effektiviseringen og dermed en stigende avkastningen. Sjefen har bevist at han har gjort det før. Det stoler vi på at Svein Tore Holsether gjør igjen.
MOWI
MOWI er verdens største produsent av atlantisk laks, målt i både volum og omsetning. Eid av selveste Jon Fredriksen og blir drevet godt, til tross for en rekke utfordringer de siste årene. Nå skal MOWI sette inn mye penger for å bedre fiskehelsen. Her er det også gode utbytter å hente.
MOWI tjener penger på høye laksepriser og produksjon av enorme mengder tonn med laks, eksportert særlig til Asia.
Selskapet har slitt med negativ omtale grunnet perlesnormanet-angrep, men dette gjelder alle oppdrettsselskap som har sine mærer i havet. Selskapet jobber på spreng for å få kontroll på disse utfordringene og vil lykkes igjen.
I skrivende stund er lakseprisen for eksport et stykke unna all time high, men den ligger på 78 kroner per kilo. Som gir god inntjening for selskapet. I perioden før jul og fram til over nyttår, er høysesong for laks i Norge, men også for eksport.
Vår langtids aksjeportefølje gjenspeiler nøye utplukkede selskap, som vil overleve og tjene penger – langt inn i framtiden.
DNB
Norges største bank, spruter cash ut til aksjonærene i form av utbytte. Aksjekursen ser ut til å holde seg på rundt 225-230 kroner per aksje. Noe som er både kjedelig og lavt, all den tid vi ser hvor mye penger selskapet tjener.
DNB gir et solid utbytte på 16 kroner per aksje, Norges største bank tjener mer penger enn noen gang. Kanskje en utskjelt bank, men aksjen er bedre og tryggere enn noen gang – mener vi.
DNBs kvartalsrapport fortalte oss et resultat på 15,3 milliarder kroner i tredje kvartal. Opp fra 13,2 milliarder kroner fra forrige kvartal.
Storbanken har gjort store omveltninger i form av kjøpet av S-banken. Og vil gjøre besparelser i form av nedskjæringer. Det er ventet av 500 ansatte må forlate banken i løpet av 2025.
Det er all grunn til å tro at DNB vil fortsette å sprute cash, men om aksjen vil reagere så voldsomt på det, tviler vi vel egentlig på. Men utbytte alene er god nok grunn til å eie aksjen, synes vi.
Oslo børs foto: Copyright Vargas12.com
Gjensidige
Om DNB er en kjedelig aksje, så vil forsikringsgiganten Gjensidige slå banken ned i støvlene.
Drit kjedelig aksje, men også tryggheten selv. Du vil aldri finne de helt store svingningene, men et selskap med solid ledelse, tjener penger som gress og betaler gode utbytter, som DNB.
Gjensidige forsikring er Norge største og kanskje beste forsikringsselskap. De sitter med en svært god ledelse og en meget god inntjening over tid. Derfor gir også Gjensidige et solid utbytte til sine aksjonærer.
Selskapet har nettopp fått godkjent en PIM-modell (Partiel Intern Modell) fra Finanstilsynet, en modell som er en stormrisiko-modell.
Er det én aksje og et selskap du bør ha i din portefølje når det brenner på dass eller børsen – er det Gjensidige forsikring.
Vår langtids aksjeportefølje skal gi god inntjening over flere tiår. Mye grunnet solide utbytter.
Aker BP
Kjell Inge Røkkes eget oljeselskap er også et must i en hver portefølje. En trygghet, en pengemaskin, men i tillegg en volatil aksje. Volatil i form at den følger nesten oljeprisen slavisk. Billig olje gir lavere aksjekurs og omvendt. Men det er også litt mer komplisert enn det.
Aker BP er nemlig svært god på lave kostnader og god inntjening. Aksjekursen har falt 23,3 prosent så langt i år. Dette skyldes oljefunn som har hatt mer vann enn olje i seg, som gjør at innhenting ikke har vært like god som tidligere år.
I tillegg er det mye vedlikehold på de ulike plattformene, vedlikehold og service som tar tid. Dette begrenser i større eller mindre grad oljeproduksjonen.
Det er det gigantiske oljefeltet Johan Sverdrup som har skapt endel utfordringer for Aker BP det siste året.
Aker BP er Norges nest største oljeselskap, etter Equinor. Men Aker BP gjør mer enn å finne og selge olje. Aker BP jobber på spreng for å få AI-teknologien til å gi selskapet store fordeler på sikt. Her er det også store utbytter å hente.
Dette er også en aksje som blir værende i vår aksjeportefølje i all uoverskuelig framtid. Vi vil trenge olje, også de neste 30 årene.
Vår Energi
Kanskje den aksjen med størst potensiale i vår portefølje, men også den billigste, om vi ser på pris per aksje isolert sett.
Vår Energi er på lik linje med Aker BP et energiselskap, derav navnet, men som har ca 40% inntjeningen sin fra gass. Vår Energi er Norges nyeste olje- og gass-selskap og som vokser raskest. Et selskap som har gitt en drøy kroner i utbytte, hvert kvartal siden oppstarten.
Vår Energi har ligget på drøyt 30 kroner i kurs det siste året. Høyeste kurs som er oppnådd var 45,82, et lite øyeblikk 22. august 2022. Det var skyhøye olje- og gasspriser som gjorde utslaget. Men det er altså en svært lite volatil aksje, for et energiselskap ¨å være.
Vi vil eie aksjen og se hvor langt verdiene våre strekker seg. Utbytte er svært attraktivt og en god grunn til å sitte long.
Det ble nylig funnet nær 28 millioner fat olje nær troll-feltet. Dette feltet utvinnes av Equinor og Vår Energi. Dette oljefunnet er det første i år.
Orkla
Liker du pizza? Da har du sikkert spist Grandiosa? Norges mest kjente pizza produseres av Orkla.
Orkla er et svært viktig selskap for produksjon av ulike typer mat i Norge. Men Orkla er mye mer enn som så. Foruten å være en solid utbytteaksje, er selskapet, eide av Stein Erik Hagen, et industrielt investeringsselskap, som er blant de aller største i Norden, med nær 20.000 ansatte.
Les også: Aksjeporteføljen for de med store baller
Orkla har en rekke kjente merkevarer i sin portefølje. Deriblant Jøtul, Orkla Food Europe The European Pizza Company og Pierre Robert Group. Altså ikke bare Grandis.
Aksjen har steget pent i år, nemlig med drøyt 25 prosent.
Vi vil beholde Orkla i porteføljen, så lenge Stein Erik Hagen ikke selger ut de ulike porteføljene, for så å bare sitte igjen med skallet. Det blir det neppe penger av på sikt. Men enn så lenge er det gode utbytter i Orkla.
Schibsted
Når du surfer på nettet, bruker du sannsynligvis Schibsted sine tjenester oftere enn du tror. Enten du leser VG.no, søker etter ny elbil på Finn.no eller andre rubrikkannonser. Schibsted ble nemlig omorganisert i i år. Det er en noe komplisert eierstruktur Schibsted etter omorganiseringen.
Les også: Slik blir du rik i en fei
Men i korte trekk er nyhetsmediene solgt til stiftelsen Tinius som eies av Schibsted. Disse skal driftes av stiftelsene alene.
Selskapet forøvrig består av to ulike deler. Nordic Marketplaces, som består av svenske Blocket, Mitt anbud og Finn.no som vi kjenner her hjemme. Og Next, som består av digitale vekstselskap som består av nyetablerte og allerede etablerte nordiske nettsider.
Omorganiseringen som ble gjort i sommer, ble godt tatt i mot av aksjonærene. Aksjekursen ligger på 342,60 per aksje. Den har steget nær 24 prosent så langt i år. Det er nesten 9 kroner i utbytte på Schibsted-aksjen. Det er ventet at det betales ut utbytte, to ganger i 2025.
Telenor
Konsernsjef i Telenor de siste 9 årene, Sigve Brekke går av 1. desember.
Han blir erstattet av Benedicte Schilbred Fasmer. Hun kommer fra stillingen som konsernsjef i SpareBank 1 SR-bank. Det vil trolig ha svært liten betydning, all den tid Norges største teknologi bedrift går så det griner.
Det vil si, selskapet har noen utfordringer med nødnettet og Telenor har ikke bare fornøyde privatkunder heller. Men som bedrift som ønsker å tjene penger for sine aksjonærer, lykkes selskapet til gangs. Man skulle tro at dette hang mer sammen, men i Telenor er det altså slik.
Mest fordi Telenor er et internasjonalt selskap med 200 millioner kunder i 8 land. Man kan lett tro at den nye lederen blir veid å funnet for lett i et så krevende markedet i så mange ulike land. Men Fasmer har vært ute en vinternatt før.
Hun har vært sjef i DNB, styreleder på Oslo børs og konserndirektør i Framtind forsikring. Vi er overbevist om at Telenor er i trygge hender – også i framtiden.
Telenor-aksjen har steget pene 7 prosent i år. Og selskapet betaler et årlig utbytte på 22 kroner totalt, fordelt på to utbetalinger per år.
Vår langtids aksjeportefølje skal vare lenge, aller helt flere tiår om mulig.
USA
Aksjemarkedet i Norge er spennende, men kanskjer aller mest for oss nordmenn.
Globalt er det bare 1 prosent av aksjene i verdensmarkedet, som handles på OSE, altså Oslo børs.
Det amerikanske markedet smitter over på de øvrige børsene. Slik er det med dollaren også, den påvirker all annen valuta. Derfor må vi eie selskaper i USA, for å ta del i de store svingningen i markedet.
Siden det amerikanske markedet er mer krevende og volatilt enn det norske, har vi valgt oss et globalt indeksfond, med overvekt av aksjer i USA.
KLP AksjeGobal Indeks P har en avkastning på 23 prosent siste år. I et indeksfond bør man være langsiktig involvert som investor. Fondseieren, KLP, anbefaler at man er minst fem år i fondet, for å få en ok avkastning. Helst betydelig lengre.
Risikoskalaen ovenfor viser sammenhengen mellom risiko og mulig avkastning ved investering i fondet. Fondets risikonivå er basert på svingninger i fondets kurs siste fem år. Der fondets historikk er kortere enn fem år, er fondets referanseindeks benyttet.Morningstar.com
KLP AksjeGobal Indeks P er som navnet tilsier, et fond som følger indeksen.
I dette tilfelle, indeksene for alle de aksjene som er involvert. Som du sikkert vet, er det god fart i de største selskapene i USA etter at Donald Trump vant valget. Svak norsk krone og sterk dollar gjør at man gjør større inntjenting i et slikt fond.
Her investerer fondet i Meta, Microsoft, Apple, NVIDIA, Amazon, Tesla og Alphabet. Og med noen mindre andeler i Eurosonen og Japan.
Vi gjør oppmerksom på at du går inn i aksjer på børsen med risiko. Husk at du kan tape pengene dine.
Trackback/Tilbaketråkk