Aksjeporteføljen for de med store baller. Skal du bli rik på aksjer må du ta noen sjanser, ikke følge bjellesauene som Kjell Inge Røkke eller Øystein Stray Spetalen. Eller kan det være smart å gjøre nettopp det?

Bergenet lesetid: 6 minutter

Vi påstår ikke at du bør la være å kjøpe Aker-aksjer, eller følge Spetalens voldsomme aktivitet på børsen. Vi mener det er lov å bruke hue, selv.

EXIT

I så fall bør du følge nøye med, for Spetalen kjøper og selger selskap like ofte som andre skifter truse. Det kan bli for hektisk. Røkke og Spetalen er milliardærer av en grunn. Disse økonomiske akrobatene er nok motpolene til rikingene som omtales i TV-serien, “EXIT“. Verken Røkke eller Spetalen har tid til kokain og Champagne – døgnet rundt. De jobber jo 25 timer i døgnet.

Skulle det være noen investorer som lever som gutta i EXIT, vil ikke den livsstilen vare særlig lenge. De brenner lyset i begge ender, bryter loven og ødelegger seg selv, samtidig som de drar med seg andre ned i dritten. Selvsagt ikke å anbefale.

Det som kan være smart, er å følge sin egen magefølelse. Sette seg inn i hvilke selskap som faktisk har en framtid. Da må man se langt inn i spåkula og håpe at ‘det grønne skifte‘ – blir en suksess. For det er et “værskifte” på børsen nå. Aksjer som stiger mest, er grønt, fornybart og miljøvennlig.

Olje og gass er ikke helt ute av det, ikke shipping heller. Til tross for at det har vært en sterk nedgang grunnet pandemien, men ting begynner å røre på seg igjen. De store tankskipene med tungolje har fyrt opp dieselmotorene. Verden har begynt å våkne opp etter mars 2020.

USA påvirker Europa

Lest? Derfor vinner du med dine Google-søk

At Trump er ute av det Hvite hus hjelper også. Joe Biden har det fryktelig travelt, han skriver ut nye presidentordre, for å stoppe Donald Trump sine kommandoer. Biden vil presse på for at USA igjen samarbeider godt med Nato, går inn igjen i Paris-avtalen og setter fokus på miljø- og klimautfordringer. Noe som selvsagt påvirker Wall Street og børsen.

Vit én viktig ting, alt som skjer med amerikansk økonomi, påvirker Europa og Norge. Alltid.

Skal man kjøpe Tesla-aksjer? Skal man ta sjansen på Bitcoin, eller bør man satse sparepengene på trauste Orkla og Equinor? Det er selvsagt opp til deg å avgjøre, hvilken risiko du er villig til å ta. Vil du ha spenning i livet, kan du jo selge huset og kjøpe Bitcoin for hele salgssummen. Dagen etter kan alt være borte. Bitcoin er og blir en risikosport, enn så lenge.

Aksjeporteføljen for de med store baller

Joe Biden er som en frisk pust over den amerikanske økonomien og for ‘det grønne skifte‘, – det påvirker Oslo Børs positivt.

Aksjeporteføljen for de med store baller, handler om å ta en viss risiko, men det er forskjell på å barbere seg og skjære av seg hele hodet. Risiko kan handle om en viss sikkerhet, men du bør vite at det handler om å sette pengene sine i aksjer som sakte, men sikkert kan forvitre. Da bør du ha baller nok til å sitte i ro, til aksjene stiger igjen, eller selge deg ut.

Kahoot eller Tesla

De fleste vanlige dødelige, uten milliarder å investere i, må tenke safety first, for ikke å miste pengene før man kommer i gang. Men det betyr ikke at man kan ha det gøy på børsen, man må bare vite hva man skal gjøre når det begynner å “brenne”. Man kan velge å selge seg ut ved bratte nedganger å la pengene stå, da kan du gå inn igjen når faren er over. Eller du kan bli med ned, for så få med deg oppgangen igjen, – om den kommer.

Lest? Bonuser som kan endre livet ditt

Skal du ta noen sjanser og få god avkastning, bør du tørre å satse på nye selskap som ikke behøver å bygge digre fabrikker, eller har en plan, langt fram i tid engang. Vi tør å påstå at du kan bli fryktelig rik, ganske raskt, om du treffer på riktig aksje, til riktig tid.

Alle som investerte mye penger da Kahoot-aksjen begynte å stige, og som sitter ennå – er rike i dag. Og det er det faktisk ganske mange nordmenn som gjør. Kahoot-aksjen er blant de store vinnerne på Oslo Børs. Kahoot kostet 23 kroner for ett år siden, i dag koster samme aksje 112 kroner.

Aksjeporteføljen for de med store baller

Tesla-aksjen er en annen topp-vinner, men det koster skjorta å være med på den reisen. 1 Tesla-aksje koster $781,30, altså mer enn 6000 kroner. Det finnes andre og langt billigere aksjer man kan kjøpe, uten at vil ha garanti for å vokse like fort som Tesla-aksjen, men som allikevel kan gjøre deg rik.

Skulle du hatt den aksjeporteføljen med store baller, burde du selvsagt hatt store mengder Tesla-aksjer, Kahoot aksjer og satset blindt på Bitcoin. Selve rosinen i pølsen for investorer med nerver av stål.

Egen portefølje

Vi har investert i REC Silicon-aksjene, fordi vi har tro på strategien med silisium til bruk i solcellepaneler, samt produksjon av litium-ionbatterier til bruk i el-biler, ved Moses Lake-anlegget i Washington. Et selskap som satser grønt og fornybart. REC-aksjene har steget mye, veldig lenge, men mange tror dette er bare starten.

Vi har også plasser noen kroner i de nye Aker-aksjene, Aker Offshore Wind og Aker Carbon Capture, samt det norske legemiddelselskapet Vaccibody. Et norsk selskap som kan lykkes med å framstille en norsk Covid-19-vaksine og som har laget kreft-medisiner. Noen vil hevde at dette er ganske så trygt og ikke særlig risiko-basert. Vi har planer om å sitte med aksjene lenge nok, til å kunne få en god avkastning.

Aker eies av nevnte Kjell Inge Røkke, og ja, han eier også REC. Vaccibody har investor, Jan Haudemann-Andersen som største eier – en annen milliarder, bjellesau om du vil, som har vært i gamet lenge. Om vi ikke har fulgt etter bjellesauen, Spetalen, som svært mange andre nordmenn? Joda, vi også. Vi har endel aksjer i Saga Pure, et investeringsselskap.

Aksjeporteføljen for de med store baller, er nok langt mer hårete enn vår. Finn dine aksjer og kjøp aksjer jevnt og trutt. Ikke få panikk om det kommer røde dager, sett deg inn i hva aksjeselskapet faktisk driver med og tenk langsiktig.

Vi anbefaler Nordnet, som investeringsbank.

Lykke til!

Pin It on Pinterest