Lytter du til analytikernes kursmål? Det kan være at du dermed går i en eller flere feller ved å stole blindt på analytikerne. Som i de fleste andre bransjer så er også analytikernes analyse forskjellige fra hode til hode og fra meglerkontor til meglerkontor. Kanskje har meglerkontoret en agenda for å sette et kursmål?
Estimated reading time: 6 minutter
Kursmål
Vi hat notert oss at en hel haug med “eksperter”, altså analytikere med stort kalkulator har ulike kursmål på blant annet Frontline. En populær aksje og et viktig norsk selskap, eid av John Fredriksen, som mange liker å eie, eller trade.
Les også: “Who is the other fool?
Da kan en analyse være en grei pekepinne på retningen aksjen skal.
Om man kan teknisk analyse, så kan man også vite om de respektive kursmålene som kommer er bra eller ikke. Poenget vårt er at det ofte er like mye bingo blant analytikerne som det er av synsere som kjøper og selger aksjer. Enten det er på kort eller lengre sikt.
Et kursmål påvirker ofte aksjene på Oslo børs den dagen kursmålet kommer, men det er like ofte glem en dag eller to etterpå. Kursmål bør derfor tas med en stor klype salt. Ta fram din egen kalkulator og vit hva du skal se etter.
Om du har vært i markedet en stund og vet hva som skal til for å eie en aksje på kort eller lengre sikt. Både for å tjene penger og gjerne blir rik av den grunn, så gir kursmålet deg en retning, bare det neste døgnet, ikke særlig mer.
Lytter du til analytikernes kursmål? Det er sannsynligvis ikke særlig avgjørende om du lar være.
Et spørsmål som har vært aktuelt i det siste, bør analytikerne som kommer med kursmål, også eie aksjen de analyserer?
Bildet er tatt av Sergei Tokmakov, Esq. https://Terms.Law fra Pixabay
Finansavisen
Vi har notert oss de positive overskriftene i Finanspressen, og da særlig Finansavisen. Som i flere ulike krigstyper hauser stor-tank markedet generelt og Frontline, spesielt. Da er det ikke avisen som bestemmer innholdet i artikkelen, men de lar “ekspertene”, analytikerne i ulike selskap få spalte plass.
Pareto-analytiker Eirik Haavaldsen, Carnegie-analytiker Kyrre H. Flesjå og særlig analytiker, Petter Haugeni ABG Sundal Collier, benytter enhver anledning – til å hause Frontline som selskap og aksjen som sådan.
Hva er analytikernes misjon, når man via teknisk analyse kan se at markedet, og én spesifikk aksje kommer til å falle. Men så skriker analytikerne, de som faktisk skal ha greie på det, i kor: Kjøp, kjøp, kjøp!
Spesielt dumt blir det, når aksjen har falt og falt gjennom store deler av året. Og hele 19 prosent de siste tre månedene. Da finnes det svært få grunner til å være “bull” i tank-markedet generelt og i hvert fall ikke til John Fredriksen-giganten, spesielt.
Finansavisen har nok ikke skyld i at de lar slike artikler komme på trykk, all den tid Hegnar tjener penger på dem. Det vi synes er negativt, er at svært mange aksjonærer, særlig de som tror på alt som står på trykk, kan bli lurt til å handle deretter.
Vurderinger
Vi anbefaler alle å tenke selv, kanskje særlig om du har planer om å legge penger i aksjemarkedet. Her er noen flere viktige vurderinger du bør legge til grunn når du skal gjøre investeringer på børs.
- Inntekter og vekst: Analyser selskapets omsetning, inntjeningsvekst og marginer. Selskaper med stabil inntektsvekst og høy inntjeningsvekst har vanligvis et potensial for å øke aksjekursen.
- Resultat per aksje (EPS): Følg med på selskapets inntjening per aksje, da dette gir en indikasjon på hvor lønnsomt selskapet er for aksjonærene.
- P/E-forhold (pris/fortjeneste): Sammenlign P/E-forholdet med andre selskaper i samme bransje. Et høyt P/E-forhold kan indikere at aksjen er overvurdert, mens et lavt P/E kan bety at den er undervurdert.
- Gjeld og kapitalstruktur: Høyt gjeldsnivå kan være en risiko, spesielt i perioder med stigende renter. Lav gjeld og en sunn kapitalstruktur gir selskapet mer fleksibilitet.
- Utbytte: For selskaper som utbetaler utbytte, bør du vurdere om utbyttet er bærekraftig basert på selskapets inntjening og kontantstrøm.
Bransje og analyse
- Konkurransesituasjon: Vurder om selskapet har en konkurransefordel (f.eks. merkevare, teknologi eller patenter) som kan sikre markedsandeler.
- Bransjetrender: Er bransjen i vekst, stagnasjon eller nedgang? Teknologibransjen kan for eksempel ha større vekstpotensial enn modne bransjer som forsyningstjenester.
- Makroøkonomiske forhold: Renter, inflasjon, og økonomisk vekst kan påvirke ulike sektorer på forskjellige måter. For eksempel kan høye renter være negative for vekstaksjer, mens råvarepriser kan påvirke selskaper i energisektoren.
- Kursbevegelser og volummønstre: Studer aksjekursens historiske bevegelser for å identifisere støttenivåer, motstandsnivåer og trender.
- Indikatorer som RSI og MACD: Bruk tekniske indikatorer for å få en bedre forståelse av om aksjen er overkjøpt eller oversolgt, samt om det er potensielle trendendringer.
- Ledelsens kvalitet: Selskapets ledelse spiller en stor rolle i strategiske beslutninger og evnen til å skape aksjonærverdier. Undersøk erfaring og historikk for toppledelsen.
- Insider-kjøp og salg: Hvis ledelsen kjøper aksjer i eget selskap, kan det indikere at de har tro på selskapets fremtid.
- Sammenlignbar analyse: Sammenlign nøkkeltall som P/E, P/B (pris/bokført verdi), og EV/EBITDA med lignende selskaper i bransjen.
- Markedsrisiko: Vurder hvordan aksjen kan reagere på svingninger i markedet. Selskaper i volatile bransjer har ofte høyere risiko.
Vær oppmerksom på at du kan tape penger i akjsemrkdet, enten du kjøper Frontline eller andre aksjer.
Siste kommentarer