Spar penger på mat er enkelt om du velger riktige råvarer til riktig pris og riktig butikk. Kan du handle utenlands er det enda mer å spare. Men de aller fleste kan gjøre enkle grep for at maten ikke skal bli en vanskelig utgiftspost.

Bergenet lesetid: 4 minutter

Hamstring

Boliglånet og strømregningen er for de aller fleste det man bruker mest penger på per måned. 1. februar stiger matprisene i Norge – handler du før – bør du vite hva du skal hamstre. Maten blir dyrere og dyrere.

Les også: Kostholdet som gjør at du lever lenge

Brød kan skjærs opp og fryses, har du god frysekapasiteten kan du hamstre frysevarer og alt som kan fryses. Men det er viktig å huske på hva som er i fryseren og at det allikevel ikke blir for gammelt. Det er ikke alt som tåler måneder eller år i fryseren, så vit hva du gjør om du hamstrer.

Spar penger på mat som holder på pengene dine. Du må ikke handle det dyreste alternativet, når det finnes rimeligere alternativer, som ofte er av minst like god kvalitet.

Alle typer matvarer som har god holdbarhetsdato, hermetikk, knekkebrød, kjeks, suppeposer, tørrvarer, syltetøy og frysetørret mat, kan lagres lenge. Non-food, altså ikke-næringsmiddel, bør selvsagt også hamstres før dagligvarene stiger markant 1. februar. Vaskemiddel, toalettpapir, såper o.l bør kjøpes nå.

To ganger i året – 1. februar og 1. juli – justeres prisene fra leverandørene til dagligvarekjedene. Det kalles også «prisvinduer». Det gjør at prisene i butikkhyllene økes rundt disse datoene

VG.no
Spar penger på mat
Bildet er tatt av Victoria_Watercolor fra Pixabay 

Sverige

Spar penger på mat ved å reise en gang i måneden til Sverige. Her er det mye penger å spare på all type mat du behøver og ikke behøver. Les, sukker, sjokolade, alkohol og tobakk. Men husk å ta med bæreposer, én plastpose i Sverige koster nå 4 kroner per stk.

Les også: Hverdagsmiddager for alle kokker

Bor du i en fornuftig kjøre-avstand fra Sverige, er det en no brainer å ta turen for å spare penger. Nå mer enn på lenge, grunnet gunstig valutakurs. Du sparer 6 kroner per hundrelapp du bruker. Fordi den svenske kronen er lavere enn den norske. 

Nesten uten unntak, er maten, drikken, vinen, frukten, smøret og melken billigere i Sverige enn i Norge. 

I løpet av 2023 vil grensehandelen sette ny omsetningsrekord ved å nå 22 milliarder kroner. Dyrere og dyrere mat i Norge – gjør at stadig flere velger å finne alternativer. For endel av oss nordmenn er Sverige nærmeste løsning.

Sparetips

Uansett hva du bruker penger på, vil din inntekt, altså hva som samlet kommer inn per måned, være av minst like stor betydning for hva som går ut, på samme tid. Du bør vite hva du bruker penger på og hvorfor. Sørge for at det blir penger igjen i slutten av måneden.

Av samme årsak er det ikke bare på maten du kan spare penger ved å handle smart. Altså, benytte deg av de beste tilbudene, handle inn stort når du først er i butikken, helst når du er mett. Impulskjøp gjør handelen dyrere.

Spar penger på mat, men pass på at du ikke betaler for mye i renter på boliglånet og på strømregningen. Se på kvitteringene dine og tenk deg om før du handler. Si opp trenings-abonnementet om du ikke trener, trenger du alle streaming-tjenestene i verden? Her er det penger å spare.

For å lykkes med å spare penger, altså å ikke bli blakk – må du bruke litt mindre enn du faktisk tjener. På den måten skaper du et lite overskudd. Dette overskuddet blir større og større jo mindre du bruker eller jo mer du tjener.

Lykkes du med å kutte ned på dyre lån og høye regninger samt stort forbruk, vil du før eller siden ha spart nok til at du kan legge deg opp en buffer. Da er du på riktig vei.

Vargas

Pin It on Pinterest