Kostholdsrådene er strengere enn noen gang om vi skal lytte til fagfolk. Og det bør vi jo strengt tatt gjøre om vi ikke skal spise og syke og fete. Dessverre er det få lyspunkter om man skal gå slavisk etter JA og NEI-maten. Biff, rødt kjøtt og rødvin er så farlig at du bør faktisk la være å innta disse populære næryngsmiddlene. Lytter du til myndighetenes kostholdsråd?

Lytter du til kostholdsrådene fra myndighetene?

Bergenet lesetid: 5 minutter

Ekspertene

Vi leser slike anbefalinger med stor interesse og er ikke i tvil om at det er en riktig vurdering v helsemyndighetene. Men det er forskjell på å være hysterisk og tro at alt vi spiser og drikker, uansett hvordan det ser ut og smaker. Med mye eller lite sukker og kaloriinnhold, bør man faktisk tørre å kose seg litt ekstra av og til. Det er har ikke tatt livet av noen å ta seg et glass øl til pizzaen, eller rødvin til biffen.

Les også: Du blir ikke hva du spiser

Det er mengden og intervallet som teller mest her. Er man fornuftig i kostholdet og måteholden med inntaket av alkohol, bør ikke hva man spiser og drikker ha så stor betydning for helsen. Hvor ofte man spiser er av like stor betydning som innholdet. Klarer man å begrense seg til én tallerken middag i stedet for to – unngår du kanskje overvekt.

Mens halvparten av norske gravide ikke får i seg nok jod fra kostholdet, er mange usikre på hva de egentlig bør spise. Fastleger kan være den viktigste influenseren for kvinner i en livsfase der de ofte er ekstra motivert for livsstilsendring

Dagensmedesin.no

Kostholdsrådene er strengere enn noen gang og stadig flere eksperter peker på at fasting, eller periodisk fasting – kan være helsebringende. Du bør velge din framgangsmåte på et sunt og berikende liv, og spise det du mener er best for deg, når det passer deg. Lytt til ekspertene, men velg din egen vei til kjøleskapet og baren.

Her finner du mer om JA og NEI-mat.

Kostholdsrådene er strengere enn noen gang

Bildet er tatt av Rita und mit fra Pixabay

Måtehold

Et balansert kosthold spiller en avgjørende rolle for vår generelle helse og velvære. Ved å ta gode kostholdsråd i betraktning, kan vi oppnå en sunn livsstil som bidrar til å opprettholde optimal vekt, fremme fysisk og mental ytelse, og redusere risikoen for kroniske sykdommer.

Les også: Nye kostholdsråd – dropp ølet

Inkluder en rekke matvarer fra alle de viktigste næringsgruppene i kostholdet ditt. Inkluder frukt, grønnsaker, fullkorn, magert kjøtt, fisk, belgfrukter, meieriprodukter og sunne fettstoffer. Dette sikrer at kroppen får alle nødvendige næringsstoffer den trenger for å fungere optimalt.

Bytt ut raffinerte kornprodukter med fullkornsalternativer som fullkornbrød, brun ris, havregryn og quinoa. Fullkorn er rike på fiber, vitaminer og mineraler, og kan bidra til å opprettholde sunn fordøyelse og redusere risikoen for hjerte- og karsykdommer.

Kombinerer man denne livsstilen med å kose seg med det man liker aller best. Biff og rødvin, eksempelvis, så er det en gunstig måte å leve på og som ikke vil gi deg helseproblemer. Til tross for at helsemyndighetene anbefaler lite eller ingen alkohol, så kan man selvsagt nye et glass av og til. Det er mengden som er helt avgjørende.

Fem om dagen

Frukt og grønnsaker er rike på vitaminer, mineraler og antioksidanter. Prøv å inkludere et bredt utvalg av fargerike frukt og grønnsaker i kostholdet ditt for å sikre at du får et bredt spekter av næringsstoffer. Målet er å spise minst fem porsjoner om dagen.

Protein er avgjørende for vekst, reparasjon og vedlikehold av kroppens vev. Inkluder kilder til høykvalitetsprotein som magert kjøtt, fisk, fjærkre, belgfrukter, nøtter og frø i kostholdet ditt. Prøv å inkludere protein i hver måltid for å opprettholde muskelmasse og metthetsfølelse.

Raffinert sukker og bearbeidet mat inneholder ofte mye tomme kalorier og lite næringsstoffer. Begrens inntaket av brus, godteri, kaker, kjeks og andre søtsaker. Velg heller naturlig søte alternativer som frukt når du har lyst på noe søtt.

Les deg gjerne opp om ultraprossemt mat og hva det gjør med kroppen. Og hvilke gode alternativ man kan velge.

Mettede fettsyrer, som finnes i animalske produkter og enkelte meieriprodukter, kan øke risikoen for hjerte- og karsykdommer. Bytt ut mettet fett med sunne umettede fettstoffer som olivenolje, nøtter, avokado og fisk. Disse kan bidra til å senke kolesterolnivået og opprettholde hjertehelsen.

Vargas

Pin It on Pinterest