Prosecco? Eller Champagne? Kanskje Cava?

Det er ikke enkelt å velge bobler når det er så mye snadder som frister.

Prosecco passer kanskje hver dag hele sommeren, om det er varmt nok, og man trenger noe friskt og kaldt, men som kjent – alt med måte. Særlig når det kommer til alkoholholdig drikke. Spør noen som har greie på det vil de utvilsomt svare, at det er Champagne som passer til det meste. Prosecco? Eller Champagne?

Lest? Drikker svigermor?

Mange nordmenn har valgt nettopp Prosecco som sin “Champagne” av flere grunner. Champagne, som alltid kommer fra nettopp dette velkjente franske stedet, Champagne-Ardenne, og som koster langt mer enn alle andre musserende viner, er kanskje verdens mest kjente dråper. Og koster gjerne deretter.

Jeg drikker champagne når jeg vinner, for å feire … og jeg drikker champagne når jeg taper, for å trøste meg selv!

Napoleon
Prosecco? Eller Champagne?

Derfor er Prosecco eller Cava for mange nordmenn det trygge valget når noe skal feires, jentene skal på byen, varmer opp med et glass eller tre, fordi det gir en behagelig rus uten at man blir for mett. Til og med menn, som ikke foretrekker øl, velger ett glass Prosecco eller champagne – ved passende anledninger.

Eksperter som liker å uttale seg om kvalitet på alkoholholdige produkt, sier at Prosecco er dårlig vare og ligner mest på utgjøre druesaft. En flaske koster ca 120 kroner på Vinmonopolet og inneholder 0,7 liter. Dyre dråper, men langt billigere enn Champagne, men altså neppe like godt.

Champagne, den ekte, selve rosinen i pølsen, smaker suksess.

Prosecco

Nordmenn elsker den italienske ‘Champagnen’, Prosecco, og vil aller helst drikke Cava, som er den spanske utgaven av sprudlevannet, enten med isbøtte og flotte, lange smale glass. For å vise seg fram på uterestaurant. Uavhengig av kvalitet – er det viktig å framstå som fin, rik og vellykket må vite.

Champagne er fransk, Prosecco er italiensk og Cavaen er spansk. Det er greit å vite, men ifølge disse ekspertene igjen, det er bare én av disse som er verdt å drikke, det er åpenbart den mest berømte og eksklusive, Champagne, de to andre typene boblevann med alkohol, er og blir billige sammenligninger.

Gjennom historien finnes det filmer, musikk, teaterstykker og serier som setter nettopp Champagne i søkelyset som noe vidunderlig vakkert, bare spør Aune Sand. Kunsteren, som benytter enhver anledning til å snakke om kvinner og Champagne – gjerne samtidig.

Skal du be mange til den store festen på den store dagen, er det vanskelig å velge Prosecco eller Cava, derfor bør du investere i noen ikke alt for dyre flasker Champagne. Da har du berget 17.mai-festen for alle.

Enten det er fredag eller onsdag, har mang en restaurant med respekt for seg selv, altså begynt denne merkelig tradisjon med Prosecco-fredag, eller Prosecco-onsdag. Åpenbart for å selge mer. Hvor ble det av Champagne-uken fristes det å spørre?

Champagne

På restaurant, må du nok ut med tre hundre kroner, kanskje mer, for en flaske Prosecco, mens én flaske Champagne, koster neppe under 600 kroner.

På Systembolaget, koster samme flaske ca 80 kroner, på restaurant i Sverige må du nok betale ca to hundre og tjue kroner for en Prosecco. Velger du bort Proseccoen, for å velge noe som ekspertene mener er et bedre produkt – kan Pedregosa Reserva Clos Brut Nature, eller Grans Moments Brut Nature, være noen alternativer. Begge disse er spanske musserende viner.

Mange eksperter mener at Champagne er verdens viktigste drikk, og alt annet er billige kopier. Derfor skal man drikke originalen – hver gang og alltid.

Prosecco eller dens like, kan serves som en aperitiff, til Tapas, som kos etter middagen, eller som drikke til enklere retter som fisk og skalldyr.

Champagne, mener de fleste eksperter, går til absolutt alt.

Vargas

Pin It on Pinterest