Kjedelig kost, usunn og kaloririk snarmat, er kostholdet mange nordmenn sverger til, store deler av året. Er du smart i kosten? I januar derimot er vil veldig opptatt av å spise riktig, klokt og sunt, dessverre varer det sjelden fordi det fort blir for ensformig og kjedelig.

Er du glad i god mat? Hvem er ikke det? Se for det din favorittrett, makter du spise smart og moderat?

Setter du kasserollen på bordet, er det ofte gjort, da spiser du sannsynligvis mer enn du bør. Kunsten er å ta til seg mat på kjøkkenet, akkurat de mengder du skal ha for dagen. Kvinner spiser litt mindre enn mannen, men begge spiser altså mer om de har tilgang på maten. Er du smart i kosten?

Pasta carbonara med sprøstekt bacon, passe mengder deilig pasta med revet ost. Hemmeligheten kan være å blande en solid dusje fløte i pastaen, gjerne også litt små hakket løk. Pizza slik du vil ha den, med dertil passende godt øl – hvordan kan man da spisse smart? Det finnes neppe noe vanskeligere enn å stoppe i tide, når man får servert god mat.

Lest? Festmiddag alle dager!

Halvparten av tallerkenen skal være av grønnsaker, da er mye gjort fordi det er sunt, men du gidder ikke å glemme i deg hele grønnsakshagen hver dag. Du må ha ny inspirasjon, nye smaker og fristelser slik at middagen ikke blir forutsigbar og trasig. Men hvordan tenker du kanskje? Særlig er det vanlig å bli skeptisk til nye retter om man er av den kresne typen.

For ikke å snakke om ren fristelse i junk foodens navn. En skikkelig fet hamburger, dagen derpå når du kun er fysen på drittmat. Hva er da nedre enn et stykke kjøtt mellom to brød med riktig tilbehør som god dressing og sprø pomes frites, med nok og riktig drikke til? Vi bare spør. Du kunne ha droppet ost og bacon, men det er jo selve poenget.

Å være smart i kosten kan vi være fra mandag igjen, ikke sant?

Er du smart i kosten?

Er du smart i kosten?

Hvorfor blir japanerne så gamle tror du? Fordi de spiser kun hvit ris? Feil. Kun 1,5 prosent av japanerne er overvektige. gjennomsnittsalderen er godt over 80 år for både kvinner og menn, men de eldste menneske i verden kommer ofte fra Japan.

Årsaken er et smart kosthold bestående av bok choy (asiatisk grønnsak), andre grønnsaker som kål og broccoli, samt bruk av mye fisk og soya, som er gunstig for hjertet. Det japanske folk er også gode på å holde seg til et strengt kalori-regime og de stopper å putte mer mat i munnen – når de begynner å kjenne metthet.

Vi nordmenn burde kanskje bli bedre på selvdisiplin, også rundt middagsbordet.

Forskerne har sett på forbruket av 17 ulike matvarer eller råvarer som er knyttet til fedme, hjerte- og karsykdommer, diabetes og kreft. Studien, som er publisert i The Lancet, er gjort i 187 land og dekker kostholdet til hele 4,5 milliarder mennesker. Rapporten sier at forbruket av sunne matvarer, som frukt og grønnsaker, har økt mange steder i verden disse to tiårene. Men dette har blitt overgått av økt inntak av usunn mat, som mettet fett, transfett, søt leskedrikk og prosessert kjøtt.

Forskning.no

I en reklamefilm på TV, sies det at man blir hva man spiser. Det er danse godt sagt. Å putte for mye mat i munnen, sammenlignet med hva man faktisk forbrenner per død, avgjør hvor overvektig man blir. Å spise smart, betyr at du ikke overskrider denne grensen som åpenbart er individuell for den enkelte.

Lest? Forvirrende kostholdsråd!

Du som sliter deg gjennom harde økter på treningsstudioet i disse dager, er ikke der verken i april eller august. Det er et normalt skippertak vi kjemper oss gjennom hvert eneste år. I januar må vi gjøre noe med den trange buksa og den trange skjorta. Selvsagt hjelper det, men du gidder ikke å holde treningsregimet særlig lenge.

Som vi har nevnt tidligere. Å slanke seg er ikke vanskelig, å holde vekta når man er ned riktig antall kilo, er det som er krevende. Men litt trøst til slutt. Hva du spiser, når du spiser det og hvor mye – er faktisk viktigere enn hvor mye du trener. Å trene blitt viktigere det øyeblikket du har nådd idealvekten. Derfor er det å spise smart essensielt for deg, hver dag, resten av livet ditt.

Klarer du å kombinere å være mye i aktivitet i tillegg til å spise riktig, vi du både redusere vekt, være smart i kosten og få en god og bedret helse på sikt. Verre er det ikke.

Myndighetene anbefaler oss å spise mindre rødt kjøtt, mindre salt og sukker, og mer av det sunne fettet, mer fisk, grovt brød og nok frukt og grønt. Dette er velkjent hos de fleste, men vi blir større og tyngre for hvert år som går. Vi fristes av for mange goder, hele tiden.

Tenk litt på det, når du metter hamburgerer-brødet med dressing og legger på ekstra ost og bacon.

Vargas

Pin It on Pinterest

Les også vår forrige artikkel
Vanskelig å finne en partner?

Vanskelig å finne en partner? Hva er en bra partner for deg? Er det første gang du leter, er du...

Lukk