Nyttårsforsettet for mange er å bli et bedre menneske på alle måter. Man skal bare gjøre positive ting, man skal slutte å drikke, slutte å være usunn og lat, man skal kort og godt gjøre det som forventes av deg.

At du gjør som alle andre. Svetter og sliter deg gjennom flere kilometer på tredemølla og løfter mer jern enn hva du har gått av. Nyttårsforsettet står skrevet med ildskrift. Du skal trene og spise deg flott på kortest mulig tid. Skal man trives på stranda i sommer, må man lide for skjønnheten å jobbe hardt for trives halvnaken sammen med andre.

Satt på spissen, er det dessverre slik for mange i januar – hvert år.

Man har litt dårlig samvittighet for å klemme i seg flere tusen kalorier for mye hver eneste dag siden midt i desember. Man forstår at man har spist og drukket for mye, for lenge. Ribbefett, marsipan, øl, vin, akevitt og pinnekjøtt i store mengder er fortært i de tusen hjem. Klart det må vises. Du merker det allerede første dag på jobb etter en lang juleferie. Buksene strammer mer enn forventet. Dessverre.

Fitness.xpress (8)

Aktiv I Oslo.no via Compfight 

Ordet fet er et skjellsord man ikke bør bruke, fordi det rettes mot mange som er uskyldig overvektig. Allikevel bruker vi ordet fet for å normalisere det. Å være fet og overvektig kan være skadelig for deg, men ingen andre enn du kan bestemme over egen kropp.

Er du en forelder til overvektige barn, bør du selvsagt gjøre det du kan for å redusere vekten til vedkommende. Som forelder er det din plikt å sørge for at barna spiser sundt og beveger seg nok. Dette vet de aller fleste, men som ung er det lett å ty til enkle løsninger som å velge usunn mat i en hektisk hverdag, framfor det man burde. Du bør være deg bevist hva du spiser, uansett alder, uansett tid på året.

Så er spørsmålet; hvordan får man en livsstilsendring til å vare lengst mulig? Er det smart å gå ut i hundre for å få sommerkroppen allerede til påske? Neppe.

Legg heller langsiktige mål, legge stein på stein, sakte, men sikkert er den beste løsningen over tid.

  • Legg en plan og sette deg en målsetning, skal du gå ned i vekt eller bygge muskler?
  • Bruk 30 minutter hver dag til aktivitet, litt er bedre enn ingenting
  • Du må slett ikke innom treningssentret, men tren gjerne sammen med andre, det gir motivasjon
  • Få på plass et sunt kosthold og hold deg til planen, kose deg i helgene, men alt med måte
  • Dørstokkmila er det første og vanskeligste hindret, husk du spiser klokt og trener kun for din egen del

Uansett hvordan du velger å leve ditt liv, ikke la andre få leve sitt liv gjennom deg, eller la deg påvirke til å gjøre ting du selv ikke vil. Om andre mener du bør trene og spise riktig, men ikke du – be de om å ryke å reise. Du bestemmer over ditt liv og egen helse.

Når det er sagt, vet man ikke konsekvensene av å spise riktig og mosjonere mer enn tidligere, om du ikke har forsøkt. Derfor kan det være smart å forsøke, for å se om det har noen effekt. Kanskje blir du overrasket. Fordi. Det finnes masse dokumentasjon på at det har positiv effekt på alt – også din psykiske helse.

Trener du jevnlig og spiser sundt over tid, vil du få bedre søvn, mer overskudd, bedre helse, få et positivt syn på livet og bedre sexlyst. Dette er bare noen få punkter som er verdt å nevne. Bestem selv.

Et nytt år står for døren, det er ditt liv og du gjør egne selvstendige valg, forbli fet eller lev lengre.

 

Vargas

Pin It on Pinterest

Les også vår forrige artikkel
MAMMON 2 – det beste av norsk TV-serie?

Norges største avis satte en femmer på terning for "MAMMON 2." Det betyr at det er overraskende bra og severdig...

Lukk