Kosthold – spis fisk og dø gammel. Neida, du kan dø som ung enda du spiser fisk også. Dessverre. Men fisk som menneskeføde er likevel verdt å nevne – som undervurdert mat i mange kretser.

I all hovedsak fordi man ikke kjenner alle de unike, spesielle og helt vanlige måtene fisken kan tilberedes på. Fisk er faktisk en av få råvarer som kan nytes som en delikatesse, uansett hvordan den er behandlet. Stekt, trukket, kokt, grillet, dampet eller som rå.

Les også: Ja-maten du ønsker å spise i 2017

Er det en idrettsutøver du velger å heie mer på, kanskje mer enn noen andre – er det Marit Bjørgen.

Hele Norges Marit er en seriøs aktør i sin idrett, respektert, elsket og et yndet objekt for reklamebransjen. Godeste Marit er best i verden og kan derfor velge på øverste hylle, for hvilke produkter hun skal kobles opp mot og sponses av. Marit Bjørgen har valgt fisk.

Kosthold – spis fisk og dø gammel.

En av årsakene skal ha vært at hun valgte å være bevisst på hva hun puttet i munnen, og la om kostholdet etter lengre tids sykdom. Noe som resulterte i et langt og godt samarbeide med en stor, norsk fiskeprodusent. Siden naturproduktet fisk, er noe av det aller sunneste du kan putte i kroppen, ble det et lett valg for verdens mest meriterte skiløper.

Et balansert og næringsrikt kosthold med mye sjømat er viktig uansett om du driver med sport på høyt nivå eller bare ønsker en sunn og god livsstil. Sjømat inneholder masse essensielle næringsstoffer som kroppen trenger, blant annet mye omega 3-fettsyrer som er bra for både hjertet og hjernen og som gir et bedre immunforsvar.

Vitamin D, vitamin B12, protein, selen og jod er andre viktige næringsstoffer som bidrar til en bedre helse og som det er mye av i sjømat.

Som uerfaren hobby-kokk, ekspert, sliten husmor, singel, kvinne, mann eller pensjonist. Det finnes ingen reell grunn til ikke å spise fisk, uansett sivil status, hvem du er eller hvor du kommer fra.

Sier du at du ikke liker fisk, er det det samme som å si at du ikke liker brød. Mulig man ikke spiser brød av andre årsaker, men det finnes for mange typer og nyanser at man ikke blir troverdig.

De fleste ville valgt å spise fisk også, om de fikk den riktig tilberedt og servert.

Fisk av alle slag kan grilles på grillen, sammen med grønnsaker, eller i form i ovnen. Fersk fisk, laks i skiver i folie, med grønnsaker og litt creme frâice over, med kokte poteter til, det tar kortere tid å tilberede enn mange tror.

Du liker ikke sushi sier du, men har du smakt det, og fått det skikkelig tilberedt?

Les også: Bacalao a la Kristiansund!

Breiflabb, steinbit eller røye, makrell, torsk eller kveite – sørg for å sjekke temperatur og at du ikke steker eller trekker den for lenge. Tørr fisk er sjeldent vellykket, men det betyr ikke at det er vanskelig, krevende eller tidkrevende og tilberede fisk. Tvert i mot. Vet du hvor lenge din fisk skal være på- eller i varmen, er mye gjort.

Tilbehøret velger du selv, plukk av det du liker. En salat eller ferske grønnsaker som tilberedes raskt i kokende vann i noen minutter kan ofte være nok. Får du perfekt tilberedt fisk, f.eks klippfisk til Bacalao, fra din lokale leverandør, boknafisk eller sesongens skrei – er det lite som kan måle seg med disse måltidene.

Næringsinnholdet man får av de forskjellige typene fisk- og fiskeolje, finner man ikke i noen andre råvarer. Den viktige næringen kommer altså i tillegg til det fantastiske måltidet.

Når spedbarn er nyfødte, de er jo ofte det disse viktige små, er det to ting de kan putte i munnen, som de har godt av, de aller første månedene. Først kun morsmelk, senere litt tran, sjeldent så mye mer, fordi fordøyelsessystemet ikke er utviklet til å tåle fast føde. Fisk er så mangt, og du bør benytte deg av næringsstoffene, gjennom hele livet.

Du må nesten sette av ekstra tid til å nye, de perfekte råvarene. Fisk er ikke bare fisk, fisk er medisin for sjel og hjerte. Hvor gammel du blir, avgjør hva du faktisk spiser. Spiser du fisk og skalldyr regelmessig, øker oddsen for et lengre og sunnere liv.

Det er faktisk dokumentert.

Kilde: Dagbladet.no

Vargas

Pin It on Pinterest

Les også vår forrige artikkel
Slik blir du helt perfekt!

Slik blir du helt perfekt! De som har utseende med seg, er attraktiv og ser bra ut får med det...

Lukk