Vellykket eller mislykket slanking- sitter mellom ørene! For å lykkes med å slanke deg, eller for å i det hele tatt gidde å begynne, mår du selv se at du er feit. Innser du problemet, og skjønner at det kun er du som kan gjøre noe med det- da kan du lykkes.

– Man må innse problemet for å kunne gjøre noe med det. Undertegnede som har vært så heldig å få skrive dette innlegget på en av Norges mest spennende blogg, har selv redusert vekt med 23 kilo siden nyttår. Ved å gå på 5:2 dietten, og å kombinere denne med aktiv trening tre ganger pr uke.

Det er bare en av mange metoder man kan få en betydelig vektreduksjon, og med en viktig helsegevinst.

– I sommerferien er det vanskelig å redusere vekt, men det går med stål-disiplin og smarte oppskrifter i tillegg til mindre inntak av sukker enn ellers. Man kan faktisk kose seg hver eneste dag gjennom sommerferien uten å legge på seg, men det krever som sagt litt disiplin.

Man kan ikke spise alt man har lyst på og i tillegg skylle det hele ned med øl, vin, is og sjokolade, i den tro at det ikke påvirker kroppen. Det gjør det utvilsomt.

Vellykket eller mislykket slanking- sitter mellom ørene!

Vellykket eller mislykket slanking- sitter mellom ørene!

Om du har hørt uttrykket «å ha tung benbygning» som årsak til manglende vektreduksjon så er det en billig unnskyldning. Noen kanskje tror det er slik, men det er altså direkte feil.

Faktisk er det svært liten margin som skiller mellom kvinners og menns benmasse i skjelettet, ikke mer enn en kilo.

Å kutte kalorier er ikke så enkelt som du tror, men det er faktisk en helt avgjørende del av det å gå ned i vekt. Med mosjon, trim eller trening så vil du få en raskere vektreduksjon. Spiser du riktig med å trene regelmessig vil du med stor sikkerhet leve flere år lengre enn om du lot være.

Da er det selvsagt viktig at du forstår at livsstil-endringen er permanent og ikke et skipper tak som kommer hvert år i januar. Benbygningen din gir deg ingen unnskyldning lengre, den er som den er- lik alle andres.

Skal du slanke deg og lykkes; er faktisk første bud å ønske det nok. Du må innse at du er overvektig og vite hvordan du skal endre på ting for å kunne lykkes.

Om du tror det er bare å gå seg en tur så går det nok fint, kan du få problemer. Hva du putter i munn, hvor mye og hvor ofte er direkte avgjørende for om du når dine mål.

Reduserer du mengden mat, setter fokus på hva du spiser og kombinerer dette med regelmessig trening, vil du lykkes. Helt sikkert. Det viktigste er at du fortsetter når det blir tungt og vanskelig, at du ikke belønner deg selv med pannekaker med sirup, men heller en ekstra løpetur; om pilen på vekta går riktig vei.

Ved å spise mye fisk, frukt og grønnsaker, spise mindre porsjoner og itillegg være måteholden på inntak av alkohol vil det få resultater på sikt. Klarer du å trene regelmessig itillegg, vil du lykkes. Dette vet de fleste, men det er veldig lett å ty til usunne alternativ som tar kort tid å lage.

Sannsynligvis er du flott akkurat slik du er, men har du først bestemt deg for å redusere vekt, er det ingen andre enn deg selv som kan gjøre noe med det. Du kan klare hva du vil, men er du ikke motivert bør du la være å forsøke.

Er det andre som har fått deg til å begynne å trene eller å starte på en diett, vil du aldri lykkes. Du må ønske det 110% selv, og det er du som må dra lasset, gjerne sammen med andre. En PT eller en kompis, en venninne eller en partner.

Alt er lettere om man har en samtalepartner rundt en livsstilsendring, spesielt når det butter i mot, blir tungt og vanskelig.

Personlig gevinst for å ha redusert vekten med over 20 kilo er formidabel. Alt blir lettere. Motivasjon for å gå på jobb blir større, det er en rekke gode grunner til bare å komme seg opp fra senga. Man tenker positivt. Snorkingen er helt borte, klærne som har hengt bakerst i skapet i flere år, passer plutselig igjen; og humøret er tilbake.

Hodepinen jeg våknet med hver eneste morgen er søkk vekk, jeg har en langt bedre søvn nå enn med søvnapné grunnet overvekt som jeg slet med tidligere. Det er gøy å trene, det er gøy å lage ny spennende måltider og det er gøy å gå på vekta, igjen og igjen.

– Det er utelukkende fordeler med å redusere vekt, men innse problemet før du går i gang. Innse at det blir tungt og vanskelig i perioder, men til slutt er du fornøyd med livet. Det er verdt alt slitet. Lover. Det kan du også, men sannsynligvis er du perfekt akkurat slik du ser ut i dag, men det må du se selv.

Trenger du råd, veileding eller har spørsmål om trening eller 5:2 dietten, så er det bare å komme med disse eller andre innspill i kommentarfeltet.

Du kan lykkes med alle målsetninger, husk at det umulig er slett ikke umulig; det tar bare litt lengre tid.

Foto: Flickr/da y n a

Øyvind Teige for

Vargas

Pin It on Pinterest