Tippekampen er 50 år og vi gratulerer oss selv, NRK og ITV, BBC, BT Sport og Sky Sports med dagen. 29. november 1969 holdt nok Hans Jacob Ustvedt og hans stab pusten i kringkastingen, om bildene fra Molineux Ground kom igjennom som de skulle.

Det gjorde de, Wolverhampton-Sunderland ble den aller første av 370 tippekamper som ble sendt, fra den mørke novemberdagen for 50 år siden og fram til 8. april 1995. ITV hadde rettighetene på balløya den gang, siden har flere mektige TV-selskap sloss om de verdifulle rettighetene. Tippekampen 50 år!

Wolves vant 1-0 og resten er som kjent historie, og for en historie det har blitt.

Hva er en Tippekamp? Spør du kanskje. Det er en fotballkamp som man kunne tippe sluttresultatet fra, som var på den berømte tippekupongen, senere også på oddsen.

Plingfest

Den berømte plingen, fortalte oss resultater fra andre kamper på den samme kupongen, derav også navnet, plingfest.

Vi nordmenn har siden trykket den engelske fotballen til våre bryst, noen ble forelsket i Wolves, andre kanskje i Sunderland, Leeds, Liverpool, Manchester United, Arsenal, Nottingham Forest og QPR.

Det finnes faktisk medlemsklubber i hopetall, rundt om i Norge, fra de aller fleste engelske lagene, som ble vist som Tippekamp gjennom historien. Den klassiske Tippekampen har formet oss som menneske.

Tippekampen 50 år!

Fotballsendingene har økt med populariteten, TV2 har i dag senderettighetene på norsk jord, og det sendes flere kamper enn noen gang, flere kamper i ukene og opptil tre og fire på én og samme dag.

Tippekampen 50 år!

Vi anbefaler alle anglofile å ha to fjernsynsapparater, minst, for husfredensskyld.

Norges største kommersielle kanal, TV2, sender ikke bare engelsk fotball, men Europa League, Champions League, spansk og italiensk underholdning også. Ikke rart at reklamen forteller oss at det alltid går en kamp. Fantastisk for alle oss som elsker god fotball.

De fleste av oss har utelukkende positive minner fra Tippekampens barndom og fram til i dag, med noen få unntak.

Noen kamper ble forsinket, avlyst, stoppet av snøstorm eller raskt glemt fordi den ble litt kjedelig, eller at favorittklubben tapte knepent, som alltid var et lite helvete. Forventingene gjennom hele uken fram til lørdag, derimot, kunne ingen ta fra oss.

Vi sitret av spenning og håpet i det lengste på seier og når den kom på fantastisk vis med scoring, et par minutter på overtid, var lykken fullbyrdet. For alle hardcore fans, finnes det fortsatt ingen større triumf. Da var det alltid gøy å møte venner igjen på skolen på mandag.

Man kan bytte, dress, kjerring, venner, jobb og by, men man bytter aldri favorittklubb. Aldri. Klubben i hjertet blir der til evig tid, du puster, knuller, sover, driter, og spiser i samme drakt. Til slutt har du klubben i blodårene dine. Da lar den seg ikke skiftes ut. Du er fanget. Heldigvis.

Selvsagt blir det spesielt når engelske klubber får norske spillere i sin stall.

Norske spillere

Det begynner å bli mange av dem også, med Ole Gunnar Solskjær og Henning Berg i spissen, som begge har klart det kunststykke å være både spiller, men også manager på balløya. Kristiansunderen for Cardiff og Manchester United, Henning Berg, som spiller og manager for Blackburn. Einar Jan Aas ble den første norske spilleren, som spilte både både i Tyskland (Bayern München) og England (Nottingham Forest.)

John Carew, Joshua King, Håvard Flo, Steffen Iversen, Stig Inge Bjørneby, John Arne Riise, Erland og Ronny Johnsen, er blant de 131 norske spillerne, som har spilt profesjonell fotball i England. Sannsynligvis som en indirekte eller direkte konsekvens av Tippekampene – som startet på NRK for 50 år siden.

Tippekampen 50 år!

Premier League

Man kan diskutere utviklingen i den engelske fotballen, om det er greit at spillerne skal tjene flere millioner kroner per uke, når industriarbeiderne i samme by, knapt har råd til å gå på kamp på lørdag ettermiddag. Men markedskreftene styrer etterspørselen.

Engelsk fotball og særlig Premier League er mer ettertraktet enn noen gang. Det presser prisene og lønningene oppover.

De best betalte Championship spillerne tjener også opp mot én million kroner per uke, men spiller altså ikke på toppnivået. Klart det er absolutt noe man bør diskutere. Økonomien kan neppe vokse særlig mer. TV2 må også betale voldsomme summer for å få lov til å sende den beste fotballen.

Vi lukker øynene for den debatten vi ikke kan annet enn å ha sterke meninger om, og gleder oss voldsomt over at Wolves, endelig er tilbake blant de store. Ved å være blant de aller beste i Premier League og spille Europa League-fotball gjennom høsten og vinteren.

Det er uvirkelig og gledelig på samme tid.

Sesongen 2019/2020 har to store favorittlag til å vinne ligaen. Det er Liverpool, med mer enn 50.000 norske medlemmer, og Manchester City, med 2372 registrerte medlemmer. Manchester United har opp mot femti tusen, Leeds har også mange norske fans, sammen med en lang rekke andre lag.

Molineux Stadium og Wolves

Vi benytter i den anledning å gratulere den norske fanklubben til Wolverhampton Wanderers, Viking Wolves, med 30-årsjubileum. Dette ble avholdt i Bergen nylig, med flere av de gamle heltene som John Richards og Steve Daley på plass som hedersgjester, hos Odin Henriksen, som var arrangør.

Den tradisjonsrike klubben fra Midlands feirer i disse dager 130 år på Molineux Stadium, som har blitt betydelig restaurert og omgjort de senere år. Kapasiteten på anlegget skal opp mot 50.000 og arbeidet begynner neste sommer.

Det er jo litt merkelig at voksne, digre, hårete menn på over hundre kilo, sitter å griner for at et fotball-lag, 2000 kilometer unna, som har tapt en fotballkamp. Eller vunnet. Det er det Tippekampen har gjort med oss. Vi har blitt hjernevasket gjennom 50 år med jubelscener fra balløya, vi er sterkt preget av alle de kampene vi har sittet og sett på.

Vi drar drakta over hodet og svetter av nevøsitet før hver eneste Tippekamp.

Den kampen som ikke sendes på TV, streamer vi på PC´n, for ikke å gå glipp av et eneste spark, vi må vite hvordan det går, akkurat når det skjer.

Kjenner du deg igjen?

Vargas

Pin It on Pinterest