Adama fra Wolves til London-klubb

Adama fra Wolves til London-klubb. Det har ligget i kortene en god stund. Verdens raskeste fotballspiller har ikke ville forlenget kontrakten med ulvene i West-Midlands. Nå er en overgang til Tottenham og Antonio Conte på trappene, for Adama Traoré (25).

Bergenet lesetid: 5 minutter

Tottenham

Den lynraske muskelbunten har fått i følge våre kilder, to kontraktsforslag, med forbedret betingelser. Det har ikke fristet spanjolen å signere. Nå går det mot en overgang til London-klubben.

Adama Traoré startet karrieren sin i Barcelona som 17-åring, siden har ikke karrieren hans blitt så fantastisk som det tidlig så ut til. I 2015 gikk turen fra Spania til England, fra ‘Barca’ til Aston Villa. Her skrev han under en femårskontrakt, men det ble med kun én sesong og 11 kamper for Birmingham-klubben.

Lest? Manager-legende sparket i Premier League

Middlesbrough i Championship ble neste stopp for Adama. Her var nivået lavere og lynvingen fikk endelig positiv oppmerksomhet. Såpass mange positive overskrifter at Wolves’ manager den gang, Nuno Espirito Santo ble imponert. i 2018 ble overgangen et faktum. Adama havnet i Wolves og kostet £18m.

Salgssummen Tottenham må ut med for Adama, snart fire år senere ligger på £25m. Kontrakten er foreløpig ikke signert, men klubbene er nær enighet og personlige betingelser skal være på plass. Som kan bety at Adama endelig har fått den lønnen han mener han fortjener.

Adama Traoré har vært og løftet litt jern siden karrierestart Foto: The Sun

Wolves

Under Nunos ledelse i Wolves, fra 2018 ble Adama brukt som innbytter på vinglass. Men det ble sjelden noen suksess. Verken målgivende eller særlig mange mål. Men 25-åringen har vært blant de beste til å ha suksessfylte driblinger. Det skal han ha, Adama. Han har stor fart og god teknikk de gangene han har holdt seg på bena.

Talks between Tottenham and Wolves are progressing over a deal for Adama Traore; Wolves want £25m for the player but personal terms are not expected to be an issue

SkySports

Nuno ville til slutt forsøke Traoré fra start i sin siste sesong for Wolves. Det gav heller ikke noen stor suksess, noe som endte med at Nuno måtte gå. Til tross for å gjøre sin debut-scoring, mot nettopp Tottenham i 2019. Ble Adama aldri den stjernespilleren Wolves håpet på, da de betalte 200 millioner kroner for vingen.

Han vil dog bli husket for sin enorme fart og driblinger, og to fantastiske mål mot Manchester City på Etihad, 6. oktober 2019. Den gang hvisket mange om en prislapp på rundt £50m. om Adama skulle selges. Det er penger som nå er glemt for lenge siden. Prisen er faktisk halvert.

Under Bruno Lage, Wolves’ nye manager, har ikke Adama spilt noe særlig mer enn under Nunos ledelse, heller tvert i mot. Spanjolen har kommet innpå som innbytter med vekslende hell. Adama ender denne sesongen for Wolves, med kun et mål, som kom mot Southampton.

Fordi Adamas karriere i Wolves ender her, til tross for noen helt avgjørende mål og mange vellykkede driblinger. Er hans klubb Tottenham Hotspurs innen kort tid. Overgangsvinduet stenger 31. januar.

Januarvinduet

Wolverhampton Wanderers, best kjent som Wolves, har sikret seg en erstatter for Adama Traoré.

Ut med en spanjol og inn med ny portugiser som seg hør og bør for Wolves. Chiquinho (21) fra Estoril i den portugiske toppligaen er allerede på plass for £3m. Vingen har én kamp for U-21 landslaget til Portugal.

Chiquinho skal ha nese for mål og er kjent for å ha god fart og god teknikk. For Wolves er det bare å håpe han gjør flere mål enn det Adama klarte på sine 123 kamper for ulvene.

Wolves har med stor suksess, hentet tilbake sin portugisiske forsvarsspiller, Tote Gomes (23) på lån hos Grasshopper. Dermed er jakten på en ny forsvarsspiller over for Wolves, foreløpig. Tote storspilte i sin debut mot Southampton som Wolves vant med 3-1. Og 23-åringen fortsatte å imponere i en ny seier mot Brentford i sin andre kamp.

Roman Saiss, den faste forsvarsspilleren, er i Afrika-mesterskapet med Marokko. Dermed ble det en mulighet for Tote Gomes til å skinne – og den sjansen tok 23-åringen virkelig vare på.

Wolves jakter fortsatt på to spillere i januarvinduet, Bruno Lage ønsker seg én midtbanespiller og én spiss.

Wolves

Nils Arne Eggen bør bli pensum

Nils Arne Eggen bør bli pensum for alt han har gjort for Rosenborg og norsk fotball. En levende legende har gått bort, godfot-fotballens far er død. Den tidligere Rosenborg-sjefen vant alt med sin elskede klubb. I mange år var Nils selve symbolet på suksess innen norsk klubbfotball. Det endte med 13 seriegull.

Bergenet lesetid: 5 minutter

Grunnpilaren

Den beste kampen, spilt av en norsk fotballklubb ble spilt i Tyskland, med Dortmund og Rosenborg på banen. Året var 1999, så det begynner å bli lenge siden. Det var en kjølig oktoberkveld. Og Nils Arne Eggen stod på sidelinjen for bortelaget. Resultat: Dortmund 0 – Rosenborg 3. Og dette var den stolte, tyske klubbens største tap på 34 år.

Lest denne? Overgangsvinduet hjelper klubber i nød

Nils Arne Eggen smilte fra øre til øre etter kampen. Han sa: “Denne seieren er større enn da vi slo Milan. Alt gikk etter planen”. I kjølvannet av hva norske klubber har gjort i Europa siden den gang. Er dette utvilsomt den største bragden en klubb har gjort. Og da har vi ikke glemt Bodø Glimts nedsabling av Roma.

Patrick Berg er sønn av faren sin, Ørjan. Sønnen var med å slå Roma med Glimt, mens faren spilte for Rosenborg i den viktige kampen i Tyskland, mot Dortmund. Det er litt vakkert.

Nils Arne Eggen var grunnpilaren da Rosenborg bygde sin suverene posisjon fra 1960. Først som spiller, deretter som trener. Fra 1988 ledet han klubben helt til 2002, kun avbrutt av et lite «sabbatsår» i 1998

VG.no
Nils Arne Eggen bør bli pensum
Nils Arne Eggen er død 80 år gammel Foto: Wikipedia.org

Lik Fergie

Nils Arne Eggen bør bli pensum fordi han satt på fasiten i hele sin karriere som fotballmann. Og han satt på svarene som ble stilt i ettertid når han gikk av som sjef. Det er lov å gjøre visse sammenligner av en så suksessrik fotballtrener, fordi det er ikke så veldig mange som kan vise til det samme.

Nils Arne Eggen bør bli pensum, fordi det er viktig å fortelle kommende generasjoner at det enkle er ofte det beste. Også på fotballbanen. Det er viktig å vite at ballen skal i mål, og den korteste veien – er rett mot mål.

Derfor vil vi sammenligne Nils med Sir Alex Ferguson, som vant alt med Manchester United. Fordi disse to fotball-personlighetene hadde mye til felles, selv om fotballen lagene deres spilte, var noe ulik, så er personlighetene like. De var begge villsinte, men bare et sekund av gangen, som Eggen unnskyldte seg med. Spillerne hadde respekt, men også vinnervilje under sine trenere.

Fergie la heller ingenting i mellom i garderoben når spillerne ikke gjorde jobben sin. Det var gjensidig respekt mellom spiller og trener på Old Trafford og på Lerkendal. Men det var kun én sjef under trening og kamp. Det var alle klare over over både i Manchester og i Trondhjem.

På brakka ved Lerkendal vil Eggens ettermæle henge igjen i veggene i generasjoner. Rosenborg ville ikke ha vært Rosenborg uten Nils. Nå skal Kjetil Rekdal forsøke å gjøre Norges mektigste klubb til et godt fotballag, igjen. Å kopiere Eggens bragder er umulig, men det er lov å forsøke å spille like god fotball – som under hans ledelse.

Godfot-fotball

Nils Arne Eggen var godfot-fotballens far. Han mente at fotballen ble best når spillerne gjorde medspillerne sine gode. Da var det viktig å bevege seg riktig på banen. Ikke minst uten ballen. Og den viktigste retningen å spille ballen, var å slå den framover for å gjøre mål, og vinne kamper. Altså mot motstanderens mål.

Lest denne? Tre lag kan vinne Premier League

Det er ikke bare godt sagt. Det er både riktig og viktig. Dessverre er det mange lag som ikke har forstått den enkle fotballfilosofien ennå. Alt for mange lag, både i Norge og i England, spiller lite publikumsvennlig fotball. Ved å bruke for lang tid med ballen i laget – uten gjennombruddsforsøk.

Det var Eggens kjepphest. Midtbanespillerne og vingene måtte, så snart laget fikk ballen, være villig til å gå på løp. Være gjennombruddsvillige og løpe i bakrom. Her var Rosenborg best i Norge hele 13 ganger, som gav like mange seriegull.

Det er fotballarven vi sitter igjen med etter Nils Arne Eggen.

For å ta vare på den viktige arven, bør Nils Arne Eggen bør bli pensum i samtlige klubber, men også i Norges fotballforbund, fra aldersbestemte lag til Landslaget.

Tenk at noe så enkelt som at ballen skal spilles framover og i riktig retning, kan bli så viktig.

Takk, Nils Arne, for alt du gjorde for fotballen.

Vargas

Manager-legende sparket i Premier League

Manager-legende sparket i Premier League. Ingen ringere enn ‘Rafa’ Benitez (61), manageren som tok Liverpool til Champions League-suksess i 2005. Er nå sparket i Everton etter 9 tap på 12 kamper og kun 6 måneder i sjefsstolen. Dette var like ventet som at det regner ofte på ball-øya.

Bergenet lesetid: 4 minutter

Nedtur

Det begynte så bra for Rafa i Everton. “The Toffies” tok 13 av 18 mulige poeng i starten av sesongen. 4 av 6 mulige seire. Alt har siden gått fra vondt til verre for den en gang så stolte Liverpool-klubben.

Denne sesongen har vært en gedigen nedtur, særlig siden oktober som kumulerte i at Lucas Digne, klubbens store stjerne ble solgt til Aston Villa. Og når Everton møtte jumbo Norwich, som ikke hadde vunnet på 21 kamper, men fikk den aller første denne sesongen med 2-1 over Everton. Ble det den berømte dråpen.

‘Rafa’ Benitez er og blir en manager-legende så lenge han har vunnet Champions League. Vær ikke i tvil om det. Men at spanjolen i ikke makter å gjøre Everton mer slagkraftig enn de har vært denne sesongen, er litt overraskende. Men samtidig et tegn på at gamle helter ikke nødvendigvis er like gode som tidligere bragder tilsier, år etter år.

Manager-legende sparket i Premier League
Pep Guardiola er han verdens beste manager? Foto: BBC.com

Champions League

At Liverpool vant Champions League under Benetizs ledelse for 17 år siden, betyr ikke, helt åpenbart, at han er en god nok manager i dag. Om tidligere manager-helter med en god CV, ikke følger med i den moderne fotballen går det galt.

Everton held an emergency board meeting on Saturday to discuss Benitez’s future following the defeat at Carrow Road, which was a ninth loss in the club’s past 12 league games.

BBC.com

Bare spør José Mourinho, som nå er manager i Roma, men er sparket av tre ulike klubber i England for ikke å gjøre god nok jobb. Ja, Mourinho har en fantastisk CV, men det begynner å bli lenge siden et Mourinho lag vant et trofé.

Manager-legende sparket i Premier League, og han blir ikke den siste. Benitez er den sjette manageren som mister jobben i verdens hardeste og mest omtalte liga. Og det er spilt kun 22 av 38 kamper i ligaen.

De beste

Jurgen Klopp i Liverpool og Pep Guardiola i Manchester City, har det lille ekstra som gjør de til manager-fenomener, mer enn noe annet.

Pep har vunnet alt, inkludert Champions League to ganger, riktig nok med Barcelona, Men vunnet Premier League hele 3 ganger på fire forsøk. Sannsynligvis vinner Manchester City igjen, som forteller hvilket kaliber manager Guardiola er. Klopp har også vunnet det gjeveste med sitt Liverpool.

De går jo på rundgang de mest kjente managerne med gode meritter. Som en god brukt frakk. Gjenbruk. 

José Mourinho har vært i Chelsea, Manchester United og Tottenham. David Moyes, som var den utvalgte etter Sir Alex Ferguson i Manchester United, i Everton før det og har nå suksess i West Ham. 

Antonio Conte fikk suksess i Chelsea, men ble sparket. Fikk jobben i Inter, hadde suksess også der, men ble sparket. Er nå i London og Tottenham, men har foreløpig ingen stor suksess.

Wayne Rooney

For ikke å snakke om ‘Rafa’ Benitez. Legende i Liverpool, var så vidt innom Inter, Chelsea, tre sesonger i Newcastle, et par sesonger i Kina, for så å havne i Everton – helt fram til i dag. Sånn går det for managere som vinner de gjeveste trofeene.

‘Rafa’ Benitez er en legende som manager, men også en nomade. 61-åringen har vært sjef i hele 14 klubber i Spania og England. Om han får sjansen igjen på ball-øya, Ja, det ser vi på som høyst sannsynlig. Fordi han er og blir en manager-legende, godeste ‘Rafa’.

Benitez er den sjette manageren som får sparken denne sesongen. Tidligere er Solskjær i Man United, Xisco i Watford, Bruce i Newcastle, Nuno i Spurs og Smith i Aston Villa, sparket.

Wayne Rooney er den største favoritten til å ta over på Goodison Park.

Vargas12.com vil følge innspurten av overgangsvinduet i Premier League nøye – følg vårt nyhetsbrev om du ønsker å få siste nytt fra England, før alle andre.

Vargas

Overgangsvinduet hjelper klubber i nød

Overgangsvinduet hjelper klubber i nød. I hvert fall klubber med midler. Et eksempel er Newcastle United, som har mye penger på bok og er desperate nok til å bruke nok – til å komme vekk fra nedrykksstriden. En landslagsspiller er allerede på plass på St. James’ Park.

Bergenet lesetid: 4 minutter

Rike eiere

Nå er ikke ‘januarvinduet’ verken attraktivt eller særlig spennende for de største klubbene.

Det er vanskelig å få tak i de aller beste og dyreste spillerne midt i en sesong. Og det er stivere priser enn når sesongen er slutt og mange spilleres kontrakter går ut. Da er det mer naturlig å bytte klubb, både for investorene (klubbeiere) og spillerne selv når sesongen er over i mai.

Newcastle United er rikest i Premier League, siden et konsortium, ledet av den saudi arabiske stat – har tatt over klubben i nord-England. “Skjærene” har de mest ihuga fansen på balløya og det ble tatt meget godt i mot, da olje-milliardærene tok over klubben.

At Mohammad bin Salma, kornprisen av Saudi-Arabia, er mannen bak ordren for drapet på journalisten, Jamal Khashoggi i det saudi arabiske konsulatet i Istanbul. Er det veldig få i den fotballgale byen som bryr seg særlig mye om. Her er det én ting som gjelder. Å berge plassen i Premier League.

Eddie Howe

Ute av Newcastle er den erfarne manageren, Steve Bruce.

Håndplukket av de nye eierne er det kommet en annen brite, nemlig Eddie Howe. Howe er mest kjent for å lage gull av gråstein i Bournemouth, i hvert fall i svært mange sesonger, før han trakk seg etter nedrykket i 2020. Hvor lang tid 44-åringen får på seg i Newcastle, handler mye om han makter å berge laget fra nedrykk.

Det kan holde hardt om han ikke får inn nye spillere som forsterker laget. 1 seier på 19 kamper er nedrykksform så det holder. Hele 8 uavgjort og 10 tap forteller oss at det ikke skal så mye til å endre på formen til Newcastle. Men sitter det ikke noe dritt mellom øra, om man ikke makter å gjøre om uavgjort til seier?

Overgangsvinduet hjelper klubber i nød
Overgangsvinduet hjelper klubber i nød

Første spiller inn på digre St. James’ Park er den gode høyrebacken, Kieran Trippier (31) som har 31 kamper for England. Det er ventet at nettopp Newcastle med så mye tilgang på penger, og i den situasjonen de befinner seg i, vil gjøre flere kjøp.

Overgangsvinduet hjelper klubber i nød, men om det kan hjelpe Burnley og Norwich denne sesongen vil tiden vise. De to klubbene har svak økonomi og må dermed ut på lånemarkedet for å overleve i Premier League. Det kan bli vanskelig, men det er tid igjen. Foreløpig ligger begge lag på nedrykksplass, sammen med Newcastle.

Det finnes statistikk som forteller at de lagene som ligger under streken ved nyttår – rykker ned.

Anthony Martial

Angrepsspilleren Anthony Martial (26) er linket til nord-England og Newcastle fordi lagets beste spiss, Callum Wilson er skadet. Den franske spissen får lite eller ingen spilletid i Manchester United og har vært klar på at han vil vekk.

Martial har vært på Old Trafford siden 2015 og gjort 56 mål på 176 kamper. Han har også 30 kamper for Frankrike. Dette er en spiller Newcastle kan få glede av i mange år, om klubbene blir enige, og spilleren finner seg til rette i nord.

Manchester United er klar på å forlange kompensasjon for en eventuell låneavtale, og at spillerens lønn dekkes.

En annen spiller som linkes til Newcastle i disse dager er Phillipe Coutinho som verken spiller for moderklubben Barcelona, eller utlånsklubben Bayern München for tiden. Det er tre uker igjen av overgangsvinduet.

Vi forventer som sagt, ikke de helt store overgangene i dette vinduet. Men det har skjedd før, folkens. Fernando Torres ble solgt fra Liverpool til Chelsea for 440 millioner kroner, 31. januar 2011. Så det er lov å håpe og drømme for at favorittklubben gjør et godt kjøp. Å drømme er som kjent gratis.

Vargas

Pandemien rammer Premier League på ny

Pandemien rammer Premier League på ny. Omikron-varianten har inntatt ball-øya med full tyngde. Statsminister Boris Johnson uttalte nylig at dette vil være den største utfordringen Storbritannia har stått ovenfor på veldig lang tid. Det er ventet masse-innleggelser, mange syke og nye restriksjoner.

Bergenet lesetid: 4 minutter

Boris i trøbbel

Vaksineringen trappes opp, men nå får pandemien store konsekvenser for kulturlivet – også i England. Den sittende statsministeren er i hardt vær og er oppfordret en rekke ganger å gå av, noe Boris ikke ser ut til å bry seg særlig om.

Statsministeren messer videre om hvilke enorme konsenkvenser Omikron-varianten vil få og hvilke tiltak som må gjøres.

Johnson selv er i trøbbel etter å blitt avslørt som festarrangøren i Downing Street nr 10, i desember i fjor. Der det har foregått opp til flere uoffisielle og offisielle fester, da landet egentlig var stengt ned grunnet pandemien.

Nå vet vi ikke hva som vil skje i det politiske landskapet i Storbritannia, annet enn at Boris Johnsen allerede sloss for sitt politiske liv. Nyheten om at Pfizers egenutviklede Covid-pille, Paxlovid, virker mot mikron-sykdom, er godt nytt også for oss alle, for Boris Johnson og den engelske fotballen.

Pillen er foreløpig ikke godkjent i England eller EU, men det kan gå raskt når testresultatene blir kjent.

Utsatte kamper

Samtidig som smittetallene eskalerer vil det ramme kulturen og idretten på lik linje som her hjemme etter en ny nedstigning. Pandemien rammer Premier League på ny, Brentford-Manchester United er allerede utsatt.

Det samme ble Tottenhams ligakamp mot Brighton nylig. Nå avlyses også Londonlagets kamp mot Rennes i Europa Conference League. Dessverre er det ventet at pandemien vil ramme flere Premier League-lag, som har et svært tett kampprogram i desember.

Pandemien rammer Premier League på ny

On December 13, the Premier League announced 42 new positive coronavirus cases among club players and staff – the highest weekly figure recorded since the release of testing results began in May last year

SkySports.com

Krise

Pandemien rammer Premier League på ny, kanskje like alvorlig som sist. Den gang ble hele det engelske ligasystemet stoppet i flere måneder.

Det vil bli en aldri så liten krise for det engelske fotballforbundet (FA). All den tid det er svært få ekstra muligheter til å få avviklet kamper, grunnet et travelt fotball år i 2022, med fotball-VM på høsten.

Foreløpig er det meldt om 42 tilfeller av smitte, som har rammet spillere, trenere eller ansatte blant de 20 Premier League-klubbene. Men det er ventet at dette tallet øker i omfang jo mer Omikron-viruset har spredt seg. Vi tror det vil komme flere avlysninger og frykter at Premier League stoppes før juleprogrammet skal avvikles.

Vi vet at også Newcastle, Aston Villa og Norwich er blant de klubbene med mye smitte innad i klubbene. Om dette gjelder også spillere, som gjør at kamper disse lagene skal spille i må avlyses, vet vi ikke ennå. Vi venter på svar fra som offentliggjøres fra FA, snart.

Managerenes pressekonferanse dagen før kamp, er igjen endret til å gå på zoom, ikke ansikt til ansiktet med pressen. Vi lover å komme raskt tilbake til flere oppdateringer, hvis flere kamper avlyses grunnet pandemien.

Vargas

Tre lag kan vinne Premier League

Tre lag kan vinne Premier League, rent teoretisk, kan flere lag selvsagt vinne. Etter at Leicester vant mot alle odds, eller til 5000 i odds, for å være nøyaktig i mai 2016. Er det ikke like enkelt å være skråsikker om resultatet og tabeller i Premier League.

Estimated reading time: 5 minutes

Tyskere

Vi kan ikke se at noen av de tre lagene er mer favoritter enn noen andre. Ennå.

Denne sesongen har tre lag utmerket seg med positivt fortegn og det er de tre gigantene, Chelsea som leder tabellen med 30 poeng. Manchester City som ligger et poeng bak og Liverpool deretter – med 28 poeng. Alle har spilt 13 kamper av 38. Ved årsskifte ser man konturene av hvilket lag som utmerker seg, fordi det er laget som leder tabellen da. Ikke alltid, men veldig ofte, som også vinner.

Chelsea med Thomas Tuchel ved roret vant Champions League og har fortsatt å imponere etter dette.

Du må ikke tro et øyeblikk at det er tilfeldig, at Manchester United henter Ralf Rangnick (63). Nok en tysker til en engelsk storklubb. Uten at vi tror Ralf kan løfte den synkende skuta på kort sikt. Og alle som følger med på engelsk fotball vet hva Jürgen Klopp har utrettet med Liverpool.

Men så er det én spanjol, da, som vil ha et ord med i laget. Manchester Citys mesterhjerne, Josep Guardiola. Populært kalt Pep, vil aldri gi seg uten en real fight. Se ikke bort fra at det er nettopp “The Sky Blues“, som vinner igjen, men sikre er vi ikke. Ikke denne gangen.

Tre lag

Det er en fordel for engelsk fotball generelt og Premier League spesielt. At det er tre lag som er med og sloss om ligagullet, når vi tross alt har spilt 13 kamper. Kun to ørsmå poeng skiller de tre i toppen og de har alt å spille for. Tre lag kan vinne Premier League, det er Chelsea, Liverpool eller Manchester City.

Tre lag kan vinne Premier League

Laget som takler antall kamper best, som har den bredeste stallen, som gjør de beste forberedelser og forebygger skader – før og etter kamp – med riktig restitusjon. Og tåler best å spille 60+ kamper over en lang sesong, vil få best resultat på sikt. Her har Manchester City en liten fordel. Peps menn slipper nemlig å spille flere kamper i ligacupen, siden de ble slått ut av West Ham i oktober.

Kampprogram

Chelsea og Liverpool er fortsatt med i den minst attraktive turneringen. I tillegg starter den litt mer berømte FA-cupen i januar hvor alle tre naturligvis er med. Og samtlige tre stjernelag er med videre i gjeve Champions League, etter å ha vunnet sin respektive gruppe. Og de skal spille de resterende 25 seriekampene før det hele avgjøres i mai 2022.

Om vi tar en titt på hvordan Chelsea, Liverpool og Manchester City har spilt, avgitt poeng og gjort mål til nå.

Liverpool scorer og slipper inn flest mål, og stor derfor med 39 – 11 i målforskjell. 8 seire, fire uavgjort og kun et tap gir 20 poeng. Som utvilsomt må stå til godkjent. Men vi er trygge på at Klopp irriterer seg over antall innslupne mål.

Serieleder Chelsea slipper ikke inn mål, men scorer mye. 31 – 5 i målforskjell er vinnerform, det. 9 seire, 3 uavgjort og kun et tap gir 30 poeng. Tuchel har fått sitt mannskap til å tro på hans langsiktige plan. Chelsea kan avgjøre dette på egenhand, men tåler troppen det tøffe kampprogrammet?

Det begynner å komme endel skader på de tre respektive favorittene allerede.

Jorginho, Reece James and Timo Werner all trained on Tuesday but face late fitness tests before Premier League match at Watford

SkySports

Pengemaskin

Manchester City med Guardiola ved roret, har vunnet tre av de siste sesongene og vet hva som skal til å vinne krevende Premier League. Kritikerne trodde Pep ville “spise opp” sine spillere ved å være for krevende i sin framtoning og krav til enkeltspillere. Men tvert i mot så er altså City med i toppen hvert eneste år.

Så langt denne sesongen har det blitt mange mål. 27 – 7 viser målforskjellen. 9 seire, 2 uavgjort og 2 tap gir 29 poeng. Det er neppe petimeter, Pep særlig fornøyd med, men ligger altså bare poenget bak Chelsea.

Ja, City er en pengemaskin og bruker mest penger av alle i England. Fram til sesongslutt i mai 2021, hadde Pep Guardiola brukt 818,5 millioner pund. Tett opp til 10 milliarder kroner på ulike spillere. Selvsagt forlanges det også trofeer når slik summer brukes.

En hemsko for nettopp Pep er at han har til gode å vinne Champions League med Manchester City.

Han lykkes heller ikke i Europa med Bayern München, men gjorde det to ganger om sjef i Barcelona. Mange hevder at den første sesongen Pep regjerte på Camp Nou, spilte Barcelona den beste fotballen verden har sett.

Vi må si oss enig i den påstanden. Men vi skulle gjerne sett at Manchester City kunne gjøre ei kule i Champions League også. Før vi hyller Pep som den beste trenerne av alle. Foreløpig er vel det Thomas Tuchel?

Eller makter Klopp og Liverpool å vinne igjen, som de gjorde i 2019-2020? I desember spilles det flere kamper enn noen gang gjennom sesongen, det er bare å glede seg.

Vargas

Solskjær er ferdig i Manchester United!

Solskjær er ferdig i Manchester United! Det bekreftes av selveste The Times sent lørdagskveld etter at lille Watford herjet med en gang verdens største fotballklubb. Det var dråpen, tuen eller hva du vil kalle det. Storavisen skriver at det nå kun handler om detaljer i sluttpakken – og at meldingen alt er ute.

Estimated reading time: 5 minutes

Joel Glazer

Ole Gunnar Solskjær elsker Manchester United og vil alltid gjøre det. Klubben vil alltid elske sin 20 Legend også. Vær ikke i tvil om det. Uansett når Solskjær entrer Old Trafford, vil han bli møtt med applaus av hjemmefansen.

Men også levende legender måles på resultater i den moderne fotballen. Etter nesten tre år som sjef i Manchester United – er det slutt. I følge nære kilder vil sluttpakken til nordmannen lyde på 90 millioner kroner. Solskjær skrev ny treårskontrakt i sommer.

Solskjær er ferdig i Manchester United! Og det er etter en lang rekke elendige resultater.

Joel Glazer, sjefen over alle sjefer Old Trafford har bestemt seg, enda han mer enn noe annet ønsket at Solskjær skulle bli værende. Måtte noe drastisk skje etter et nytt stygt tap, mot et lag man under alle omstendigheter bør slå. Det ender her for verdens mest kjente nordmann. Dessverre.

Tapte og tapte

Spillerne som nå skulle være framtidens stjernespillere i verdens største fotballklubb, sviktet. Det samme må manageren få skylda for nå etter skuffende resultater over tid. Alt gikk fra vondt til verre denne sesongen. Allerede fra start. Alarmklokkene begynte å ringe når det ble tap for lille Young Boys i Europas største turnering, Champions League.

Paradoksalt nok, er det nettopp her Manchester United kan vinne noe denne sesongen.

Enda det er lite trolig med ny manager og en spillerstall som egentlig verken er interessert eller gode nok. I tillegg begynner tradisjonsrike FA-cupen fra januar 2022, som også har et gjevt trofé mange klubber ønsker seg.

Solskjær er ferdig i Manchester United!
Manchester United’s manager Ole Gunnar Solskjær with the co-owners Joel Glazer and Avram Glazer in 2019. Photograph: Carl Recine/Action Images/Reuters

I Premier League var ikke situasjonen noe bedre. Det ble tap på tap, til og med hjemme på Old Trafford, som normalt aldri skjedde tidligere. Aston Villa vant her uten særlig motstand. Solskjær er ferdig i Manchester United! Premier League er nådeløs mot managere som leverer dårlige resultater over tid.

24. oktober kom Liverpool besøk og gjorde som de selv ville. Etter kort tid sto det 5-0 til gjestene, Klopp sparte på kruttet fordi det kom nye kamper. Men her hadde det vel egentlig begynt å rakne for Solskjær.

Jeg jobber for og med klubben. Jeg har vært her i 18 år og har en god kommunikasjon. Hvis klubbledelsen vurderer å gjøre noe, så er det en samtale mellom oss og ikke mellom dere og meg, sa Solskjær til pressen tidligere lørdag, ifølge BBC.

VG.no

Skyggene

Ole Gunnar beklaget til fansen etter tapet på Vicarage Road. Han gikk mot fansen og “sa unnskyld”, men fikk mer ukvemsord og kjeft, enn applaus tilbake. Hva skal man si om det? selvsagt skjønner man Man U-fansen. De har god grunn til å være skuffet og sint.

Etter bare 12 kamper er Manchester United 12 poeng etter serieleder Chelsea.

Etter fem tap på syv kamper, har det som var en gullkandidat før sesongstart – falt som en stein på tabellen. Problemet er at Solskjær selv har sagt det samme etter samtlige tap. “Vi skal snu dette, jeg har tro på spillerne, de er unge, bla, bla, bla.”

Han har trua på sine spillerene, han har trua på at de skal klare å snu den negative trenden, så ser man spillere som kapteinen, Harry Maguire. Verdens dyreste forsvarsspillere, som kostet klubben £80m. være en skygge av seg selv. Og i tillegg bli utvist, når manageren trengte sine beste menn, når det gjaldt som mest.

Når landslagsspillere begynner å løpe i skyggene, er det fare på ferde.

Flere av de beste spillerne på Manchester United kostet svært mye penger for klubben. Men under Solskjærs ledelse, kan man telle på én hånd hvilke stjerner som har gjort en hederlig innsats i et forsøk på å skinne.

Mot Watford denne kvelden, løp stjernene i skyggene for å gjemme seg.

Det er hevet over tvil at Solskjær ble forrådt av sine egne.

Stjernene

Unge Markus Rashford har ikke vært i nærheten av den klassespissen han var før skaden satte ham ute av spill. Det samme må sies for Paul Pogba som nå er skadet i 12 uker og Varane som er skadd på ny, og Bruno Fernandes. Som skulle ha løpt et lag som Watford i senk, på egenhand.

Stjernene Solskjær hentet for å bygge opp storklubben Manchester United, visste til slutt ikke hvor de skulle løpe. Kanskje ble han for uklar og veik i meldingene, kanskje ble han ikke dus med stjernene på ekte. Muligens må store stjerner ha kjeft for å forstå språket?

Ble Ole rett og slett for mye ‘kompis’ og for lite sjef? Bare en hypotese.

Ole Gunnar Solskjær fikk åpent sjekkhefte, fikk hente Christiano Ronaldo. Deretter Raphael Varane, hans viktigste signering og Jadon Sancho – som kostet 800 millioner kroner, men nesten ikke spilt fotball .

Uten at noen av disse de slo til som forventet heller. Sett bort i fra Ronaldo som har gjort en godkjent figur, spesielt i Champions League. Nå er eventyret on Askeladden ute. Sancho kan ikke stemples som flopp så lenge han ikke spiller, men hvorfor ble han kjøpt, da?

Det er en trist dag for Ole, for alle oss nordmenn som har elsket å se en nordmann inneha verdens vanskeligste jobb. Og det er en trist dag for norske medier, som får en personlighet mindre å skrive og snakke om.

Det er bekreftet at Darren Fletcher og Michael Carrick tar over klubben midlertidig.

Neste kamp er allerede tirsdag 23. november, mot Villareal i Champions League. Neste seriekamp spilles mot serieleder Chelsea, borte – søndag 28. november.

Mye tyder på at det er den franske legenden, Zinedine Zidane som tar over sjefsstolen på Old Trafford. Men sikre er vi ikke.

Vargas

Fotball-VM og Premier League samme høst

Fotball-VM og Premier League samme høst, høres ut som et kaos uten like. Men det er faktisk slik det blir høsten og vinteren i 2022. Men FA, det engelske fotballforbundet og FIFA har åpenbart snakket sammen. Fotball-VM har forkjørsrett og Premier League, enda hvor populær den er, vil måtte vike.

Estimated reading time: 4 minutes

VM og Premier League

For at Premier League skal få kunne avvikle sine 38 kamper fra august til mai, slik det pleier å være. Må sesongen sparkes i gang allerede 6. august neste år, grunnet VM. Om pandemien tillater det, selvsagt. Det er mange hensyn som skal tas for at dette går i hop. Sesongen avsluttes 28. mai 2023. Verdt å merke seg.

Lest denne? To nye managere sparket i Premier League

VM i Qatar spilles fra 21. november – 18. desember 2022.

Det spilles seksten serierunder i toppligaen i England før VM-pausen. Deretter sparkes Premier League i gang igjen, etter VM-finalen, som spilles i Doah, 18. desember. Det betyr at pubene fylles på ny til den engelske fotballens festdag, Boxing Day som er 2. juledag.

I England har de begynt å bli vant til å ta grep, for å få kampene spilt og sesongen avviklet. Pandemien satte en stopper for fotballen i mange uker, resterende sesong ble spilt for tomme tribuner, måte det aldri forekomme igjen.

Fotball-VM og Premier League samme høst

NENT Group

For oss nordmenn blir det også en endring i at det ikke er TV2, men NENT Group som sitter på rettighetene. Disse tiltrer i VM-sesongen, altså fra 2022/2023 og til og med sesongen 2027/2028, via TV3, Viasport og Viaplay. Heldigvis er det bra folk med fra TV2 som skal kommentere den engelske toppfotballen.

Dyktige Kasper Wikestad er blant de som skal fortsette å gi oss god underholdning og god fotballfaglig tyngde. Han har allerede meldt overgang fra TV2 til TV3 og NENT Group fra neste sesong. Fotball-VM og Premier League samme høst er gull for TV-kanalene med rettigheter.

VM-fotball blir sendt på TV som tidligere mesterskap. Enten samsendinger mellom NRK og TV2, eller én av disse kanalene – skal sende VM-kampene neste høst.

NENT Group skal ha betalt hele 20 milliarder kroner for de norske rettighetene til Premier League.

VM i fotball 2022 er det 22. verdensmesterskapet i fotball for herrer. Det skal etter planen avholdes fra 21. november til 18. desember 2022 i Qatar

Wikipedia.org

Qatar-boikott

Selvsagt burde ikke VM ha blitt avviklet på denne tiden av året, fra november til desember. Og VM burde helt åpenbart ikke bli arrangert i land som Qatar. Heldigvis har vi norske spillere på det norske landslaget som tør å si sin mening om brudd på menneskerettigheter.

Et landslag som tør å demonstrere offentlig og som vil gi et signal om at Qatar-VM ikke burde bli arrangert. Arbeidsforholdene i landet som skal arrangere mesterskapet, er under en hver kritikk fortsatt, mindre enn et år før VM starter.

Når det er sagt, er Norge ikke med som deltakernasjon, vi er og blir bedre på menneskerettigheter enn på fotball. Ergo slipper vi unna mer rundt den viktige debatten, også. En debatt som er en tapt sak når det internasjonale fotballforbundet fortsatt er like korrupt nå, som den gang Qatar ble tildelt mesterskapet.

Fotball-VM passer best som underholdning om sommeren, slik vi er vant til og liker å ha det. Fotball-VM i kombinasjon med julebord og akevitt er like mye krasj som tomme tribuner i Premier League. Det blir så feil. Enig?

VM-fotball

Korrupsjon, tortur og mangel på menneskerettigheter legges til side. Så mange som 7000 gjestearbeidere skal ha mistet livet under byggingen av flere fotball-arenaer, melder The Guardian. Men, pytt. VM er VM. Nå skal det altså spilles et meget kontroversielt mesterskap, tross denne galskapen.

Et mesterskap som ikke vil bli gjennomført uten rabalder, garantert.

Ikke fordi det spilles fra november til desember, men fordi vertsnasjonen er en av verstingene, Qatar er et møkka-land som styres av korrupte politikere. Punktum.

VM i fotball er blant de aller største idrettsbegivenhetene vi har. Bare sommer-OL er større. Fotball er viktig for oss, det tyder Premier Leagues voldsomme popularitet på, også i Norge. Men skal du få med deg alt dette, et fotball-VM og en spennende Premier League-sesong, før, og etter, bør du planlegge godt.

Det første du bør gjøre er å legge “sommerferien” til høsten, deretter fortelle kona at du skal ha fri under VM i fotball. Da er det bare å glede seg til verdens beste underholdning i mange uker til ende.

Vargas

To nye managere sparket i Premier League

To nye managere sparket i Premier League. De store britiske mediene har skrevet tonnevis av artikler om hvor galt er i Manchester United. Og at Ole Gunnar Solskjær sitter på lånt tid som sjef på Old Trafford. Det kan godt hende Solskjær sparkes, men nå er det andre managere som får den lite hyggelige beskjeden.

Estimated reading time: 5 minutes

Nuno Espirito Santo

Foreløpig sitter nordmannen trygt, enn så lenge, til tross for tap mot erkerival Manchester City. Men det er andre klubber som tar grep, riktig eller ikke, og har sparket sin manager. Etter 11 serierunder er hele fem managere fjernet siden seriestarten i august.

Det finnes neppe så mange steder på kloden hvor viktig fotball er for folk flest. Joda, vi vet at de er eksentriske og gale etter fotball i Sør-Amerika, og flere andre steder i Europa også. Men i England har de et helt spesielt forhold til sine lag, fansen.

To nye managere sparket i Premier League, men Solskjær er ikke bant disse.

At Nuno Espirito Santo fikk sparken i Wolves, forrige sesong var det mange som tok spesielt tungt. Nå er den samme manageren allerede sparket i sin andre engelske klubb, Tottenham. Det er en krevende jobb å føre Premier League-lag til suksess. Her fikk Santo kun 10 ligakamper.

Bruno Lage, en annen portugiser har gjort det sånn passe etter at han tok over på Molineux. Om han sitter ved sesongslutt i sommer vet ingen. Men Nuno blir neppe glemt med det første. Han førte Wolves opp dra Championship og hadde suksess i tre sesonger på rad.

Det settes enormt stor pris på i en fotballby som Wolverhampton.

To nye managere sparket i Premier League
Wolves fans in generations

Norwich og Aston Villa

To nye managere sparket i Premier League. Nyopprykkede Norwich hadde ikke vunnet én neste av de 11 første kampene, men så skjedde det endelig. Borte mot også nyopprykkede Brentford. Da vant Norwich 2-1 borte, men styret hadde fått nok, manager Daniel Farke fikk sparken.

Norwich ligger nå sist på tabellen og hele fem poeng fra sikker plass. Da er det ikke sjokkerende at man forøker “andre verktøy” for å berge plassen. Det koster som kjent enorme summer å rykke ned og kanskje ikke rykke opp på flere sesonger.

Farke satt på lånt tid, all den tid resultatene uteble og opprykkssesongen ble like vanskelig som sist gang Norwich var i toppdivisjonen. Farke kan bli erstattet av Frank Lampard som er bookmakernes favoritt til å ta over på Carrow Road.

Dean Smith i Aston Villa har også måtte fratre tre etter elendige resultater den siste tiden. Smith har sittet i sjefsstolen Villa Park i tre sesonger. Etter tapet for Southampton lørdag, det femte på rad, var det nok for sjefene i Villa.

Aston Villa have sacked manager Dean Smith after three years in charge

BBCSport

Dean Smith og hans Villa-spillere maktet å ta bare 10 poeng på 11 kamper, noe som er langt unna målsetningen før sesongen. En av årsakene til de svake resultatene, mener mange har med salget av playmaker Jack Grealish å gjøre.

John Terry og Steven Gerrard er blant favorittene til å bli neste manager for Villa. Klubben han spilte for i slutten av karrieren og som han var assistent-manager for under Dean Smith.

Watford

Den første manageren som fikk sparker denne sesongen, fikk beskjed om å finne seg noe annet å gjøre allerede etter 7 kamper. Da var det nok for styret i Watford. Det tredje laget som rykket opp fra Championship har altså sparket manageren.

Xisco Munoz fikk bare 7 kamper ut i Premier League før det hele var over.

Claudio Ranieri has been appointed as the new Watford manager on a two-year deal.

TheGuardian.com

Watford er kanskje versting i engelsk fotball når det kommer til å sparke managere. Ofte veldig tidlig og etter kun kort tid. Det siste tiåret har Watford sparket 14 managere. Xisco Munoz ble ansatt i desember i 2020. Altså midt i opprykkssesongen, men fikk ikke ta del av eventyret i Premier League særlig lenge.

Ny manager i Watford er ringreven Claudio Ranieri. Mannen som gjorde det umulige mulig. Å ta seriegull med Leicester til 5000 i odds. Italieneren “The Thinker man” har rukket å være innom en rekke klubber før han igjen er tilbake i Premier League.

Hva er langtidsprosjektet og hvor troverdig er det, når fem managere er sparket fra verdens tøffeste liga, allerede etter 11 kamper? Det må det være lov til å sette spørsmålstegn ved. Er det alltid kun managerens feil? De manglende sportslige resultatene? Neppe.

Newcastle

I Newcastle har det også vært turbulente tider etter at araberne fra Saudi Arabia tok over ansvaret og eierskapet. Det lå i kortene veldig tidlig at Steve Bruce ikke ville få fortsette.

Amanda Staveley, som er nyansatt direktør i storklubben var generøs nok til å gi Bruce én siste kamp. Slik at 60-åringen endte med 1000-kamper som manager i sin foreløpige karriere.

Mike Ashley eide klubben i 14 år, men lykkes aldri i å få klubben opp fra middels prestasjoner – nå er nye styrtrike eiere på plass – kronprinsen av Saudi Arabia, Mohamed bin Salman og hans venner i det statlige investeringsfondet, som altså ledes av styrtrike Amanda Staveley. Prislappen ligger på £300 millioner. 

Den kontroversielle kjøperen forsøkte å kjøpe Newcastle United for fire år siden også, men den gang gikk kjøpet i vasken. Fordi eierne ønsker å få inn egne folk på alle sentrale posisjoner i klubben. Da selvsagt også manager-posisjonen.

Manageren som gjorde gull av gråstein gjennom en årrekke i Bournemouth, Eddie Howe tar over på St. James’ Park. Newcastle er per definisjon Englands rikeste klubb med Mohamed bin Salman enorme formue, tilgjengelig. To nye managere sparket i Premier League, fire foreløpig, men det vil bli fler.

Hvor lenge Howe får sitte som manager blir spennende å følge med på. Vi har startet stoppeklokka.

Vargas

Antonio Conte tilbake til Premier League

Antonio Conte tilbake til Premier League. Hva kan den eksentriske og engasjerte italieneren tilføre sin nye klubb, Tottenham? Utvilsomt engasjement, spilleglede og angrepsspill i verdensklasse. Hvor lenge blir Antonio Conte (52) værende i London-klubben, er et helt annet spørsmål.

Estimated reading time: 4 minutes

Antonio Conte

I am extremely happy to return to coaching, and to do so at a Premier League club that has the ambition to be a protagonist again.”

Antonio Conte

Lykkes han med å få Spurs inne blant topp fire, vil det være en bragd med det spillermaterialet han har.

Conte vil få muligheten til å bygge sitt eget lag, kanskje handle i januarvinduet og etter endt sesong. Om han blir værende så lenge. Tottenham Hotspur har én sjef og det blir aldri Antonio Conte, men styreformann, Daniel Levy.

Han har vunnet ligagull og FA Cup med Chelsea, Han ble seriemester med Inter, men Conte har også tre seriegull med Juventus. 52-åringen har vært i både EM og VM finaler med sitt kjære Italia som landslagssjef. Det er en vinner, utvilsomt, som nå tar over den tradisjonsrike storklubben i nord-London.

The 52-year-old Italian, who Spurs chairman Daniel Levy targeted before appointing Nuno in the summer, has signed an 18-month contract – with an option to extend – at Tottenham following successful talks with the club’s hierarchy in London on Monday.

SkySports.com

Nuno Espirito Santo

Nuno Espirito Santo burde aldri takket ja til en jobb han ikke hadde forutsetninger til å lykkes i. Portugiseren var aldri førstevalget for Levy og det bar resultatet preg av etter kun ti kamper, fem tap og fem seire. Toppklubber gir noen ganger opp sine folk alt for raskt, det er ikke alltid en god ting, verken for klubb eller manager.

Antonio Conte tilbake til Premier League
Tottenham Hotspur Stadium Foto: Wikimedia.org

Nuno Espirito Santo tok Wolves til Premier League på første forsøk. Her ble det tre sesonger hvor de to første endte på 7. plass, inkludert semifinale i FA-Cupen og kvartfinale i Europa League. Nuno ble i sin periode hyllet av Wolves-fansen, fordi han sa hva fansen elsket å høre: “Dreaming is for free.”

En levende legende i Wolves over tre sesonger, men nå en tapt sak. Trist og brutalt. Wolves er mer enn nok fornøyd med sin nye manager, Bruno Lage. Som har 5-1-1 på sine syv siste kamper. Det har ført ulvene opp på en 7.plass, foreløpig. Det må være godkjent.

Gjenbruk

Antonio Conte var en stund linket til Manchester United, særlig etter tapet for Liverpool nylig. Da var det mange som ropte den erfarne italienerens navn og at Solskjær måtte få fyken. Så er det altså ironiens nådegave, nettopp Tottenham som får juling av Manchester United. Som igjen førte til at Spurs sparket manageren.

De går jo på rundgang de mest kjente managerne med gode meritter. Som en god brukt frakk. Gjenbruk. José Mourinho har vært i Chelsea, Manchester United og Tottenham. Antonio Conte har vært i Chelsea og nå Tottenham. Og David Moyes, som var den utvalgte etter Sir Alex Ferguson i Manchester United, i Everton før det og har nå suksess i West Ham.

For ikke å snakke om ‘Rafa’ Benitez. Legende i Liverpool, var så vidt innom Inter, Chelsea, tre sesonger i Newcastle, et par sesonger i Kina, for så å havne i Everton. Sånn går det for managere som vinner de gjeveste trofeene.

Slik kunne vi ha holdt på å ramse opp blant et titals andre managere, med rutine nok til å bli tilbudt ny jobb i nye klubber. En som ikke får jobb i noen ny Premier League-klubb med det første er Nuno Espirito Santo,dessverre.

Overraskelser

Fotballen som spilles i Premier League er av ypperste europeisk klasse. I hvert fall de klubben som markerer seg positivt denne sesongen. Liverpool, Chelsea og Manchester City i første rekke.

Men så er det dette med fotball, da, som er så fascinerende. At Crystal Palace kan komme til Etihad og filleriste Manchester City, fortjent eller ikke.

Og lille Brighton som reiste til Anfield og stjal ett viktig poeng fra Liverpool, etter å ha ligget under med 0-2. Det er altså mulig for alle lag å gjøre ting på sin måte, slik at alle norske og utenlandske tippeeksperter river av seg håret i fortvilelse.

Vi elsker jo overraskelser vi som ser mye Premier League, kanskje bortsett fra når vi setter favorittene som ‘sikker kamp’ i tippesystemene våre. Vi er helt sikre på at det blir god underholdning på flotte Tottenham Hotspur Stadium denne vinteren.

Men om Antonio Conte sitter som manager når vi starter opp igjen i august neste sesong. Det tør vi slett ikke tippe på.

Kilde: SkySports.com

Vargas

Pin It on Pinterest