Dårlig moral gir dårlig økonomi! Nordmenn er verst i klassen, når det kommer til å gjøre opp for seg og å motta inkassokrav. Bare hos NRK alene, skylder Ola og Kari 628 millioner kroner, i ubetalt lisens.

Kun 26% av alle nordmenn satt opp eget budsjett for egen økonomi i 2014. Det er dyrt å være blakk. Som man reder ligger man. Har du dårlig moral, har du sannsynligvis dårlig råd også.

– Noen nordmenn har bedre råd enn på lenge fordi en langvarig lav boliglånsrente gir rekordlave avdrag til banken. Det noen gjør feil, er å bruke opp den bufferen man kunne ha satt til side, til dyrere dager i framtiden. På helt andre ting enn å betale ned på lån.

Selvsagt finnes det langt mer spennende ting å bruke penger på enn å gi de til banken. Men den lave renten, kunne ha gitt veldig mange en mulighet til å legge penger på buffer. Betale mer enn nødvendig på boliglånet, eller betalt ned på annen gjeld.

Tallene for misligholdt studielån for nordmenn, i følge Statens innkrevingsentral, nærmer seg 1 milliard kroner per 31. 12. 2014. Dessverre er tallene stigene for hvert år som går, i en tid det burde ha vært rom for å gjøre opp for seg.

Dårlig moral gir dårlig økonomi!

Liker man å ha dårlig råd, kan man jo bare fortsette å la være å gjøre opp for seg. Det finnes ikke noe som er dyrere enn å være skyldig staten penger. Den eneste måten du kommer unna på, er at du enten har en så liten inntekt at tvangstrekk ikke lar seg gjøre, fordi andre kreditorer trekker nok fra lønna allerede.

Eller du har så liten trygd, at du allerede er under minstesatsene.

Programmet Luksusfellen på TV3, kunne ha blitt sendt hver eneste dag i 20 år, men nordmenn som sliter med sin økonomi i hovedrollen for en dag, eller en uke episodene spilles inn. Så stor pågang har TV3s flaggskip.

Nordmenn er verst i Europa til å betale for seg, og å sette opp eget budsjett.

Din privatøkonomi er det kun en person som har ansvaret for. Det er deg,og fra første krone du låner. Et lite paradoks er det jo, at det faktisk er Hellas og de tapre grekerne som er best på å sette opp budsjett for egen økonomi. 80% av disse setter opp budsjett hvert eneste år, uten at det har vært noen suksess i så måte.

Du som sliter med økonomien bør bruke sommeren på å komme deg på fote. Her er noen små enkle, men smarte økonomiske råd.

 • Ikke bruk mer penger enn du har
 • Ikke handle på krita
 • Bruk gjerne kredittkort, men betal alt tilbake før rentene starter å løpe
 • Kjøp inn store parti av ting du bruker mye og ofte, kast minst mulig mat
 • Kutt i unødvendige goder som røyk, brennevin og sukkervarer
 • Parker eller selge bilen om mulig, ihvertfall den ene, “alle” klarer seg med én bil
 • Bytt bank om du betaler for mye på boliglånet
 • Si opp avisabonnement og andre uviktige avtaler du fint kan klare deg uten
 • Lei ut bil, båt eller hytte, skaff deg leieboer om du har et rom ledig
 • Sett opp budsjett! Vit hva du må betale hver eneste måned
 • Spar opp en buffer, slik at du har penger om ulykken er ute, med f.eks bil, eller hvitevarer
 • Betal ned de aller dyreste lånene først, refinansier om nødvendig
 • Skjerp betalingsmoralen, 31. juli går fristen for NRK-lisensen ut, da må du betale 250 kroner i gebyr

Alt dette vet du kanskje allerede?

Hvorfor er du fortsatt blakk da?

Kilde: Kapital, Statens innkrevingsentral

Vargas

Pin It on Pinterest