Du har selvsagt kjente suget, suget etter noe søtt. Sjokolade f.eks. Noen påstår de ikke liker sjokolade, det stemmer neppe fordi det finnes en smak for alle. Kakao-bønnen er verdt sin vekt i gull, bokstavelig talt. Forbudte-fristelser, frister mest.

De fleste har sin favoritt sjokolade, «Snickers», med myk karamell og nøtter, «Troika» med gelé eller kanskje gode gamle «Bounty» med kokos? Eller en eske med konfekt med masse forskjellige innhold og mengder av favoritter, livet leker for alle som er glad i sjokolade. Yummy!

Problemet med for stort inntak av den brune skatten er selvsagt sukker-innholdet. Alt som er godt er ofte knyttet til en viss risiko rent helsemessig, men koser man seg en sjelden gang, har alle godt av en sjokoladebit. Det må bare ikke bli i for store mengder, selv om det er vanskelig å stoppe når man først har fått smaken på det.

Kjenner du deg igjen?

Verden kan gå tom for kakao-bønner

– I oktober i fjor var den en konferanse i London for alle de store sjokoladeprodusentene i verden. Der ble det slått fast at det er en krise i produksjon av kakao-bønner, som brukes i sjokoladeproduksjon. I oktober i 2020 vil det være tomt, noe som vil gjøre all sjokolade betydelig dyrere i årene som kommer.

Antallet kakaoplantasjer er for få til den enorme etterspørselen etter sjokolade, fortjenesten er for dårlig til at det lønner seg å etablere nye. Kakaoplantene kappes heller ned til fordel for gummitrær, som gir en mye bedre avkastning. Heldigvis jobber sterke krefter for at kakaobønner skal være en god råvare i årene som kommer, men betydelig dyrere.

– De største norske aktørene i sjokoladebransjen er selv med på å styrke det langsiktige arbeidet med å opprettholde og forbedre produksjonene av kakaobønner. Dette gjør de ved å sertifisere all råvareproduksjon av kakaobønner de importerer. Dette gjøres ved å hjelpe kakaobøndene slik at de får den nødvendige jordbruksfaglige opplæringen får å dyrke gode råvarer.

Med bedre kunnskap og om råvarene vil det på sikt gi bedre avlinger, som gir mer avkasting, et bedre produkt som gir høyere etterspørsel.

Dyrt og vidunderlig godt

– Sjansen øker for at at sjokoladen kan inneholde langt mer kjeks og nøtter, nettopp fordi at prisene på kakaobønner har steget og vil stige i årene som kommer. De nye sjokoladene som kommer på markedet vil sannsynligvis inneholde enda mindre sjokolade og mer av andre billigere råvarer.

Smaken av sjokolade gjør deg lykkelig, men bare i en kort periode. Suget etter mer gjør seg nemlig gjeldende svært raskt.

Sjokolade gjør mennesker glade, og svært mange kvinner velger heller den enn sex om hun selv fikk velge. Analysebyrået Saatchi & Saatchi Wellness spurte 1.000 britiske kvinner og 73 prosent av de spurte svarte at de heller vil ha daglig sex i fem år enn å få tilgang på gratis sjokolade. Det sier kanskje mer om britiske menn enn om kvinnenes higen etter sjokolade.

Vi som bor i Norge vil ha råd til sjokolade, nesten uansett, og vi vil fortsette å spise den brune delikatessen så lenge den finnes på markedet, uansett pris og om vi slanker oss eller ikke. Vi bare må ha det.

Livet er jo som en eske konfekt, eller som «Forrest Gump» ville så kledelig ha sagt det, Life is like a box of chocolate.

Hva er dine favoritt? Fikk du også lyst på sjokolade nå?

 

Foto: Flickr/ emma lagunday

Vargas

Tags: Fristelser, Sjokolade

Pin It on Pinterest

Les også vår forrige artikkel
Disse dager som kommer og går…

Når oppdager man at man er i selve livet? Man bør vel ha levd litt før man stopper og kjenner...

To nye mobilspill fra Microgaming hos Thrills

Snart kan du spille med tennisballer og egyptiske mumier fra mobilen din! Den anerkjente spillutvikleren Microgaming har bestemt seg for å...

Lukk