Festmiddag kan være suppe, reker, Tapas, pizza, pølser, koldtbord, Bacalao eller karbonander med løk. Årsaken til at middagen blir en fest, er menneskene du spiser måltidet sammen med. En festmiddag kan være en fest alle dager, bare du slipper å spise alene – om du ikke vil.

Å lage middag, er så enkelt at til og med far kan klare det.

Er kaldmat middag? Det er i grunnen opp til deg å bestemme. Så lenge du spiser ca klokken 16:00 eller 17:00, så kan du vel kalle middagen for nettopp det, enten maten er varm eller kald. Tapas, kan være kaldmat, og er definitivt et middagsmåltid.

Finnes det noe bedre? Spanske kjøttboller i tomatsaus, tomatsalat, spekemat, oliven, oster, friterte scampi, Chorizopølse og ofte servert med en spansk kraftig rødvin, elsket av millioner av mennesker verden over. Denne populære retten som består av fingermat, blandet med litt varmmat, for en fest, er det lett å tenke.

Festmiddag alle dager! Click To Tweet

Hvem du inviterer eller spiser sammen med, enten det er hverdag eller helg, høytid eller midt i uka, er av stor betydning, hver gang. Å omgås mennesker man er glad i og ønsker kun det beste, familie, venner eller gode kollegaer er alltid av stor betydning. Mennesket er mennesket glede og det bør vi ikke glemme.

Her kommer gode alternativ til festmiddagen – husk å ikke invitere folk du ikke liker.

Du har spist taco hver fredag siden tidlig på åttitallet, nå er det kanskje på tide å tenke nytt? Alternativ til fredags-tacoen kan være bare en tvist, en liten vri på det du er så godt vant til, eller det kan bli en helt annen rett.

Selvsagt skal du selv bestemme hva du skal klemme i tryne foran fjernsynet på den viktigste kvelden i uka. Vi ønsker bare ditt beste for deg og din gane, og opplyse om alle de fantastiske alternativene til deilig mat.

Festmiddag alle dager!

Festmiddag alle dager!

Ikke behøver det være fancy, dyrt eller vanskelig. Det kan være dritgodt, sunt og vanedannende, helt på linje med nasjonalretten, taco. (Vi vet det egentlig er fårikål).

Bytter du eksempelvis kjøttdeigen med laks i stedet, da særlig i lefser, har du automatisk et sunnere alternativ til den tradisjonelle tacoen, bedre er det også i følge vårt testpanel.

Du visste sikkert at krydder er mer enn salt og pepper? Jo, det er helt sant.

Urter er også smakstilsetninger som med fordel kan brukes i de fleste retter og som gir middagen, lunsjen eller kveldskosen et lite løft som gjør smaksløkene lykkelige. Litt Basilikum og Timian på pastaen, sammen med revet parmesan løfter pastaen til nye høyder og det tar jo bare sekunder.

Mer skal faktisk ikke til for å løfte en vanlig rett en smule. Festmiddag alle dager kan gjøres enkelt, vær sjef på ditt eget kjøkken, bruk gode råvarer, gjerne lokalt og kortreist og gjestene dine kommer tilbake igjen og igjen.

Alternativ festmiddag til hverdags, kan derfor være en fiskesuppe med fløte, reker, kreps, litt grønnsaker, flere typer fisk, gjerne blåskjell, smør, fennikel, sellerirot og vårløk. Her er det også viktige med riktig krydder til. Serveres med fersk brød og en passende hvitvin.

Mulig ikke den mest tradisjonelle fredagsmiddagen, men absolutt et godt alternativt måltid gjennom hele uka. Du kan jo servere denne retten på mandag, om helga ble litt kjøtt-tung, som helgene fort kan bli. Med storfavoritten, Entrecôte på lørdag.

Ja, for du kan å tilberede biff?

Tilberedingen er ingen heksekunst, men du skal vite hva du driver med. Klasker du biffen i panna og tror resten går av seg selv, vil du få grinete gjester og en elendig smaksopplevelse. Kjøttet fortjener din oppmerksomhet for et vellykket måltid.

Har du muligheten til å grille kjøttet vil du få en annen smak og kjøttet blir saftigere.

Ta kjøttet ut av kjøleskapet ca 30 minutter før den skal tilberedes. Krydre biffen din med salt og pepper. Bruk rasp- eller oliven olje i panna, etterhvert smør som du vender kjøttet i. Stek på sterk varme i et par minutter før du snur biffen, det skal piple litt kjøttsaft ut før du snur, da er den perfekt. Stek den andre siden like lenge.

Biffen skal hvile – helst så lenge som i 20 minutter. For å holde på varmen kan det være smart å pakke kjøttet inn i aluminiumsfolie under hviletiden. Noen gjør den alvorlige feilen å servere biffen rett fra panna, da er du garantert et dårlig resultat.

Hva er god pizza for deg? Grandis? Please, forsøk å lag din egen, bare én gang.

Hjemmelaget pizza er for mange selve rosinen i fredagspølsa.

Nordmenn klemmer innpå ni millioner pizzaer per år, sånn cirka. Mange sverger til frossen kjøpe-pizza, ikke gjør det. På 20 minutter har du laget din helt egen hjemmelagde pizza som er ti reiser bedre enn den frosne lefsa.

Festmiddag alle dager!

Du baker deigen på et øyeblikk, ikke trenger den særlig hevetid heller, og du tar på de ingredienser du liker best. Forsøk noe så vanlig som spekeskinke på pizzaen, det snaker nydelig, men ikke glem at denne skal legges på etter at pizzaen er tatt ut av ovnen.

Ruccula og cherrytomater passer perfekt, med litt løk og alltid hvitløk. Créme Fraiche passer til nesten alt, så også denne retten. Velg gjerne to typer ost og nok og riktig krydder.

Festmiddag alle dager! Click To Tweet

Flere av ingrediensene på en god hjemmelaget pizza skal legges på etter at pizzaen er ute av ovnene. Det gjelder både spekeskinke, Ruccula og pesto. Eksperter anbefaler bruk av pizzastein, bruk av riktig mel og mozzarellaost – framfor kjedelige Norvegia.

Må fredagskosen være varm da? Hva med ost og kjeks og dertilhørende god vin?

skalldyrbufeet, pasta- eller tomatsalat med ferskt brød (vi foretrekker ofte Foccacia). Og vi kommer nok engang tilbake til en av våre egne favoritter, Tapas. Som alene gir uendelig muligheter til å utvide horisonten.

Bacalao er f.eks en rett mange nordmenn kun har hørt om, men aldri har smakt. Det alene er en aldri så liten krise.

Ikke glem at middagen eller festen ikke er perfekt uten riktig drikke til.

Skal du lage middag mitt i uken, kan det være nok å legge på en duk, pynte med et pent servise, brette serviettene pent og servere noe nytt og spennende, dermed er det tilnærmet en festmiddag.

Tenk hvor heldig du er, som slipper å spise alene.

Lykke til!

Har du meninger om festmiddagen, mat eller middag generelt, ønsker å gi ris eller ros, bruk gjerne kommentarfeltet. Du kan være anonym, hver gang.

Ønsker du å motta våre artikler kan du melde deg på vårt nyhetsbrev, gratis.

.

Vargas

nb_NO
en_GB nb_NO

Pin It on Pinterest

Les også vår forrige artikkel
Stjernespiller på vei – kan være løsningen for Manchester United!

Ryktebørsen går varm i januarvinduet for spilleroverganger til og fra engelske klubber. En større stjernespiller har ikke Manchester United hatt...

Slik oppnår du din idealvekt

Idealvekt er altså den vekten som passer for din kropp og ditt velvære, enten du er stor, liten, bred, smal,...

Lukk