17,3 kilo på 3 måneder! Det er faktisk fullt mulig å gå ned i vekt på forholdsvis kort tid om du ønsker det selv. For undertegnede for dette innlegget ble 5:2 dietten redningen.

Det var det berømte BBC-programmet med Dr. Michael Mosley som gjorde susen. 7. januar startet jeg på min diett som nå har gjort meg drøy 17 kilo lettere. Flink, eller?

– Det hele startet med dårlig nattesøvn pga søvnapné, man slutter å puste i korte perioder og får derfor en elendig søvn som endrer med hodepine og manglende hvile. Søvnkvaliteten blir så dårlig etterhvert at man er rett og slett trett hele tiden. Årsaken er ofte overvekt, og for en middelaldrende mann i sin beste alder er faktisk god søvn en viktig del av det å ha et godt liv.

– 5:2 Dietten har en del rykter på seg, blant annet at man skal spise 0 i 2 dager og alt man vil i 5, det er feil. Man skal alltid tenke over hva man spiser også de fem dagene man ikke faster. Man skal spise mindre enn 2200 kalorier pr dag og 600 de to fastedagene. For kvinner er det 2000 kalorier i fem dager og ikke mer enn 500 kalorier de to faste-dagene.

Det finnes en rekke årsaker til hvorfor man går opp i vekt, for mange kalorier inn i forhold til hva man klarer å forbrenne på en dag, er bare en enkel forklaring på det hele. Forskere mener å vite at også dine hormoner påvirker hvordan vekten din er gjennom livet.

17,3 kilo på 3 måneder!
Foto: privat

17,3 kilo på 3 måneder!

– Vi bloggere følger med på hva andre skriver om og en av de mest spennende som jeg har fulgt i mange år, og som jeg på det sterkeste vil anbefale alle andre å lese- er Helene Drage. Hun har vært en inspirasjonskilde av de helt sjeldne, da hun på et år klarte å trene vekk 60 kg, dette godt dokumentert via sin blogg. Fantastisk!

– Min treningsiver har ikke vært til stede de siste 20 årene, men forstod raskt at det slett ikke ville la seg gjøre å bli kvitt problemet med pustestopp nattestid om jeg ikke tok kraftige grep.

Man ønsker selvsagt å holde seg frisk og leve så lenge som mulig. Veien var tung, januar, vinter og  jeg hadde ikke den helt store motivasjonen for å ikle meg treningstøy som selvsagt var både trangt og ubehagelig. Sakte, men sikkert begynte dog vekta å vise gledelige resultater.

Det var motivasjon nok til å fortsette.

Sulten var stor i starten av 5:2 dietten, men nå går det veldig bra. De små middagsporsjonene, kombinert med svært mye mindre sukker-inntak i form av øl, sjokolade og annet godteri har vært vanskelig, men bare de første ukene. Nå spiser jeg litt sjokolade på lørdag, aldri mer enn 100 gram. Øl-mengden er mer enn halvert, og selvsagt aldri øl midt i uken.

Kaldt vann med isbiter og en sitronskive er faktisk deilig og bare sunt.

Tidligere var det ikke vanskelig å drikke både 4-6 flasker øl på en kveld om det var en bra fotballkamp på TV. Det er selvsagt å be om helsemessige problemer med en slik innstilling.

Ved å spise kun 600 kalorier pr dag (maks) på fastedagene (mandag og torsdag i mitt tilfelle) og aldri mer enn 2200 kalorier ellers i uka, kombinert med regelmessige treningsøkter, har jeg foreløpig gått fra 100,7 kg til 83,4 kg på ganske nøyaktig tre måneder.

  •  (Faste-dag) Frokost mandag: 1 skive Rugsprø med makrell i tomat, 1 pære kl 09:00, lunsj kl 11:00 en lett salat, middag kl 1700 stekt kylling, broccoli og nudler (liten porsjon). Til kvelds, en skive Rugsprø med Cootage Cheese med litt blåbærsyltetøy.
  • (Ikke fastedag) Frokost tirsdag 1 porsjon Kellogs K m/ lettmelk, 1 frukt kl 09:00, lunsj en lett salat, middag torsk, m/ ris og grønnsaker, vanlig porsjon, men bare 1. Til kvelds 1 Rugsprø m Cottage Cheese. 1 yoghurt Youplait dobbel 0%
  • En lørdag man skal kose seg, frokost, en skive brød med valgfritt pålegg, lunsj, nudler og ris, en Rugsprø med makrell i tomat kl 1500 da middagen ofte er litt senere, middag, indrefilet av svin, stekte små-poteter, asparges og stekte løkringer, to te-skjeer med saus. 2 glass rødvin.
  • Kombinasjon trening med mindre mat og mindre sukker har vært nøkkelen for min del. Treningen har ikke vært så voldsom. Fra to til tre ganger pr uke i treningsstudio. Oppvarming på tredemølle 20. min og assorterte vektøkter med apparater, bryst, rygg,  mage og ben.

– Du kan klare dette, uansett hva du veier. Du må bare bestemme deg for at det kan bli tungt og vanskelig. Så lenge du foreløpig har helsa i behold, så vil du kunne nå ditt mål.

Etter at du har blitt syk av å la være å redusere vekta, kan det være umulig å klare gå ned i vekt. Du må bare ville ønske å faktisk ta grep, du må ønske å slite for det. Du må ønske å ikke bli syk fordi du ikke tenker på helsa. Din kropp er ditt imperium.

– En annen stor inspirasjonskilde under denne tiden har vært min samboer, min beste støttespiller og beste venn. Hun har redusert sin vekt med fantastiske 24 kilo på 6 måneder, ikke via 5:2 dietten, men via vektklubb.no. Du som mener det kan være på tide å ta grep for egen helses skyld, kan finne din måte å gjøre det på.

Mitt beste råd er kombinasjonen god og riktig trening for deg, mindre inntak av sukker, samt nok fisk, grovt brød og masse grønnsaker. En middag kan være både sunn og god, men husk- du skal bare ha en porsjon uansett hvor godt det. I helga skal du kose deg med et eller annet du liker bedre enn andre ting.

– For min del går kosen ut på et par glass rød vin til en god middag. Søvnapnéen er borte, hodepinen like så. Et langt lettere og utvilsom bedre liv er resultatet for meg og min 5:2 diett.

Målsetningen er å runde 80 kg før 17. mai, et mål som definitivt er innen rekkevidde. Livsstilsendringen er gjort, nå er det bare å jobbe knallhard med å holde vekten stabil.

Ta grep før det er for sent du også. Spør gjerne om du har spørsmål rundt dietten eller den treningen jeg har gjort underveis.

Vargas

Pin It on Pinterest

Les også vår forrige artikkel
Menneskehetens største trusler

Menneskehetens største trusler. Ebola-viruset herjer vilt i store deler av verden og er selvsagt en trussel for alle som er...

Lukk