Nyttårsforsetter 2019? Like greit å la være? I år som i fjor, løper tusenvis av nordmenn ut i treningsentrene, i skogen, langs fortau og til fjells for å finne storformen i januar. Det nye året skal være bedre enn det forrige for kropp og sjel – endelig skal du nå match-vekta ved å trene mer og spise mindre. Hvor lenge tror du det holder denne gang? tre uker? to måneder?

Fristelser

Sannsynligvis ikke særlig lengre enn i fjor, dessverre.

Det er ikke nødvendigvis ‘stayeren’ din det er noe galt med, men alle fristelsene du havner ovenfor. På jobben, i kantina, i helga, på fjellet med venner, til hverdag og fest. Det bogner av usunne alternativer som gjør det nær umulig for deg, å holde det strenge regimet. Et regime du i utgangspunktet hadde bestemt deg for, i starten av 2019.

Lest? Nyttårsforsett – viktig eller oppskrytt?

Ordtaket: “Du blir hva du spiser,” er ikke helt riktig, men gir en pekepinne hvor galt det kan gå. Bare tenk hvordan du blir, etter å klemt i deg, marsipan, ribbe, juleøl og akevitt gjennom hele desember? Nyttårsforsetter 2019? Like greit å la være?

Nyttårsforsetter 2019? Like greit å la være?
Foto: Copyright Terje Viken

Livsstilendring

Du må gjerne forsøke, og ære, være deg for at du ønsker å bli både sunn og frisk, men det er faktisk kun en livsstilsendring som kan hjelpe deg. Du må innse at du ikke kan leve slik du gjorde gjennom 2018, men faktisk endre holdning til både mat og drikke, mosjon og trening. Kjedelig, men sant.

Mindre porsjoner varmmat, sunne alternativer, faste rutiner på fysiske aktiviteter og treninger, samt gode holdninger for alt som skal inn i munnen din, særlig når du har tilgang til alt hva hjerte måtte begjære. Å kose seg, kan fort bli farlig for den som har dårlig moral og liten selvdisiplin, dessverre gjelder dette de aller fleste av oss.

Til syvende og sist, handler det om hvordan man tenker, og hva man ønsker å gjøre med livet sitt. Det sitter mellom ørene, nå som i fjor. Dørstokkmila er et aldri så lite helvete som må forseres daglig.

Ekspertene påstår å vite at det blir enklere for den som forsøker å gjøre noe med det. Skifter man til treningstøy og går ut av huset, er man over første hinder. Makter man å sjekke inn på treningssentret, og lar være å snu og kjøre hjem, fordi det er vanskelig å finne parkeringsplass, er man et hakk videre.

Nyttårsforsetter

Det handler om innstilling til oppgaven. Kanskje man ikke bør trene, men heller gå eller sykle, løpe eller ro? Bør man ikke gjøre den aktivitet man mener er best for seg og gjøre hva man liker? Jo, selvsagt bør man det.

Hater man å løpe, bør man la være.

Klatre, svømme, sykle, padle, gå eller mosjonere. Mulighetene er der hele tiden, du bør bare finne gnisten og sørge for at den lever så lenge som mulig. Du skal beholde kroppen din hele livet – den fortjener god behandling.

Skal du lykkes med nyttårsforsettet for 2019, bør du være innstilt på mye motgang, og din største fiende på veien – er deg selv, og dine tanker.

Lykke til!

Vargas

Pin It on Pinterest