And England has won it! Det er lite som betyr mer for engelskmenn enn fotball. Både klubb og landslag. Noen velger byen de bor i, la oss si Manchester og velger den røde eller blå siden. Andre velger Exeter, Bristol, Wolves eller Luton. Alt etter som. Felles for disse er altså “Three Lions”. England.

Bergenet lesetid: 5 minutter

Gareth Southgate

Landslaget som skal spille EM-finale mot Italia. Noe annet enn seier er utenkelig til tross for at det er selveste Italia som er motstander på Wembley. Ditto for Italia.

Lest denne? Terminlisten for Premier League

England på hjemmebane skal være seier. Det er ca 66.000 elleville tilskuere i Londons storstue, ca 40 millioner briter foran storskjermer rundt om på balløya, og enda flere millioner foran skjermen Europa rundt. EM-finale er stort, bare VM-finalen er jo større i én enkelt kamp. Nå skal endelig trofeet komme hjem. “It’s coming home.” And England has won it!

Angrepsrekka til England er ikke den beste i dette mesterskapet, det er laget, lagmaskinen England, som har lykkes. Og en kynisk og smart sjef på sidelinjen i Gareth Southgate (50) som må få æren for suksessen. Vi tør påstå at midtbanen som treneren har plukket ut i Philips, Rice, Mount og 19 år gamle Saka, har vært viktige.

I tillegg har midtstopperparet Stone og Maguire gjort svært få feil, med andre ord – gjort veldig mye riktig.

And England has won it!
Foto: Vargas12.com

Lagets mest populære spiller blant hese supportere på tribunen, heter Jack Grealish. Aston Villa-spilleren kom inn mot Danmark til full jubel på Wembley. England fikk en svært billig straffe og tok ledelsen. Southgate var modig nok til å ta publikumsfavoritten av banen igjen, for så å sette inn på langt sterkere defensive, Kieran Trippier. En avgjørelse som krever sin mann.

Men så er det Italia, da. Laget som nekter å tape fotballkamper under sin trener, legenden Roberto Mancini (56). En trener som har gjort det meste både som manager og spiller. Nettopp slik Southgate har gjort i sin karriere.

Harry Kane

Italia, Gli Azzurri har spilt en hel haug med kamper uten tap. Det er tilsynelatende harmoni og godt samhold i den italienske leieren. Å tape finalen mot England er intet alternativ for Italia. De har selvtilliten utenpå den blå drakten. Alt tyder på at det vil bli en jevn finale, som kan gå helt til straffesparkkonkurranse.

Det vet England at Italia er svært gode på. Og England av alle, vet at England får nerver når det brenner på dass. Skal “Three Lions” løfte trofeet, bør kampen avgjøres før eventuelle straffer. And England has won it!

And England has won it!
And England has won it!
Wembley Foto: Pixabay

Alle snakker om Harry Kane (29) som Englands frelser for suksess i mesterskapet. Det er vi ikke så veldig enig i. Ja, spissen har erfaring, er mer tilrettelegger enn målscorer, er kynisk nok til å konstruere frispark fra gunstig posisjon i dette mesterskapet.

Harry Kane er bare én av 11 spillere på England som må få kred for å ha kommet så langt som finalen. Som kaptein er det han som løfter trofeet, men det er en lagseier med stor L, som har gjort EM til en suksess for England.

Vi mener utskjelte Raheem Sterling har vært Englands beste og viktigste spiller i mesterskapet. Phil Foden var god de første kampene, men han er skadet og mister finalen. Men det kan fort være en annen joker som avgjør finalen til Englands fordel, Manchester Uniteds Jadon Sancho er kanskje Southgates joker. Vi bare nevner det.

Trofeet

For å vinne fotballkamper må man gjøre mål. Men det som er nesten like viktig er å ikke slippe inn mål.

Her har både England og Italia vært bedre enn de andre nasjonene og det har ført disse lagene til en drømmefinale. Om det blir den storkampen mange håper på er ikke sikkert. Fordi det står tross alt et EM-trofé på spill. Et trofé begge lag drømmer om å få med seg hjem. et trofé ingen har råd til å ikke vinne. Her kan begge lag avvente å være for offensive – da kan det bli en kjedelig kamp og en lang kveld på Wembley.

For England er det 55 år siden VM-gullet i 1966, som ble vunnet også den gang på Wembley.

For Italia ble VM-gullet i 2006 det aller første siden 1934. Begge lag er blant de beste nasjonene i verden. Nå skal finalen avgjøres. Vi håper på England, men er redd vi kan bli skuffet. EM-trofeet har enorm status og det bør ikke glippe på oppløpet for noen av fotball-stormaktene.

Apropos kynisk og rutinert. Om italia tar ledelsen 1-0 på Wembley mot England i finalen, er England i trøbbel. Ingen lag i verden er bedre enn nettopp Italia på å være kynisk, drøye tiden, beholde ballen i laget og få dommeren med på sin egen lek. Italia vinner EM om de tar ledelsen eller om kampen går til straffer.

Blir de en avgjørelse i ordinær spilletid, vil England ta dette hjem. “It’s coming home“. And England has won it!

Vargas

Pin It on Pinterest

vargas12.com