Blakk etter sommerferien? Mange kan møte høsten med for trange arbeidsklær, tom lommebok og fyllenerver det kan ta tid å få skikk på.

Aller verst er det kanskje at sommerferien, som ble betalt med kredittkortet – er over for denne gang. Ble det ikke litt dyrere enn du hadde beregnet i budsjettet også? Ingen budsjett sier du? Det var dumt. Blakk etter sommerferien?

Fortvil ikke, det er fult mulig å få skikk på økonomien, til tross for at VISA- eller kredittkortet ble brukt litt for ofte litt for mange ganger, på ulike opplevelsesturer. Ta kontakt med banken, spør om du kan betale kun rentene på boliglånet, de to neste månedene. Noe som kan være nok til å berge stumpene.

Blakk etter sommerferien?

De fleste bankene er nemlig svært positive til at du får den hjelpen du behøver, uavhengig hva pengene faktisk er brukt til. Du får hodet over vannet, kan betale feirieregningene og få oversikt over debet og kredit for de neste ukene og månene. Herlig, ikke sant?

Blakk etter sommerferien?
Foto: Wikimedia Commons 

Den rekordlave boliglånsrenta har gitt norske arbeidstakere en gunstig betalingsperiode, lenge, men bedre tider for norsk økonomi og AS Norge, er ikke nødvendigvis godt nytt for din lommebok. Bedre tider, med noe høyere oljepris og mindre arbeidsledighet, kan få boliglånsrenta til å begynne å stige.

Ikke glem å spare

Har du “glemt” å spare, brukt penger uten å tenke over hvilke konsekvenser dette får – vil du før eller siden få problemer med å gjøre opp for deg. Særlig om renta begynner å stige mer enn ventet. Blakk etter sommerferien? Du bør sørge for å legge deg opp en buffer til dagene som kommer – når solen går ikke går like høyt på himmelen.

Måten å spare penger på er velkjent for de fleste. Får du ikke gode nok betingelser i banken, velger man en annen. Like så på strømavtaler selvsagt. For det handler om å kutte unødige kostnader, spare der det spares kan. Skjær inn til beinet med å kutte kostnader, og du vil merke forskjell på økonomien etter få måneder.

Boligprisene fortsetter å øke, men det gledelige for deg, er at også din bolig øker i verdi. Dette bør banken din få vite om. Sørg for å ta en ordentlig verdivurdering leiligheten en eneboligen, av fagfolk, send denne til banken og dermed kan du forlange, de aller beste betingelser. Særlig om boligens verdi har steget, og det har den jo.

Budsjett

Det finnes en rekke budsjettmaler på nett, sørg for å laste ned en som du skjønner og bruk den hver eneste uke eller måned. Da vil du lett kunne se hva du faktisk bruker penger på, og kan justere forbruket deretter.

Med skranten økonomi hvor inntekten ikke står i stil med utgiftene, lønner det seg enda litt mer for deg, å sette opp budsjett og sette av penger, til dagene som kommer. Du forblir blakk om du ikke tar grep, men ser raskt bedring i økonomien ved å være forutsigbar, og ha disiplin på handlingen og kunststykke og handle kun det man faktisk behøver.

Regningsbunken hoper seg opp, kommunale-avgifter, NRK-lisensen, kredittkortgjelden fra desember, strøm og forsikring på både bil, hytte, båt og bolig. privatøkonomien kan være elendig, rett etter sommerferien for mange – særlig om man ikke har planlagt de faste- og uforutsigbare regningene. I tillegg kommer jo alle forbrukslånene, billånet og det nevnte boliglånet.

En telefon til banken kan altså være redningen.

Vargas

Pin It on Pinterest

Les også vår forrige artikkel
Premier League tilbake! Manchester City igjen?

Premier League tilbake! Manchester City igjen? Vi tror ikke så mange andre lag har noen sjanse til å ta flere...

Lukk