Dagligvarekjedene taper mot Sverige. Grensehandelen øker i omfang. Sukkeravgiften er iferd med å ta livet av matbutikker, særlig de som ligger nærmest svenskegrensen. Nordmenn handler som aldri før, svakere svensk krone, samt sterkere norsk krone, gjør ‘Harry-handelen’ enda mer lønnsom.

Lest? Priskrig på lettbrus!

Norske lavprisbutikker kjemper ikke bare kampen om kundene fra andre norske kjeder, men også svenske, som kan skilte med svært rimeligere varer og et langt bedre utvalg.

Hvorfor vil ikke politikerne ta grep?

KIWI, Extra og Rema 1000 er i politiets søkelys, der det mistenkes at kjedene seg i mellom, har avtalte priser, noe som er ulovlig i Norge. Når politiet velger å gå til aksjon, har de mer enn bare mistanke, men til og med konkrete tips. Konkurransen om hver eneste kunde, har aldri vært større. Foreløpig har ingen blitt siktet i saken, men politiet fortsetter etterforskningen.

 1. kvartal 2016 – 4. kvartal 20161. kvartal 2017 – 4. kvartal 2017Prosent
Grensehandel (milliarder)13,815,19,1
Antall dagsturer (1 000)7 7028 63012,0

Kilde: SSB.no

Dagligvarekjedene taper mot Sverige

Dagligvarekjedene taper mot Sverige.

Milliarder av kroner går til svenske forretninger og Systembolaget, jada, vi vet at flere butikker på svensk side, eies av nordmenn, men det hjelper lite, da mye av overskudd og omsetning blir igjen på blågul side av grensen.

Billigere snus, tobakk, alkohol, kjøtt, meieriprodukter og ikke minst – sukkerholdige varer som sjokolade og brus, gjør at tusenvis av nordmenn handler store mengder dagligvarer i Sverige. Med stor fortjeneste. Politikerne nekter å innse at grensehandelen blir større enn noen gang i 2018, og det faktum at norske arbeidsplasser forsvinner.

Seks av ti nordmenn har handlet dagligvarer i Sverige det siste året, ifølge en undersøkelse utført av Norges Handelshøyskole (NHH). Kjøtt, mineralvann, ost, godteri og alkohol er øverst på listen over hva vi handler hos söta bror

NRK.no

Nylig ble det avdekket interne stridigheter de norske kjedene i mellom. KIWI og Rema 1000 kopierer COOP Extra sine tilbud, nettopp for å være konkurransedyktige på pris. Ikke ulovlig, men ganske så frekt. I følge Nettavisen, dilter de største aktørene etter den yngste lavpriskjeden, Coop Extra, for å ikke bli tatt på pris – ved en eventuell prisundersøkelse.

Lest? Bedre privatøkonomi?

Problemet for norske dagligvarekjeder, billige som dyre, er at avgiftene i Norge, kveler det reelle konkurranse-markedet på mat. Store deler av den norske befolkning, som bor rundt det sentrale Østlandet, har god tilgang på svenske butikker samt Systembolaget. Det utgjør den største konkurransen for norske kjeder.

Netthandel, er en annen og ny konkurrent til norske kjeder. Svenske nettbutikker har økt omsetning etter at sukkeravgiften tredde i kraft. Brus, sjokolade og smågodt i enorme mengder – blir bestilt hos ‘Søta Bror’. En ny tjeneste for nordmenn som har ett enormt potensiale, og som åpenbart tar omsetning fra norske kjeder.

Faresignalene for norske dagligvareforretninger er så mange, at det vil være tjenesteforsømmelse om politikerne ikke snart tar grep.

Tåpelige priskriger kjedene i mellom, faller på sin egen urimelighet, når prisen på f.eks brus er en tredjedel i Sverige, sammelignet med i Norge.

Vargas

Pin It on Pinterest

Les også vår forrige artikkel
Wolves er Champions!

Wolverhampton Wanderers trengte kun én et eneste poeng mot Bolton, for å sikre det som lenge har vært helt klart,...

Lukk