Dårlig økonomi? Les! Januar er en av flere måneder mange nordmenn er blakke etter en heftig handle-orgie. I julen er det lett å bruke mer enn man burde, det samme i sommerferien, da kan august være tung.

Kjenner du deg igjen?

Gjennomsnittlig årslønn for heltidsansatte kan anslås til 550.000 kroner i 2016.

Aftenposten.no

Med noen enkle råd og god forståelse over din privat-økonomi unngår du å havne i problemer. Det handler om tre ting. Inntekt, utgift og planlegging. Kall det gjerne et budsjett. Debet og kreditt er ikke like gøy for alle, men det er enkelt å skjønne når det er tomt. Er man blakk så er man blakk.

Når det ikke er mer penger igjen, og man begynner å krite, låne penger av naboen, venner, familie eller dyre kreditorer – da starter ofte også problemene. Noen banker låner deg gjerne penger, men skal ha både 20% og 30% rente på ditt forbrukslån. Det er lite klokt å takke ja til.

Dårlig økonomi? Les!
SpareBank 1 via Compfight

Da er det tungt å betale tilbake. Særlig når du ikke har noe å betale med. Skjønner du tegningen?

Dårlig økonomi? Les!

Den rekordlave boliglånsrenta har gitt norske arbeidstakere en gunstig betalingsperiode, lenge, men bedre tider for norsk økonomi og AS Norge, er ikke nødvendigvis godt nytt for din lommebok. Bedre tider, med noe høyere oljepris og mindre arbeidsledighet, kan få boliglånsrenta til å begynne å stige.

Gjennomsnitts reallønnsvekst har steget med nær 40% de siste 15 årene. Det er med andre ord liten grunn til å klage på dårlig økonomi. Om du har jobb. Er det to i husstanden med heltidsjobb, bør dere også ha god økonomi.

Jo, du kan klage på dårlig råd, men skylden ligger altså på deg selv. Med en slik lønnsvekst og med så lave renter over tid, slik vi har sett i Norge gjennom mange år – burde du ha klart å legge unna noen kroner. Ærlig talt.

Sparing, er faktisk nøkkelen til en god og trygg økonomi. Jo mer du makter å spare, jo sikrere blir din privatøkonomi. Fordi du da garderer deg mot, i verste fall; arbeidsledighet, sykdom og uførhet, men også på kortere sikt, en voldsom bil-represjon eller annet kostbart.

Selvsagt finnes det gode forsikringer mot det meste, men har du penger på bok, «the hard cash», så kan du komme deg ut av de fleste kniper. Da snakkes det åpenbart ikke om noen skarve tusenlapper, men kanskje hundre løk.

Setter du opp et budsjett for deg og et for ektefellen, eller et samlet, alt ettersom, så vil du få en god oversikt over hva som kommer inn, og hva som skal ut. De fleste vet hvilke utgifter man har fra måned til måned.

Måten å spare penger på er velkjent for de fleste. Får du ikke gode nok betingelser i banken, velger man en annen.

Like så på strømavtaler selvsagt. For det handler om å kutte unødige kostnader, spare der det spares kan. Skjær inn til beinet med å kutte kostnader, og du vil merke forskjell på økonomien etter få måneder.

Boligprisene fortsetter å øke, men det gledelige for deg, er at også din bolig øker i verdi. Dette bør banken din få vite om.

Sørg for å ta en ordentlig verdivurdering leiligheten en eneboligen, av fagfolk, send denne til banken og dermed kan du forlange, de aller beste betingelser. Særlig om boligens verdi har steget, og det har den jo.

Det finnes en rekke budsjettmaler på nett, sørg for å laste ned en som du skjønner og bruk den hver eneste uke eller måned. Da vil du lett kunne se hva du faktisk bruker penger på, og kan justere forbruket deretter.

Dagene med dårlig økonomi er over for deg. Du vil ha kontroll over pengene dine og vite hva hver eneste en går til – marerittet er endelig over.

Kilde: Aftenposten.no

Vargas

nb_NO
en_GB nb_NO

Pin It on Pinterest

Les også vår forrige artikkel
Ja-maten du ønsker å spise i 2017

Slanking står på programmet for de fleste når vi skriver et nytt år. Igjen er treningsstudioene smekk fulle av treningsvillige,...

Wolves – en døende ulv?

Hva er galt med Wolverhampton Wanderers? Laget fra West Midlands, best kjent som Wolves, har alle forutsetninger for å spille...

Lukk