Man skulle tro påsken var lik for de fleste, fordi det er skapt et bilde av oss nordmenn og påskefeiringen, med sekk på ryggen, ski på bena og ‘one big happy family’ på hytta på fjellet, med sekken full av appelsiner og sjokolade. Men det er den slett ikke. Den er svært forskjellig for de aller fleste.

Det er nok bare slik for de aller færreste. En sen påske gjør at et stort antall ferierende nordmenn, velger sjøen, storbyen eller hjemmepåske. Men det tradisjonelle bildet av nordmenn og påske, er altså på tur – helst i fjellheimen. Den folkelige påsketradisjoner slår dermed sprekker. At påsken skulle handle om Jesu lidelse, død og oppstandelse er det kun kirken som fokuserer på.

Den norske påsken er for de aller fleste påskenøtter, påskelabyrinten på radio, påskekrim, utepils, fritid, båtvask, bilvask, husvask, samhold, påskeegg, påskefrokost, påskekos, påskebrus, lammelår, grilling, kino, påskekryssord, Kvikk Lunsj, appelsiner, skitur og fjellet er selvsagt et valg for noen. Men det er altså langt flere som feirer høytiden hjemme.

Den stille uken, er altså fra palmesøndag til andre påskedag, da alle som har fri, benytter dagene til å gjøre det man ikke rekker ellers. Enten man er student eller normalt i full jobb. Bare det å ha fri, om været tillater det, gir uendelige utemuligheter.

Den norske påsken burde ha handlet litt mer om Jesu død, hvis jeg personlig skulle ha fått bestemme.

Det er Jesus som i aller høyeste grad er hovedpersonen i denne høytiden, særlig i andre deler av verden. Du har helt sikkert lagt merke til filippinerne som pisker seg til blods, i ren lojalitet til Jesus’ lidelser gjennom Golgata, bærende på korset sitt. Eller blir spikret på korset i all sin smerte – av samme årsak.

I Spania, hvor mange nordmenn oppholder seg i påsken og året forøvrig, går befolkningen i storslåtte prosesjoner, eller lange tog, hvor familiene samles til storfest, ofte på restaurant eller i hjemmet, der maten er minst like sentralt der som her hjemme.

Så vidt vi kan forstå, er det stadig mindre fokus på kristendommen generelt, og Jesus spesielt, som betyr at den kristne påsken, altså hovedbudskapet for påskens opprinnelse, vil forsvinne etterhvert for oss nordmenn. Andre religiøse tradisjoner vil kunne få et større fokus også i Norge, fordi vi får stadig flere innvandrere til landet, som tar med sine religioner til oss. Kanskje har vi godt av ny kunnskap om andres tro, men burde vi ikke ta vare på vår egen påsketradisjon i tillegg?

 Den norske påsken er av stor betydning for næringslivet. Norske butikker selger for milliarder av kroner; store deler av omsetningen er av smågodt og påskerelatert snadder som hamstres til liten og stor, men som vi har hatt fokus på tidligere, omsetningen kunne ha vært betydelige større, om politikerne hadde stoppet grensehandelen mot Sverige. Restaurantene i de aller største byene jubler over værmeldingene, som gir klingende mynt i kassen i takt med solstrålene fra skyfri himmel.

Nordmenn starter ofte utepils-sesongen – nettopp i påskehøytiden.

Den som ikke liker øl, kan godt nye et glass kald hvitvin, Champagne, Crémant, Cava eller Prosecco eller annet som sprudler. Nordmenn nyter nok mer alkohol i godt vær i påsken, eller noen annen tid i året. I fjor gikk norske bryggerier tomme for kullsyre, i takt med at apotekene gikk tomme for viktige medisiner. Det norske folk har ikke vært i større fare enn under andre verdenskrig. Faren er heldigvis over – foreløpig.

Den norske påsken har vært i stor endring de siste hundre år. Kanskje aller mest de siste tjue, fordi vi blir mer urbane, vi liker oss blant cafeer og puber i byen og på hotell, langt foran fjell, skiturer og svette ullsokker. De fleste av oss. I Vikingskipet på Hamar, sitter neste generasjon foran en PC-skjerm å hamrer på tastaturet i det som er Norges største samling av spillegale unge.

Noen velger en velfortjent uke i Syden, andre reiser til England for å følge favorittlaget, noen velger faktisk å gå i kirken, men de blir dessverre stadig færre, år for år.

Vi velger å skjenke en tanke til alle som jobber for alle oss andre i påsken. Nødetatene, servitørene, renholdere, kokker og meteorologer, holder Norge gående, mens vi andre kan nyte lange fridager i solen.

Husk solkrem – god påske!

 

Vargas

Pin It on Pinterest

Les også vår forrige artikkel
Her er vinneren av påske-priskrigen!

Her er vinneren av påske-priskrigen! Kiwi, Rema 1000 og Coop Extra kan selge så billig Kvikk Lunsj de bare orker....

Lukk