Din egen lykkes smed i livet kan bety at du er mer fetter Anton enn Donald. Og da mener vi ikke den amerikanske presidenten. Men den nebbete fyren med matrosdress. Den populære anden som kjefter og smeller. Som er uheldig uansett hva han foretar seg.

Donald har som kjent en fetter, fetter Anton, som er den motsatte typen. Heldig i alt han gjør.

Hvordan er du stilt i ditt liv? Ligner du Donald eller fetter Anton?

Din egen lykkes smed i livet kan også bety at du er midt i mellom et sted. Altså heldig og uheldig på samme tid. Det er nemlig fullt mulig. Man kan være heldig og ha flaks med kjærligheten, at man faktisk treffer den rette på aller første forsøk. Men uheldig i arbeidslivet, få sparken fordi bedriften skal legges ned, to uker etter man er ansatt. Skjønner du poenget?

Skjebnens ironi

Eller hva med å være heldig med å vinne de helt store gevinstene, på casino, eller i tipping. Og være uheldig med helsa, bli født med treben fra kneet og opp. Det er ikke bare enkelt, det. Vi mennesker følges av skjebnen, eller skjebnen følger hver og én av oss. Fra fødsel til grav. Det er som kjent selve livet.

Du kan selvsagt være din egen lykkes smed i livet, ved å ta kloke valg og gjøre rett for deg selv og andre. Likevel vet vi lite om hva morgendagen bringer, som kan være en befrielse for oss alle. Vi vet vi kan spille og vinne de helt store premiene, men vi vet også at vi kan få kreft og dø innen året er omme. Skjebnene bestemmer.

Derfor er det kanskje viktig å ta vare på øyeblikket, ta vare på dagene, både helg og hverdag. Ferie, fritid og dagene som kommer og dagene som går. Det er nemlig disse dagene, uansett hvor mye floskler det er – som er selve livet. Ditt liv, mitt liv og andres liv.

Fra du er født og helt fram til akkurat nå, når du sitter og leser disse ordene.

En slags skjebnenes ironi er det jo. At man skal bli født og leve så kort og være død i hele evigheten. Det er nesten litt komisk, men framfor alt det enkelte menneskes skjebne. For noen er livet langt og lykkelig, for andre kan det være vondt, smertefullt og kort.

Din egen lykkes smed i livet

Din egen herre

Du er din egen herre i livet ditt. Men når du er barn vet du ikke bedre enn at det er dine foreldre som våker over deg, passer på deg, gir deg mat, klær og nødvendig omsorg. Når du er eldre og voksen, tar du mer eller mindre styringen selv. Du er din egen herre og din egen lykkes smed i livet – helt til du blir gammel og dør. Det er seansen for alle mennesker på kloden.

Derfor er det faktisk helt avgjørende at du vet at du ikke er udødelig, men faktisk et sårbart menneske som kan dø, og vil dø en dag. Svært få mennesker går rundt og dør hele tiden, det hadde tatt seg ut, men det dør faktisk noen i hvert sekund av døgnet på kloden. Og en dag er det min og din tur. Memento Mori, vær deg bevisst din dødelighet. Så gjør du kanskje noe godt med livet ditt.

Og være seg bevisst sin skjebne, enten man er Donald eller Anton er helt avgjørende for hvordan man velger å leve livet.

Man kan velge å leve med stor risiko. Man kan velge å forsøke kokain eller la være. Man kan velge å ikke bruke bilbelte, ikke se seg over gaten når man krysser, og man kan velge å ikke forsikre huset. Det er først og fremst dumt, men også lite gjennomtenkt. Den som tar en viss kontroll i livet, har større sjanser for å leve lengre enn den som er en idiot.

Hva er lykke?

Hva er lykke for deg? Å se dine barn vokse opp og være sammen med mennesker som betyr mye for deg? Det er nok lykke for veldig mange nordmenn. Men det kan være så mangt, det å føle seg lykkelig. Du husker sikkert den første forelskelsen? Den første kjærlighetssorgen, sorgen du utvilsomt nesten døde av. Det motsatte av lykke – helt åpenbart.

Din egen lykkes smed i livet, er den som vet å gjøre kloke valg på tvers av utfordringene man står ovenfor. Det betyr at man hele tiden forsøker å gjøre det riktige, enda man er usikker eller at handlingen kan får konsekvenser for en. La oss ta et eksempel. Man ser drømmebåten, men vet ikke om den kan bli for dyr.

Man tar valget, kjøper båten og er lykkelig helt til første avdrag kommer i nettbanken. Da forsvinner lykken kanskje før man aner det. Å ta gode avgjørelser handler ofte om risiko. Man kan være lykkeligst i livet det øyeblikket man står på toppen av et bratt fjell, men risikere å dø på vei ned. Da spørs det: Var det verdt det?

Eller motsatt. Skal man gå rundt å være livredd for alt i livet hele tiden – hvilket liv er det å leve? Kan det være smart å leve med en kalkulert risiko, uten at det blir for farlig?

Vi ser ikke Donald særlig lykkelig, verken i bladene eller i filmene. Men kan hende er han mer lykkelig enn Anton likevel. Fordi vi ser Anton alltid alene, og Donald har jo nevøene sine, ikke sant? Kanskje er Donald mer lykkelig av den grunn. Han har tross alt noen å elske …

Vargas

Pin It on Pinterest

Les også vår forrige artikkel
Wolves-sjefen er kommet for å bli!

Wolves-sjefen er kommet for å bli! Nuno Espirito Santo (46) er Wolves viktigste signering kanskje noen gang. Årsaken er den...

Lukk