Du dør, hvilke konsekvenser vil det få for dine nærmeste? Du vet du skal dø engang, ikke sant? Alle mennesker skal dø før eller siden. Noen dør i dag, andre i morgen, de aller fleste lever mye lengre. Det er flere grunner til at man skal tenke over at man har en tilmålt tid på jorda.

Det er så mange ting som kan ta livet ditt, du bør helt åpenbart, gjøre alt du kan for å leve lengst mulig, ikke bare for deg selv, men også for dine nærmeste. Menn blir 82 år, kvinner 84 år i gjennomsnitt i Norge. Det kan du også bli, om du gjør kloke valg.

– Du legger planer for hva du skal gjøre i framtiden, du forventer det, du ser på livet som en selvfølge, men det kan være over i løpet av sekunder, om du ikke sørger for å ta visse forehåndsregler. Å bruke bilbelte f.eks er en selvfølge for de fleste, allikevel dør flere hvert år, fordi de lot være.

Bare i 2015 alene, vil mer enn 600 mennesker ta sitt eget liv i Norge, det er bare de som blir registrert som selvmord. Det er grunn til å tro at tallet er betydelig større. Der man ikke kan konkludere med eller vite at det faktisk var et selvdrap.

Hvilke konsekvenser får din død for dine nærmeste?

Mer dramatisk enn du forventer. Hvordan du dør har en stor betydning. Blir du alvorlig syk av uhelbredelig sykdom, vil det sakte, men sikkert synke inn hos deg og dine. Blir du brått revet vekk i en ulykke vil sorgen være den samme, men så mange spørsmål stå ubesvart.

Velger du å ta ditt eget liv, vil det ramme dine nærmeste på verst mulig måte. Fordi de så gjerne ville ha gjort alt for å hjelpe deg. Alle spørsmålene din familie står igjen med gjør ikke sorgen noe lettere.

Du dør, hvilke konsekvenser vil det få for dine nærmeste?

Ingen kan erstatte deg når du først er borte, men hvilke konsekvenser det får for dine venner, mor, far og søsken er det siste man tenker på om man har havnet i en situasjon der døden er mer fristende enn livet. Psykisk sykdom, mobbing, depresjon og sorg, årsaken til et selvmord kan være så mange. antallet selvmord blant unge mennesker stiger, også i Norge.

– Vi ble for ikke lenge siden kjent med Odins historie, han ble mobbet i døden av medelever på forskjellige skoler i Norge, uten at lærere og rektorer løftet en finger. Odins mor gjorde alt som stod i sin makt for sin sønn, uten å lykkes. Odin ble bare 13 år gammel.

Du som forelder kan se etter signaler om din datter eller sønn sliter i hverdagen, uten å finne tegn. De som ønsker å dø, og som ønsker det nok, kan finne på å gjøre det på impuls, eller de kan planlegge dette over lang tid uten at foreldrene vet noe som helst.

Møter du mennesker på din vei som ikke vil deg vell, så er det sterke krefter i ditt nærmiljø som er villig til å gjøre mye for å hjelpe deg. Du må søke råd og hjelp hos mennesker du stoler på om du føler deg dårlig behandlet.

Å velge døden bør aldri være noen løsning, fordi det skader så mange flere enn deg selv. Det finnes ingen problemer som er så store at de er verdt å dø for. Aldri. Døden gir ingen løsninger, bare nye og større problemer for de som sitter igjen.

Livet er kort i den store sammenhengen, man skal derfor gjøre sitt ytterste for å få et så godt og innholdsrikt liv som mulig.

– Ved å være bevisst din tilmålte tid, vil du kanskje gjøre mye for å lykkes med livet, for det vil komme dager da du synes det meste er både vanskelig, frustrerende og tungt. Livet er fullt av opp- og nedturer.

Men kontrastene på vanskelige og gode dager gjennom livet, gjenspeiler hvordan disse dagene som kommer og går, kalt selve livet– må leves.

Den viktigste røde tråden gjennom de flestes liv er kjærligheten. En floskel du har hørt før, men like fullt så riktig. Det er nettopp kjærligheten til andre mennesker som betyr mye for oss, som holder oss gående gjennom livet.

Lev livet ditt hver eneste dag, nyt det. Lev det.

Vargas

Pin It on Pinterest