Filmen «iHuman» – er farlig virkelighetsnær, fordi vi ikke vet hva kunstig intelligens på frifot kan føre til. Kunstig intelligens under kontrollerte former er utelukkende bra, den kan brukes positivt. Men hva er konsekvensene for teknologiens makt, ute av kontroll?

Det er når menneskene mister kontrollen, når vi slutter å forstå teknologien at det får konsekvenser for oss. Konsekvenser som gjør at ukjente krefter tar over all styring – over hele kloden.

Lest? Den teknologiske utviklingen har skutt fart

Filmen «iHuman» – er filmen du ber se, om du tør, den er sannsynligvis farlig virkelighetsnær. En norsk film, en norsk dokumentar i den særegne kategorien skrekk. Ikke helt uten grunn. Dette er en framtid vi kan gå i møte, uten å vite de faktiske konsekvensene.

Om du tror Coronaviruset er farlig for planeten, kunstig intelligens ute av kontroll er betydelig verre.

Du tror kanskje at internasjonale spioner som følger med på hva vi gjør i Oslo, Trondheim, Bergen og Tromsø? Tenk om data-algoritmene tar kontroll over samtlige kamera i Norge? Inkludert det du har på din telefon? Eller hva med kamera på din PC?

Tenk deg det skremmende scenario at teknologien styrer alt rundt oss, hvert sekund av dagen? Det er dessverre en ikke helt umulig, fordi utviklingen innen kunstig teknologi har gått veldig raskt, veldig lenge.

Hva skjer det øyeblikket teknologien tar over styringen?

Filmen iHuman – farlig virkelighets nær! Så farlig kan kunstig intelligens være at det er en trussel mot menneskeheten ifølge Stephen Hawking.
Foto: Filminvest.no

Det er det filmen «iHuman» handler om. Men som sagt, det er altså en norsk dokumentarfilm. Laget av Tonje Hessen Schei, som også gjorde den prisbelønte filmen «Drone.»

Stephen Hawking

Den verdenskjente forfatteren og fysikeren, Stephen Hawking skrev bøker om det sorte hull, om at Gud ikke skapte universet, og ikke minst om kunstig intelligens. Hawking kom nemlig med en sterk advarsel før han døde. Vi må passe på at ikke den kunstige intelligensen ikke får for mye makt, underliggende ment at den ikke må ta over kloden.

Filmen «iHuman» – farlig virkelighetsnær!

Hawking sees på som en av de smarteste menneskene på kloden i moderne tid.

Professoren ble lyttet til, bøkene lest av millioner, og det ble laget film om hans dramatiske og spennende liv. Men det er altså Hawkings sterke advarsler om hva kunstig intelligens på avveie kan føre til, som har blitt lagt mye merke til – verden over.

Hawking advarte så sterkt om kunstig intelligens fordi han mente at den rett og slett kunne ende menneskeheten og verden slik vi kjenner den i dag.

The development of full artificial intelligence could spell the end of the human race. It would take off on its own, and re-design itself at an ever increasing rate.

Stephen Hawking

Om kunstig intelligens er i ferd med å ta over verden, kan det være nok å dra ut støpslet? Neppe. Årsaken til at de dystopiske spådommene er så sannsynlige og urovekkende, er det faktum at vi ikke logger av. Vi fortsetter våre liv, vi er online døgnet rundt, det betyr at teknologiens utvikling fortsetter.

Kunstig intelligens

Når kunstig intelligens begynner å ta styringen, uten at mennesker kan gjøre noe med det, noe som for de fleste er vanskelig å forstå, vet vi ikke konsekvensene. Vi er ikke der ennå, men tenk om det skjer, får vi vite om det i tide?

Lest? Takler du alle de negative nyhetene?

Noen har bruk for informasjon om oss, noen vil vite alt, og nå disse vet absolutt alt om oss, vil de det faktisk er bruk for, bli spart. Alle oss andre er per definisjon, overflødig. Det er skremmende.

Superintelligent datamaskiner har vært menneskehetens drøm lenge. Men kan teknologien styres når den blir for avansert? Eller sitter vi å produserer vår egen utslettelse i form av kunstig intelligens? Bør det ikke være nok med en av og på knapp, slik de fleste elektroniske apparater har i dag?

Eller vil hardisken på din PC kopiere seg selv i det øyeblikket du forlater rommet?

«iHuman» har premiere i Norge på en kino nær deg, fredag 13. mars.

Vargas

nb_NO
en_GB nb_NO

Pin It on Pinterest