Filmen om det som skjedde på Utøya 22. juli 2011, er for viktig til å bli oversett – ofrene for viktig til å bli glemt, terroren for grusom til å bli stilnet. Vi bør aldri glemme de drepte og deres pårørende. 

Erik Poppe, kanskje Norges fremste regissør, har ifølge anmelderne gjort mye riktig, og gjort et ærlig forsøk på å gjengi den mørkeste dagen i norsk etterkrigshistorie – som hadde 77 mennesker som ofre. 69 av disse døde på Utøya, de 8 andre grunnet eksplosjonen ved regjeringskvartalet.

Filmen “Utøya 22. juli” er heldigvis ikke viet noen tid til terroristen, men handler om fiktive navn som opplever situasjon og marerittet slik vitner og overlevende har gjengitt konkrete hendelser denne, mørke dagen, sommeren 2011. Det er Kaia, som er en ung og engasjert jente med politiske ambisjoner vi følger gjennom denne sterke filmen.

Ekspertene som har sett filmen er ikke enige om at dette er en bra film eller ikke. Poenget er at det er en film som belyser hendelsen direkte, det er nok til å fortelle om den. Du anbefales herved å se filmen, men beredt. Det en mildere historien enn de faktiske hendelsene, men grufull nok i all sin ondskap.

Filmen: “Utøya 22. juli” bør du se!

Mange mener at en slik film kommer for tidlig, og at den kanskje ikke burde ha blitt produsert i det hele tatt. Sårene er ikke leget for alle, sporene som endelig har begynt å gro, begynner igjen å blø hos noen. Filmen som omhandler mange unges død er for voldsom for noen, og de vil aldri makte å se den. Det bør man akseptere og respektere.

Filmen forteller om terroren på Utøya ved hjelp av den fiktive karakteren Kaja. Filmen starter noen minutter før de første skuddene faller, og slutter i det øyeblikket gjerningsmannen blir pågrepet.

NRK.no

For de som mener de er sterke nok til å ta den brutale virkeligheten innover seg, bør man se filmen “Utøya 22. juli” fordi det som skjedde er en av de verste dagene i nyere norsk i historie, og har fått store konsekvenser for mange.

Birger Vestmo i NRK-Filmpolitiet, kaller filmen et mesterverk.

Særlig er det Kaja, spilt av den meget dyktige skuespilleren Andrea Berntzen som gjør filmen så autentisk, ekte og skremmende. Likevel er det umulig for en regissør å kopiere eller fortelle filmpublikumet – hvilket mareritt og hvilken redsels som måtte oppleves av de unge AUF-erne, på Utøya 22. juli 2011.

NRKs anmeldelse legger vekt på lydene, filmens troverdighet og glimrende skuespill i en film som kan fortelle oss hvordan det faktisk var for de overlevende, før de ble skutt, og for de  skadde og andre overlevende – som må leve med minnene om 22. juli.

Erik Poppe har fått mye skryt for denne vanskelige, nesten umulige filmen å skildre, men også kritikk for å ta i en verkebyll som fortsatt vokser – all den tid samfunnet ikke har tatt særlig større lærdom av terrorhandlingen på Utøya.

Se filmen og gjør deg opp din egen mening, men uansett hvilke tanker du har rundt hendelsen, vil du bli berørt av “Utøya 22. juli.”

Filmen har Norgespremiere over hele landet, 9. mars.

Kilde: NRK.no 

Vargas

Pin It on Pinterest