Frykter du å bli gammel og syk i Norge? Mange er redd for å bli gammel, noen er redd for å bli syke og ensomme på sine eldre dager. Norge har kanskje ikke verdens beste eldreomsorg, men vi har et land det er lett å bli gammel i. Stein gammel.

Nesten ingen andre har så lett for å bli gammel, som det vi nordmenn har.

Vi er pensjonister i mer enn 20 år mange av oss. Da er det viktig å ha helsen i behold. Det har svært mange eldre, heldigvis. Noen lukter kanskje litt rart, har treben fra kneet og opp eller går allikevel litt rart, men det er viktig å holde seg inne med de gamle. De kan være kloke, snille og har enorm kunnskap.

Er du en av de som går i store omveier når du ser en gammel krok bør du begynne å tenke nytt. De gamle, som i dag sitter på alders- og sykehjem rundt om i landet, de bygde dette landet, de bygde velferdsstaten som vi kjenner den i dag.

Verdens beste land å bo i per 2014, om man er over 65 år.

Frykter du å bli gammel og syk i Norge?

Ikke er det så verst å være nordmann om man er 15, 38 eller 52 heller. Setter vi pris på det?

Frykter du å bli gammel og syk i Norge?

– Mange frykter for å bli gammel og syk fordi det er synonymt med det å bli gammel. Kroppen forfaller jo, tennene detter ut, man husker ikke hvem man er i noen tilfeller, man kan føle på angsten for døden og noen vet vi sitter for mye alene.

Det er slik det er å bli en gammel krok. Eller et usynlig troll, som noen eldre føler seg som. Vi som er i aktive liv haster avgårde til nye møter, til nye oppdrag for å nå nye mål i livet, de eldre derimot.

De sitter kanskje der borte i en krok, i bleie, med gebiss og husker ikke helt om han het Olsen, Nilsen, Jan eller Siri.

Dessverre kan det være vondt å se sine foreldre svinne henne på et hjem sammen med andre gamle. Alternativene finnes ikke. Det kan være både skremmende og jævlig å bli syk og gammel i Norge. Helsevesenet har for få resurser, de som jobber der til daglig ønsker seg mest av alt, mer tid til hver enkelt.

Tid er penger, det skal spares på alt, ikke minst på tid. Tid de eldre har så mye av. Gruer du deg til du blir gammel i verdens rikeste land, som det er så fint å bli gammel i?

I år 2050 antas eldre over 60 år å utgjøre 21 prosent av verdens befolkning, ifølge HelpAge International. I 40 av landene som er med i undersøkelsen vil andelen være 30 prosent. Derfor bør politikerne starte å tenke nytt, med tanke på den eksplosjon av eldre og kanskje syke som skal bo i dette landet i årene som kommer.

Vi burde ha tatt oss råd til å ta vare på de gamle og syke i deres aller siste fase av livet, det har de faktisk fortjent. Eller har vi kanskje ikke råd?

Kilde: Dagbladet.no

Vargas

nb_NO
en_GB nb_NO

Pin It on Pinterest

Les også vår forrige artikkel
Bestefar er mer viktig enn noen gang!

Bestefar er mer viktig enn noen gang! De aller fleste har et minne om sin beste far, mor eller fars...

Alan Pardew ferdig i Newcastle!

Newcastle fans continue their protest against Alan Pardew tonight... pic.twitter.com/cJMSnwQITm — Footy (@Footy) September 29, 2014 Eier Mike Ashley (50)...

Lukk