I dag 12 april, for nøyaktig 25 år siden, skjedde den verste katastrofen i britisk fotball. 96 Liverpool-supportere døde. 

Tragedien skjedde 15:06 lokal tid i Sheffield, derfor vil samtlige kamper i England starte 16:07 norsk tid denne lørdagn, et minutts-stillhet over hele ball-øya.

Sier du bare navnet Hillsborough, hjemmearenaen til Sheffield Wednesday- til personer fra Merseyside, så vil de kunne fortelle nøyaktig hvor de var. 15 april 1989, da portene på stadion ikke lenger stod i mot presset fra hordene av publikum som presset mot de stengte dørene. Jerngitter var plassert rundt stadion for å hindre fans i å kunne løpe ut på banen, det var den direkte årsaken til katastrofen.

Nesten 100 mennesker ble klemt til døde foran øynene på tusenvis av tilskuere og enda flere fortvilte TV-seere.

BANNER-carragher-hillsborough.jpg

– Seks minutter ut i kampen skjedde det fatale. Portene gav etter og tragedien var et faktum, 96 mennesker, gutter, menn, jenter og kvinner. Alle sammen med felles interesse for den største idretten i verden og ikke minst i Storbritannia. De hadde hjerte for laget sitt Liverpool og fotball. De døde pga manglende sikkerhet, de vil bli husket med et minutt stillhet over hele England.

Manager Rafa Benitez, som førte Liverpool til klubbens hittil eneste Champions League- triumf i 2005, gav en sjekk til minnefondet for Hillsborough-tragedien da han gikk av som Manager. £96.000 var summen, £1000 for hver enkelt supporter som mistet livet i tragedien.

Heldigvis har mye endret seg på de fleste arenaer siden den fatale ulykken som rystet fotballverden i 1989.

– De store jerngittrene er fjernet, det er fullt mulig å gå inn på de fleste stadion- og baneanlegget fra tribuneplass nå. Dessverre resulterer dette i endel uheldige hendelser, som «pitch invasjon» eller storming av banen som vi vil si det her hjemme. Det skaper ihvertfall ingen flere Hillsborough tragedier, men er allikevel strengt forbudt.

Liverpool er i den situasjon at de kan vinne Premier League denne sesongen, 25 år etter Hillsborough, og det ville selvsagt vært den beste trøsten de kunne ha fått, alle de som på en eller annen måte ble berørt av ulykken i 1989. Søndag 13. april vil det bli en helt spesiell stemning på Anfield da Manchester City kommer på besøk.

«You’ll Never Walk Alone» vil aldri bli sunget med større innlevelse og andakt enn på en slik dag.  Det vil bli mange tårer å tørke, det vil bli en dag med sterke minner og det vil bli en dag som kan gi Liverpool F.C de tre viktige poengene, som til slutt gir laget fra Merseyside Premier League-tittelen.

Vinner Brendan Rodgers og hans menn den kampen, er de på god vei til å vinne det eneste trofeet den tradisjonsrike klubben ikke har fra før.

Om du ikke er interessert i fotball, men har forståelse for at en slik hendelse kan sette ting i perspektiv for alle som blir berørt, bør du sette over til TV2s Fotballsending denne søndagen. Kampstart er kl 14:37 norsk tid. Det kan gi deg et minne for livet, nettopp slik det vil gjøre for alle Liverpool fans og etterlatte etter den mørkeste dagen i engelsk fotball.

Våre tanker går til alle de berørte etter Hillsborough-tragedien for 25 år siden.

 

Foto: Dailymail.co.uk

Vargas

Translate »

Pin It on Pinterest

Les også vår forrige artikkel
50 Shades of Grey- filmen du må se

50 Shades of Grey, filmen du har ventet på siden du begjærlig leste bøkene. Filmen som vil endre din holdning...

Chelsea- Atlético Madrid i semifinalen i Champions League!

Real Madrid- Bayern München i den andre. Her er det bare å feste setebeltet, jekke pilsen og sette seg godt...

Lukk