Hvor er alle barna? Går du en tur på noen få kilometer i ditt nabolag, om du bor på et helt vanlig, norsk boligfelt – vil du etter all sannsynlighet kunne telle barna du møter i utelek, på én hånd.

Om du i det hele tatt ser noen som er ute. De fleste sitter nok inne foran en skjerm.

Norske barn blir mer og mer overvektig for hvert år som går. Årsakene er flere, men det faktum at de fleste unge sitter hjemme foran et tastatur, er utvilsomt en av de. Usunt kosthold, for mye sukker og for store porsjoner gjør de fleste av oss både fete og late.

Dessverre har dette pågått over noe tid, og er blitt et av de største samfunnsproblemene knyttet til helse i Norge, men barna selv bør slippe å få skylden for det.

Barn i middelhavsland har vært blant de sunneste i verden, fram til sytti-åttitallet.

Oppvokst på middelhavskost, kombinert med en aktiv livsstil, var det ikke et hjerteinfarkt eller en eneste tett blodåre å oppdrive i verken Spania, Frankrike eller Hellas på denne tiden. De spiste optimalt og nesten aldri sukker, samtidig som de gikk, syklet og svømte dit de skulle. Man rakk med andre ord ikke å legge på seg noe særlig. Nå har fisen endret oktav, bokstavlig talt.

Hvor er alle barna?

Barneovervekt stiger drastisk

Antallet ekstremt overvektige barn er tidoblet til 124 millioner de siste 40 årene, viser en ny studie ledet av Verdens helseorganisasjon (WHO) og Imperial College i London. WHO advarer at blir verre i årene som kommer man ikke går drastisk til verks.

Kilde: NRK.no

Hvor er alle barna?
Foto: Pinterest

Barn rundt middelhavet har sluttet å svømme, sluttet å gå, de velger heller Internett, de sitter nesten like stille som norske barn, og har gjort det i flere år allerede. Dessverre har det kommet langt mer sukkerholdige produkter til de, franske greske og spanske hjem også. Det gir åpenbare negative resultater, knyttet til helse.

De fleste vet hva som er bra ernæring både for oss selv og ungene våre, men tidspress, dårlig moral og mangel på evnen til å ta sunne nok valg, for oss selv og andre – gir oss fete voksne og fete barn. Moraliserende, men sant.

Før internettet tok oss, la oss si for tretti år siden, var det barn å finne i de fleste gater, på lekeplasser, på fotballbaner og idrettsanlegg. Barna lekte sammen, var sosiale og i fysisk aktivitet i mange timer hver eneste dag. Å spille fotball, klatre i trær, løpe etter jenter, spille slåball, boksen går, gjemsel eller sykle sammen med gode venner inn i solnedgangen – koster mange kalorier. Ved å heller sitte inne foran Playstation, PC, TV eller smarttelefonen, gjør de fleste av oss – betydelig tyngre.

Den farlige utviklingen for barn og unge, som selvsagt er av enorm betydning for folkehelsen for kommende generasjoner – er på agendaen for hele EU, som spytter inn nær 100 millioner kroner til forskning. Hva som kommer ut av nitidig forskning, på et problem og en utfordring som er så åpenbar – vet vi ikke mye om ennå.

Problemet for mange foreldre, som vil det beste for barna sine, er å legge forholdene til rette for et sunt og klokt kosthold over tid. Det hjelper ikke å sende med en gulrot i matpakken, når poden klemmer i seg to poser potetgull hjem fra skolen. 17% av alle norske 8-åringer er overvektige, da må det mer til, enn bare oppmuntrende ord og gode meninger fra omsorgspersoner.

Overvektige barn er selvsagt offer for flere ting enn dårlig helse og dårlig kondisjon, nemlig mobbing og sjikane fra medelever, både til og fra skolen, men kanskje enda verre – også via sosiale medier. Internettet er et fantastisk verktøy, om det brukes riktig.

Dessverre er også internett med på å sette vårt intellekt på prøve.

Kilde: NRK.no

Vargas

Translate »

Pin It on Pinterest

Les også vår forrige artikkel
Rasismen i ferd med å ødelegge fotballen

Rasismen i ferd med å ødelegge fotballen. Spillere på øverste nivå, altså fotballspillere som representerer landet sitt som landslagsspillere, blir...

Gigantenes fall i VM i Russland?

Argentina ha slitt siden lenge før VM-sluttspillet tok til og var meget tannløse mot Kroatia. De kunne raskt ha tapt...

Lukk