IPA is my best friend! Nordmenn har endelig fått nisselua litt opp fra gluggene og fått smaken på ekte godt øl.

For bare få år siden så drakk alle nordmenn pils, noen tok sjansen på å bestille noe annet, men mest for å tøffe seg. De fleste puber og restauranter hadde sjeldent noe annet å tilby enn Ringnes, Pføy!

Heldigvis går verden framover, øl-bryggeriene har poppet opp som paddehatter over det ganske land. Mikrobryggeriene har fått et stort marked, moderne øl er et håndverk av kvalitetsøl foran masseprodusert reve-piss som man lett kan kalle Ringnes sin produksjon for.

IPA er kanskje den nye vinene, eller skal vi si den nye pilsen. Alle vil ha IPA, forståelig nok. “Probably the best beer in the World”, som Carlsberg påstår om sitt øl. IPA is my best friend!

India Pale Ale, er en av mange varianter Pale Ale. En IPA kan kjennes igjen ved høyere alkoholprosent enn en vanlig pils, og den har utstrakt bruk av Humle som gjør den bitrere i smaken.

Å påstå at et øl er bedre enn et annet øl – er som å banne i kjerka.

Alle har sin favoritt, noen skal bare ha sitt lokale øl, punktum. Andre er villig til å la ganen og smaksløkene avgjør hva som er best.

Har man et åpent sinn og er villig til å forsøke en mengde forskjellige typer øl, brygget på forskjellig vis på forskjellige steder i verden, er man mer åpen for å kunne endre favoritt-øl med årene.

Noe øl kan brukes som leskedrikk på varme sommerdager, andre typer passer best til forskjellige typer mat. De som kan mye om øl påstår sågar at det finnes en type øl for hver eneste type matrett man serverer.

IPA har blitt produsert i lang tid, så langt tilbake som 1800 tallet, men det er først nå i de senere årene at trauste nordmenn, via norske mikrobryggeri har fått opp øynene for den helt spesielle øl-typen.

IPA is my best friend!

IPA is my best friend!

Den økende interessen for håndverksøl har ført til at flere varianter med utgangspunkt i den klassiske IPA-en har blitt til.

  • Engelsk IPA. Dette er den opprinnelige IPA-en, med moderat alkohol og bitterhet og europeiske humlesorter.
  • Amerikansk IPA. Denne er gjerne litt sterkere og bitrere enn den britiske og bruker oftest amerikansk humle.
  • Dobbel IPA. En amerikansk nyvinning med mer alkohol og ofte også humle enn vanlig IPA. Dobbel IPA omtales også ofte som Imperial IPA.
  • Rye IPA. Nok en amerikansk nyvinning, som erstatter hele eller deler av byggmaltet med rugmalt, som har en særegen og krydret smak.
  • Black IPA. Et øl som er basert på den klassiske IPA-en, men som, slik navnet tilsier, har en mørk farge på grunn av at det brukes mørke malttyper i produksjonen. Black IPA ble anerkjent som en egen øltype i 2010. Andre navn på Black IPA er eksempelvis India Brown Ale, Cascadian Dark Ale og India Black Ale.

Med bakgrunn i alle nye mikrobryggeri som er startet de siste årene er det selvsagt et helt annet behov for markedsføring nå enn for bare få år siden. Skal man ha muligheten til å bygge opp en bedrift, er det viktig at de får informere om produktet de produserer og regjeringen vil se på om det er muligheter for at norske produsenter skal få markedsføre det ølet de ønsker å selge.

Smaken er som baken, noen liker IPA fra Nøgne Ø i Grimstad, andre vil heller ha en Ringnes pils (ironisk nok har Hansa Bryggerier i Bergen, kjøpt opp Nøgne Ø), noen liker mora andre liker broren som kjent. IPA is my best friend! Og du burde bli kjent med vedkommende du også.

Heldigvis har mikrobryggeriene kommet med et arsenal med kvalitets øl, det er utelukkende positivt for alle som elsker godt bryggeri.

Har du til gode å smake en IPA, kan det hende at også du får en ny bestevenn. Anbefales!

Kilde og foto: Wikipedia.org

Vargas

Pin It on Pinterest