Kjenner du din vin? Alkohol har siden tidenes morgen vært endel av folks levevaner, både til mat, men også som et sosialt tilbehør når vi treffer andre mennesker. Privat eller i arbeids medføre. Kan det bli for mye en sjelden gang?

Selvsagt gjør det det- viktig å kose seg, er den beste unnskyldningen de fleste bruker.

Nordmenn og helgefylla er like selvfølgelig som at Kongen sier noen velvalgte ord i sin nyttårstale. Da de aller fleste allerede har godt en øl eller ti innabords.

– Dette skulle ikke være en moralpreken om nordmenns drikkevaner, men et lite innblikk i hvordan man finner sin favoritt vin. Du bør uansett være klar over at misbruk av alkohol gjør deg mindre klok, gir økt kreftfare og er svært vanedannende.

Av de land i verden som selger mest vin er nordmenn spesielt svak for Spania, men både Sør Amerika, Chile og faktisk USA, har begynt å få has på sin vin-produksjon.

De blå druene blir til slutt til rødvin, de grønne druene brukes til å produsere hvitvin, det visste du sikkert. Det som ikke er like åpenbart for alle, er det faktum at all vin faktisk har positiv effekt på din helse, i moderate mengder.

Forskninger gjort på bier, viser at vin i fornuftige mengder over tid, kan forlenge livet.

Kjenner du din vin?
Kjenner du din vin?

Kjenner du din vin?

– Å servere god vin er ikke bare enkelt, det skal også være av riktige vinglass med stett, riktig temperatur og riktig mengde. Et glass rødvin skal f.eks aldri fylles mer enn ca. en tredjedel, dette for at luft skal få plass i glasset, for å få den rette aromaen, og derav perfekt smak.

Også lagring av vin er av samme årsak, å få det beste ut av hver enkelt flaske man har. Husk at flasker med vin, uansett om den er rød eller hvit, alltid skal lagres mørkt og kjølig.

Hvitvin er bestå å serveres avkjølt, mens rødvin får nesten alltid sitt beste potensiale når den serveres litt kaldere enn romtemperatur eller 14 – 16 grader, ut i fra hva den serveres til.

I hvitvin er det noe mindre alkoholprosent enn det er i rødvin. Hvit kan man få fra 6 til 11%, Mens rødvin er fra 10 til 14,5%. Er den sterkere enn dette blir det kalt hetvin eller sterkvin, og kan måle helt opp mot 22%.

– Det er Frankrike, Spania og Italia som produserer mest vin i verden, og disse står for ca 80% av all vin som produseres i EU. Det produseres enorme mengder vin over store områder i Europa. Faktisk så mye som 2% av all vin produksjon i EU, av det totale landbruksområde.

– Når du ønsker å velge din favoritt, bør du lese deg opp, bruk gjerne vivino som vinelskere over hele verden har brukt siden appen kom på markedet for noen år siden.

Da kan du se hva andre, både profesjonelle, amatører og private vin-entusiaster mener om akkurat din vin. Du tar et bilde av etiketten, og vips, kommer alt du trenger og vite om akkurat den flasken du har valgt.

Hør gjerne på såkalte eksperter når du skal velge din beste flaske til årets viktigste selskap, men vurdere selv fra egen erfaring, og stol på din egen magefølelse.

Se på etiketten, uansett hvor du handler vin, både den på flasken, men også på hylla. Her finner du nyttig informasjon det kan være verdt å bruke.

Husk at god vin blir bedre med årene. Du kan finne fantastiske dråper fra 10, 12 og 15 år tilbake i tid, om du bruker noen hundrelapper ekstra. Det kan være verdt det.

Er det barn til stede når vin skal serveres, sørg for at det blir med et glass til maten- for barnas skyld!

God fornøyelse!

Kilde og foto: Wikipedia.org

Vargas

nb_NO
en_GB nb_NO

Pin It on Pinterest

Les også vår forrige artikkel
Hvem tar over Manchester City?

Manuel Pellegrini (61) er en presset mann, til tross for at han lyktes, som første manager utenfor Europa, å ta...

Pikken din for liten? Norske menn sliter med størrelsen!

Pikken din for liten? Norske menn sliter med størrelsen! Dessverre er det ikke bare kvinner som sliter ned komplekser for...

Lukk