Å handle julegaver er for mange et nødvendig onde, spesielt om økonomien er stram og budsjettet lavt. I gjennomsnitt gir nordmenn gaver for ca 11.000 kroner. Derfor er det en av de største enkelt-utgiftene mange har gjennom et helt år.

Lest? Adventskalenderen til henne 

Nordmenns jul kan fort handle om å kjøpe seg til fant. Vi kjøper mat, gaver og jule-stæsj samt nye klær vi strengt tatt ikke trenger. Kan det bli for mye av det gode? Kan vi bare “splash the cash” siden vi har så mye penger? Handler ikke jula like mye om det å være sammen med de som betyr mest? Og har vi egentlig råd til å svia av så mye på jula?

Må jula koste skjorta?

Vel, det er opp til deg å bestemme og din lommebok som får svi for galskapen når regning på regning kommer i posten, like sikkert som julekvelden på kjerringa, i januar. Altså det er regningene som kommer i januar, ikke kjerringa. Får håpe hun har kommet i løpa av desember stakkar.

For øyeblikket har 49 050 unge mellom 20 og 30 år en eller flere betalingsanmerkninger. Det vil si inkassosaker som ikke er blitt betalt, etter gjentatte purringer

Forskning.no

Uansett hvilken inntekt du har, legger du ikke av penger til uforutsette ting, så vil du før eller siden bli blakk. Setter du deg selv i en situasjon der du ikke kan betale dine regninger, er det kun din egen feil. Regningen kommer i posten når du ikke ønsker det, eller ikke kan betale.

Svært lave renter over år, har gitt nordmenn mer penger å rute med, bedre råd gir større forbruk, men mange bruker mer enn de burde. Faktisk så mye at ekspertene spår konkursras blant befolkningen om boliglånsrentene skulle stige mye, på kort tid. Mer enn 13% av alle nordmenn, har handlet julegavene på kreditt, mange av disse vil få problemer med å betale beløpet de bruker, mye på grunn av dårlig planlegging og for stort forbruk.

Lest? Veien ut av penge-helvete!

Ekspertene sender ut varsku meldinger om at boligboblen vil sprekke en dag. Prisene på boliger i Norge har økt jevnt og trutt i 25 år, men hvor lenge stigningen varer, vet ingen. Da vil alle de nordmenn som har tatt opp boliglån, og brukt pengene til forbruk, framfor å investere i bolig – få store problemer. Alle andre som har lån til pipa, vil også slite med å betale om boligprisene faller og rentene stiger. Samtidig stiger forbruksgjelden til nye høyder – hvert eneste år.

Å spare penger, er nemlig et fremmedord for mange nordmenn.

Julen handler om tradisjoner, og da er julegavene en meget viktig del. Det faktum at pengene ikke er tilgjengelig gjennom sparing, ser ikke ut til å ha noen betydning. Bankene har jo penger, da er det vel bare å låne, eller bruke kredittkortet? Dessverre er det en realitet for mange nordmenn.

Kredittkort er faktisk en meget klok oppfinnelse for forbrukerne, men kun om det brukes riktig. Mange banker gir opp til 60 dagers rentefrihet, det betyr at kortet er gratis å bruke, fram til det er gått 60 dager. Etter dette begynner rentene å løpe, ofte over 20% som åpenbart blir dyrt i lengden.

Noen nordmenn har ennå ikke betalt julegavene for 2016 ennå, da blir det kostbart å handle julegaver på kreditt denne julen.

Jo tidligere man begynner å handle julegaver, jo flere måneder får man fordelt regningen på, og man har større forutsetninger for å ikke gå på en økonomisk smell. Dette er noe de aller fleste vet, men svært få gjør det.

God privatøkonomi kommer ved god planlegging gjennom hele året.

 

Forskning.no

Vargas

Tags: boliglånsrenter, Forbrukslån, jul, julegaver, kreditt, kredittkort, planlegging, privatøkonomi, renter

Pin It on Pinterest

Les også vår forrige artikkel
Vil du lære å spille casino online?

Endelig finnes det gode norske manualer, på norsk, for alle som liker å spille. Alle nordmenn over 30 år, husker...

Hva er det med José Mourinho?

En av de beste i gamet, en av de mest meriterte, omdiskuterte og kanskje kontroversielle managerne i fotballen. José Mourinho...

Lukk