Lisbeth Salander lever videre i ny film. For alle som liker krim og thriller-generen, er Lisbeth Salander et velkjent fenomen. Stieg Larsson skapte den anorektiske hackeren i 2004 i Millenium-trilogien.

Resten er som kjent en fantastisk historie. Hvor filmene også ble en enorm suksess som startet i 2010.

Bøkene ble solgt i millioner av eksemplar, etter Larssons død. Men hans far og bror har jobbet videre med Stiegs verk – nå kommer den femte filmen, som er en direkte oppfølger til den svenske “Det som ikke dreper oss“, skrevet på bestilling fra familien Larsson av forfatteren David Lagercrantz. “The Girl in the Spider’s Web” som er den originale tittelen på den amerikanske utgaven av filmen også.

Lisbeth Salander forsvant med Noomi Rapace

Vargas12.com

Lisbeth ble aldri noen andre enn Noomi Rapace eller omvendt –for de fleste filmelskere gjennom hele Millenium-trilogiens filmatiseringer, ble hun et ikon.

Lisbeth Salander lever videre i ny film.

Lisbeth Salander lever videre i ny film

Claire Foy fra “The Crown” spiller Lisbeth Salander Foto:

Den svenske stjerneskuespilleren, fikk sitt absolutte gjennombrudd i den aller første filmen, “Menn som hater kvinner” hvor Rapace gjorde Lisbeth Salander til sin egen skikkelse, og verden ville ha mer. Også avdøde Michael Nyquist, spilte revolver-journalisten Mikael Blomkvist i alle tre filmene med stor suksess.

For å gjøre historien enda litt mer innviklet, er det altså enda en utgivelse av Stieg Larssons mesterverk som nå lever videre, ført i pennen av forfatteren, David Lagercrantz. Ikke bare én men snart altså to filmer om Lisbeth Salander, videreført av svenskens bøker, styrt av Larssons familie. Altså en amerikanskprodusert videreføring   av de allerede produserte, svenske klassikerne.

Den første av disse, “The Girl With the Dragon Tattoo” hadde Rooney Mara som Lisbeth Salander, og ikke ukjente James ‘007’ Bond, som Mikael Blomkvist, nemlig Daniel Craig. Nå er det altså forfatteren David Lagercrantz’s andre bok som blir gjort til film, basert på boken med samme navn; “The Girl in the Spider’s Web“.

Ny casting endrer Lisbeth Salander og Micke Blomkvist igjen.

/2015/stieg-larssons-millenium-trilogi-fortsetter/

Lisbeth Salander lever videre i ny film

Hackeren selv skal spilles av Claire Foy, best kjent i Netflix-serien “The Crown” Millenium-magasinets medeier og journalist, Mikael Blomkvist skal spilles av svenske Sverrir Gudnason, kjent fra Wallander-serien.

Som alltid handler det om penger, når filmsuksesser skal re-produseres i ny drakt, av nye regissører med nye skuespillere. Bøkene er ikke av Stieg Larssons kvalitet, og de(n) amerikanske filmen)e) ikke i nærheten av de originale med Noomi Rapace i hovedrollen.

Eksperter som vet å uttale seg om tema, å la andre forfattere fortsette etter originalmanusets eier er død, er vanskelig og det handler om å respektere eierskapet. Ikke arven.

Det blir noe uekte og snålt når andre skal inn og gjøre rollen i filmer vi likte og vi alltid vil huske som den “ekte Lisbeth” i Noomis skikkelse, i alle de tre Millenium-filmene, like mye som Nyquist var den perfekte Blomkvist.

Joda, David Lagercrantz kan å skrive bøker, men noen Stieg Larsson blir han aldri, ikke har han vel forsøkt heller, men det er noe med det å forsøke å rokke ved noens verk. Noen som ikke selv lenger kan bestemme. Lisbeth Salander forsvant med Noomi Rapace. Enda Lagercranz altså har videreført historien fra bøkene som Rapace gjorde filmene til.

Millenium-trilogien forsvant med Stieg Larsson. Dessverre. Blant de mest spennende bøker som er kommet fra en Skandinavisk forfatter, noe salgstallene viser, bare så synd den formidable suksessen kom etter hans død.

Verdt å nevne at norske Synnøve Macody Lund, kjent fra serien “Frikjent” og fra filmen “Hodejegerne” har en rolle i denne filmen, men det er foreløpig ukjent for hvilken karakter.

Det er selveste Sony Pictures som står for produksjon. Premiere for filmen “The Girl in the Spider’s Web er november 2018.

Vargas

Pin It on Pinterest

Les også vår forrige artikkel
Sekstiåtterne blir femti i år!

Med sekstiåtterne, mener vi ikke de som var studenter på den tiden, for femti år siden. Den radikale generasjon som...

Lukk