Stieg Larssons fantastiske Milleniumtrilogi kunne ha stoppet etter hans død. Heldigvis har forfatteren David Lagercrantz, i samarbeide med Larssons familie – holdt liv i Lisbeth Salander. Nå blir den fjerde boken «Det som ikke dreper oss«, til film. 

Les også: Ny bok om Salander, hva får vi vite?

Mikael-Blomkvist-and-Lisbeth-Salander

Om du ikke husker det, siden er en tid siden Lagercrants bok kom, her er et lite resyme:

Professor Frans Balder har en sønn August, som ikke er helt som andre barn. Han mangler språk og det aller meste egentlig. Helt til Lisbeth Salander tilfeldigvis møter ham, og makter til slutt å kommunisere med ham, via guttens tegninger. Mikael Blomkvist møter en kvinne i denne boken, en han slett ikke burde ha møtt. Det er Lisbeths søster, Camilla Salander. Tidsskriftet Millenium har fått nye eiere, Lisbeth Salander deltar i et hackerangrep, men tar for stor risiko

«Det som ikke dreper oss«, er altså en direkte oppfølger til historien om Lisbeth Salander, Mikael Blomkvist og magasinet Millenium. Boken ble oversatt i førti land og solgt i mer enn fem millioner eksemplar. Det er åpenbart og forventet at den femte boken fortsetter der den fjerde sluttet. Lisbeths søster Camilla, framsto som forrykt og var i et heller dårlig selskap med kriminelle aktører, det er ventet at søstrene møtes i neste bok.

Man kan bare tenke seg det drama, som Eva Gedin, forlagssjef i forlaget Norstedts, kan love fra den femte boken.

https://www.youtube.com/watch?v=wpcdlNVArCc

Alle Salander-fans verden over, gleder seg utvilsomt. Men ikke alle.

Eksperter og forfattere fra fjern og nær, diskuterte høylytt om det var moralsk forkastelig å fortsette på en død forfatters verk. Slik jo Lagercrantz gjør med Larssons verk. De lærde strides fortsatt, men så lenge eierne av det allerede utgitt materiale – godkjenner en fortsettelse, i dette tilfelle familien Larsson, er det i hvert fall gjort riktig etter lovverket.

Nå kommer altså filmen om Frans Balder og hans sønn August, som blir den fjerde filmen om Millenium. Den engelske tittelen på boken er «The girl in the spider’s web«, men filmtittelen er fortsatt ikke kjent.

Det er skrekkfilmregissøren Fede Alvarez, som skal ha ansvaret for produksjonen, men det er lite som er helt sikkert ennå. Annet enn at manusforfatteren er Steven Knight, kjent fra TV-serien, «Peaky Blinders«.

Her er det viktig å ha tunga i egen munn et øyeblikk. Fordi det to filmatiseringer av Millenium. De tre første filmene, den svenske originalutgaven, der vi husker Noomi Rapace, som Lisbeth Salander, og Michael Nyquist som Mikael Blomkvist.

Så er det den amerikanske utgaven, der Rooney Mara spiller Lisbeth Salander og Daniel Craig (James Bond) spiller Mikael Blomkvist, hvor tittelen var «The girl with the dragon Tattoo. Denne filmen kom i 2011.

Det er altså oppfølgeren til denne filmen, som nå kommer på lerretet, men det er to bøker i mellom – som aldri ble til film.

De to foregående bøkene, «Jenta som lekte med ilden» og «Luftslottet som sprengtes» har foreløpig ikke blitt filmatisert, i ny amerikansk produksjon, fordi den første ikke solgte nok. Nå hopper altså filmmakerne rett til bok nr fire. I håp om at denne skal bli en real blockbuster.

For de aller fleste Millenium-fans, er og blir Lisbeth Salander i Noomi Rapace skikkelse. Hun får vi neppe se som Lisbeth igjen. Men å vite at historien, spenningen og filmatiseringen med Mikael og Lisbeth fortsetter – er en trøst for mange.

Boken, den femte i rekken i Millenium serien, er foreløpig uten tittel, kommer 7. september 2017.

Filmen, basert på den fjerde boken, «Det som ikke dreper oss«, skal hete «The Girl In The Spider’s Web» og kommer i oktober 2018. Du kan bare begynne å glede deg.

 

Vargas

Translate »

Pin It on Pinterest

Les også vår forrige artikkel
Ikke penger til jul? Joda, det har du!

Penger er aldri viktigere for folk flest, enn i julehøytiden. Det er så mye som skal kjøpes, til så mange....

Høgmo er ferdig! Ny trener ikke på plass

Ganske utrolig at ikke NFF ikke klarte å få til en endring tidligere, slik at Norge hadde en mulighet til...

Lukk