Syv uker igjen til jul. Rike kjede-eiere og hovedaksjonærene i de få norske dagligvarekjedene, ser det som langt viktigere å tjene mer penger, enn å senke prisene. De senker prisene mot sin vilje, og fordi konkurrentene gjør det.

Men, de ønsker også å vinne kampen om kundene, derfor dumpes prisene på sesongvarer som når til jul. Det kan vi som forbrukere dra god nytte av. Du bør uansett passe deg for å hamstre mat du ikke trenger, som i neste omgang blir kastet. Fryser du ned billige julepølser, pålegg og annet som Rema-Reitan, Norgesgruppen-Johannson og Bunnpris-familien Lykke, dumper, kan du gjøre noen gode varp.

Til bøndene og produsentenes fortvilelse. De vil gjerne selge mat, men de ønsker også å tjene penger på produktene sine.

Priskrigen er allerede i gang.

Smågodt har i flere uker vært langt rimeligere i flere kjedebutikker. Til stor forargelse fra ekspertisen i helse-Norge som fortviler over økt fedme, spesielt blant barn og unge. Snop og sukkerholdige varer blir fortært inn mot jul uansett, men det er kanskje et tankekors når de fleste større butikkene kan melde om salg av lakris, gummi, sjokolade, surt og salt blandet snop, på mer enn ett tonn per dag.

Les også: Julebudskapet som forsvant

 

Colourful Corridor

Piyushgiri Revagar via Compfight

Egg, bakevarer, ribbe, surkål, kaffe, gløgg, marsipan og julebrus kan du vente å få kastet etter deg i ukene fram mot jul. Faktisk de fleste dagligvare det er mulig å sette ordet «jul» foran, kan bli kraftig prisjustert før høytiden i desember.

Kiwi, Rema, Bunnpris og COOPs Extra-butikker vil strekke seg langt for å få nettopp deg som kunde. Om dette kommer forbrukerne til gode? Ja, om du er smart og handler de varene du bruker, og ikke blir fristet til å gå amok, vil du kunne spare penger. Hvordan bøndene og de andre produsentene av disse sesongvarene reagerer på at prisene blir dumpet, er enstemmig. Å produsere ribbe fra norske griser koster mer for bonden enn den selges for i butikken. Bøndene kaller det respektløst.

Sjansen er stor for at priskrigen trappes kraftig opp i år, sammenlignet med i fjor og at prisene på enda flere artikler blir enda litt lavere. Men legg på minnet at det kan sees på som rovdrift på produsentene, denne higen etter å vinne kundenes gunst, fra grådige kjede-eiere. Priskrigen er egentlig unødvendig, men det er et resultat av grådighet at den blir en realitet i Norge.

Har du muligheten til å handle hos lojale kjedebutikker, som ikke dumper prisene, gjør du både bøndene og produsentene av diverse juleprodukter en tjeneste. Rema-Reitan, selvutnevnt kolonialmajor, Odd Reitan, er snart Norges rikeste mann, av en grunn. Ikke fordi han ønsker mest av alt å være billigst på mat i Norge, men fordi han har skapt en merkevare Rema 1000, som mange forbinder med billig mat. Flott gjort, og han skaper samtidig mange tusen arbeidsplasser, men til prisen for hva da?

Uten egg, kjøtt og og korn fra norske bønder spesielt, vil Rema stoppe opp, se ikke bort fra en reaksjon fra Bondelaget, om ikke politikerne stopper galskapen. Priskrigen i dagligvarekjedene kommer forbrukerne til gode, men på bekostning av de som produserer den viktige maten vår.

Tenk på det når du hamsterer mat, annenhver dag, fram til jul.

 

Vargas

Tags: Bunnpris, bøndene, dagligvarekjeder, Extra, KIWI, kolonialbransjen, Odd Reitan, Priskrig, produsentene, Rema 1000

Pin It on Pinterest

Les også vår forrige artikkel
Forfatterdrømmen – fra ide til roman

Nordmenn er blant de aller mest bok-elskende folkeslag i verden, men blant oss er det også mange skrivere. Heldigvis. Noen...

Manchester United – vinner ikke Premier League denne sesongen!

Det er to viktige hovedårsaker til dette så vidt vi kan se. José Mourinho, og Manchester Uniteds konkurrenter, som spiller...

Lukk