Penger på bok? Snart raser pengene inn, du mottar både skattepenger og feriepenger om noen uker. Da er det smart å vite hva som lønner seg, for at din formue skal vare lengst mulig, eller hvor de bør plasseres.

Her har du flere valg ut i fra livssituasjon. Å ha penger på bok, er ikke så lurt som mange tror. Å investere pengene i trygge fond, med lav til middels risiko derimot, kan gi deg en økende formue.

Har du mengder med dyr gjeld? Betal så mye du kan. Har du fortsatt penger til overs, bruk det fornuftig gjennom fond. Å sette pengene i banken og tro at du blir rik på rentene, er som å tro på påskeharen.

Nyt også de ekstra kronene med en reise, eller spar gjerne til noe du har ønsket deg lenge. Nå når du endelig har fått både feriepenger og skattepenger så må du unne deg noe du har lengtet etter eller har skikkelig bruk for.

Penger på bok?

Skjem deg selv bort noen dager i løpet av våren og sommeren, men ikke kjøp alt du finner fristende.

Det er forskjell på å barbere seg og skjære av seg hele hodet. Alt med måte. Viser du måtehold, nøkternhet og har disiplin på pengebruken, vil du se at pengene strekker til mye lengre.

AS Norge har godt av at du bruker av din formue, men du skal allikevel tenke på tidene som kommer. Det er ingen garanti for at den lave renter varer inn i evigheten. Faktisk så maner ekspertene til måtehold, og oppfordrer folk flest til å spare.

Uansett hvilken inntekt du har – legger du ikke av penger til uforutsette ting, så vil du før eller siden bli blakk. Setter du deg selv i en situasjon der du ikke kan betale dine regninger, er det kun din egen feil. Regningen kommer i posten når du ikke ønsker det, eller ikke kan betale.

– Ved å sette opp et budsjett for hver måned vil du ha en skikkelig oversikt over hva du har og hva du kan bruke. Allikevel hjelper det lite å sette opp et budsjett om du ikke holder deg til det.

Kunsten å ha penger en hel måned til neste utbetaling, krever moral, kløkt og god økonomisk forståelse. Det er noe du bør skaffe deg i det øyeblikket du tar opp et større lån som billån, til forbruk eller lån til egen bolig.

Mange havner i luksusfellen fordi mer penger går ut enn inn – har man ingen respekt for penger og pengebruk, er det lettere å bruke andres penger også. SMS-lån, dyre kreditt- og forbrukslån er starten på en ond sirkel det er vrient og smertefullt å komme ut av.

Med kloke økonomiske avgjørelser, når du har mer penger enn ellers, vil kunne berge din privatøkonomi, både på kort og lang sikt. Trenger du økonomisk rådgivning, spør gjerne i kommentarfeltet.

Vargas

Pin It on Pinterest

Les også vår forrige artikkel
Kjenner du din favorittvin?

Kjenner du din favorittvin? Nordmenn bøtter nedpå rød- og hvitvin som aldri før, og ikke er det bare de som...

Lukk