Verden er i evig endring, nå kanskje mer enn noen gang. Terroren er voldsom, synlig og skremmende og den har kommet nærmere. Skremmer den deg fra å reise?

Les gjerne: Sommerferie-mål, tør du å reise til et terrormål? 

Hvem skulle trodd at brutal terror, med en ny og grusom framgangsmåte, der kjøretøy blir brukt som rambukk i menneskemengden – skulle ramme sentrale, og så langt fredelige Europa i moderne tid?

Nice, Stockholm, Istanbul, London, Brussel og Berlin har vært populære ferie-destinasjoner for nordmenn i flere generasjoner. Nå minner disse vakre byene oss om den ondsinnede galskapen, som rammet mange sivile mennesker i senere tid.

Skremmer terroren deg fra å reise?

Usikkerheten, hvem blir rammet neste gang, er vond og vanskelig å forholde seg til, spesielt for den som reiser mye. For vi vet, med sikkerhet at terroren vil ramme igjen. Ett eller annet sted vil mennesker med onde hensikter forsøke å drepe, kveste og skremme uskyldige turister, sivile, kvinner og barn.

Feriemål er terrormål også i Europa dessverre. Norge er åpenbart ikke forskånet for terrorens brutalitet, vi må være forberedt på det, uansett om det er et uvirkelig sjokk når en ny bølge av uforståelig brutalitet rammer oss.

Tyrkia, Tyskland, Storbritannia, Belgia, Sverige, Frankrike eller andre land med storbyer du har sett deg ut som ditt reisemål, kan altså være sommerens terrormål for de som ønsker å få oppmerksomhet på denne måten.

Vi vet at IS bruker terror som kommunikasjonsmiddel, for å skape frykt og stillhet. Men det er også en rekke andre grupperinger, som ønsker å ramme demokratiet og friheten som store deler av Europa setter så stor pris på. Noen av disse er kjente, andre er foreløpig ikke avdekket.

Noen ensomme ulver med sympati for de ekstreme, militante islamistene vil vi aldri kunne stoppes. Men Al Qaida, Boko Haram og IS har sympatisører, søster-organisasjoner og såkalte sovende celler over hele Europa, er det grunn til å frykte.

Det finnes nemlig ingen kjent statistikk over hvor mange planlagte terror-aksjoner sikkerhetstjenestene i de respektive landene avdekker og avverger. Heldigvis har de fleste land i Europa jobbet målrettet mot terrorvirksomhet, som har tvunget fram større etterretningsvirksomhet, på tvers av landegrensene.

Antall drepte og skadde i terrorangrep i Vest-Europa, 1970–2014. Graf.

Antall drepte og skadde i terrorangrep i Vest-Europa, 1970–2014. Graf.
 
Du som har planer om å reise i sommer bør selvsagt være på vakt og se etter mistenkelig oppførsel hos medreisende passasjerer, og melde fra omgående. Ut over det, får du ikke gjort stort. Lev som normalt, plukk ut din destinasjon, reis, nyt og lev vel.
 
Frykt er terroristenes viktigste våpen, lar vi oss ikke skremme, men tar friheten bokstavlig og som en selvfølge, bør Sveriges statsminister Stefan Löfvens ord, være en påminnelse for oss alle – etter terroren som rammet Stockholm i april 2017:
 
Dere kan aldri kue oss. Terrorister kan aldri vinne over Sverige. Aldri!
 
Stefan Löfven
Legg disse ordene på minnet og nyt sommeren og sommerferien. I fredens tegn.
 
 
Vargas

Pin It on Pinterest

Les også vår forrige artikkel
Sexy lingerie for the chubby ladies

Sexy lingerie for the chubby ladies. Når du skal overraske kjæresten din med en gave hun slett ikke forventer, men...

Lukk