Mange nordmenn sliter med for stor gjeld, ofte med for høye lån, med for dyr rente – som gir dårlig personlig økonomi. For stor regningsbunke? Les! Det kan du faktisk ordne opp i selv, det skulle jo bare mangle, din personlige økonomi er ditt eget anliggende, som du bør fikse. Det er enklere enn du tror. 

Lest? Student og dårlig råd? Les!

Få en oversikt over de største utgiftene, og hva du betaler i renter på dine lån. Har du dyre forbrukslån, bør disse samles til ett større lån, med bedre betingelser. At du får postkassen fulle av regninger du sliter med å betale, kommer av at du mangler oversikt.

Du bør si opp dyre abonnement, selge unna ting du kan og bør avse i en trang økonomisk situasjon og bruke minimalt med penger. Er du samboer, gift eller er singel – avgjør mye på din eller deres privatøkonomi. Som singel, vil banken neppe snakke med deg om flere lån, og du må be om nåde hos en rik onkel, eller hos foreldre, eller eventuelt selge bilen eller huset.

Er det to inntekter i husstanden, vil nok banken snakke med dere.

For stor regningsbunke? Les!

For stor regningsbunke? Les!

Sørg for å ta en verdivurdering av boligen, denne har sannsynligvis steget i verdi over tid, til tross for at boligprisene har flatet ut det siste året. Sjekk også strømbruk og strømleverandør, betaler dere for mye? Bytt, snarest. Tykk regningsbunke handler om å prioritere. Du eller dere har i en gitt periode brukt mer penger enn dere burde. Nå er det på tide og snurpe igjen pengesekken.

Lest? Trenger du å annonsere eller markedsføre et produkt?

 • Selg unna alt du kan, bil nr 2 også – dere klarer dere med 1
 • Få en ny verdivurdering på boligen, som kan gi refinansiering
 • Samle alle mindre og dyre lån til ett større, få ned renten
 • Si opp alle dyre abonnement
 • Kutt ut impulskjøp og dyre lunsjer – gjør store innkjøp innimellom
 • Spør banken om å betale bare renter i en begrenset periode
 • Kast de dyreste kredittkortene, disse bør brukes med omhu
 • Sett opp ett budsjett som gir deg god oversikt over inntekt og utgifter
 • Bruk aldri mer penger enn du har
 • Får du ikke bedre rentebetingelser etter ny verdivurdering – bytt bank
 • Det vil alltid være forskjell på “dårlig råd” og dårlig vurderingsevne

Gir du bort pengene dine av ren dumhet? Slutt med det. Har du barn, venner eller andre familiemedlemmer som maser om penger, skaff en sparegris og lær ungene og spare til det de ønsker seg.

Dropp lunsjen på bensinstasjonen eller 7-eleven, smør matpakke og kutt ut bruken av røyk og eller snus. Det er ikke bare dyrt, men skadelig for helsa. Mange unge mennesker som har dårlig råd, velger å ta en ekstra jobb på si. Dette er noe du bør vurdere seriøst, og kan være klokt i en periode. Det er ikke dumt om du ikke er ung lengre, men sliter økonomisk også.

Lest? Skoleveske til 9000 kr er helt ok!

Mange nordmenn tror pengene i ett kredittkort er penger man låner av banken, til samme pris som ett boliglån. Feil. Her er rentene både skyhøye og de kan øke til uanet høyder – om du lar være å betale i tide. Ett godt kredittkort bør kun brukes når ved betaling av reiser (gunstig reiseforsikring) og når du vet du kan betale hele beløpet etter 45-50 rentefrie dager.

Å la være å åpne regningene dine, er noe av det dummeste du kan gjøre. Ta heller kontakt med banken eller dine kreditorer, de er alltid behjelpelig med å få deg på rett kjøl igjen. Kreditorene vil nemlig heller ha litt penger, enn ingen penger.

Har du spørsmål om privatøkonomi – bruk kommentarfeltet, det er gratis, du kan være anonym, og du vil få både svar og hjelp.

Vargas

Pin It on Pinterest

Les også vår forrige artikkel
Hvor er Thea?

Har Thea blitt kidnappet, stukket av, eller blitt utsatt for noe annet kriminelt og ikke får sagt hvor hun er?...

Lukk