Strekker ikke pengene dine til? Om du er singel eller i ett forhold med felles økonomi, er direkte avgjørende om du/dere har god økonomi.

Det er selvsagt enklere om man er to om regningsbunken, to inntekter og to som bryr seg om å få betalt billån, boliglån, forbrukslån osv. Å få pengene dine til å strekke til, er enklere når man skjønner logikken i forbruk og sparing, selve elementet penger i seg selv er enkelt. Bruker man mer enn man har, blir det problemer.

Er man singel, er det heller ikke like enkelt å snakke med bankene.

Vi tar for oss deg som singel denne gang, fordi det er et økende antall aleneboere i Norge. Frivillig single, ensom single, eller aleneboere som akkurat har blitt alene av ulike årsaker. Faktisk er antall større enn noen gang – per dato er det snart 1 million nordmenn som bor alene i Norge.

Lest? Blakk etter sommerferien?

Dyr ferie, uforutsette utgifter, for mange store regninger, for liten inntekt, for stort forbruk og for dyre lån, kan gjøre hverdagen til et lite helvete for noen og enhver. Når man har kun seg selv å ta hensyn til, bør man kanskje ha bedre kontroll, enn en hel familie på fire eller fem. Det er dessverre ingen selvfølge å ha godt økonomisk gangsyn, selv om man er aleneboer.

Strekker ikke pengene dine til?
Strekker ikke pengene dine til?
Budsjett er nøkkelen Foto: Creative Commons

Å sette opp budsjett, er fremmed og vrient for mange. Men, å vite hva som kommer inn, sammenlignet med hva som faktisk skal ut av ulike punkter, det være seg forbruk eller utgifter – er helt avgjørende for å ha full kontroll og god oversikt.

Er man en nyskilt femtiåring; med god inntekt og med mye som kan selges, deriblant en bolig, har man desto større forutsetninger for å klare seg alene. Er man student, uten inntekt, som skal bo på hybel for første gang – er dagene litt strammere. For å kunne få en trygg og god økonomi, bør man ha en inntekt, aller helst en hundre prosent stilling som gir full lønn, noe som er vrient om man skal gå på skole.

Er man student, bør man jobbe litt ved siden av, fordi studielånet alene, sjeldent er nok.

Uansett hvor man er i livet, som ung, voksen eller eldre – å bruke budsjett som verktøy, kan være det som skal til for å få en bedre økonomi. Man bør åpenbart fjerne de dyreste forbrukslånene, man bør ha et forbruk etter inntekt, og ikke bruke mer enn man har. En selvfølge ikke alle makter å leve etter.

Lest? For stor regningsbunke? Les!

Ved et par tastetrykk på nettet, finner du en hel haug med gode budsjett-maler som du kan bruke. Også i nettbanken din kan du finne gode skjemaer til bruk for å få en god oversikt over privatøkonomien.

Som singel bør du handle inn i små doser, noe du lærer deg raskt, når kjøleskapet bugner over av gammel mat, du ikke har rukket å spise opp. Heldigvis har dagligvarekjedene blitt bedre på småpakker, beregnet til små husholdninger. Men single med lån har de samme utfordringene med de samme utgiftene som par.

Bolig og bil-lån er de største utgiftspostene for de fleste, itillegg kommer strøm, kommunale avgifter og forsikringer på hus, bil båt, hytte og innbo. Så kommer mat, klær, og transport, derunder bensin, buss, trikk og tog om man må pendle. Det er en del å bruke penger på i det norske samfunnet. De aller fleste husholdninger har mer enn 10.000 kroner i diverse regninger og andre utgifter per måned, i tillegg til hus og billån.

Om pengene dine ikke strekker til, må du ta grep for å få kontroll. En bedre betalt jobb høres dramatisk ut, kanskje du til og med må flytte for å få en bedre økonomi, men slik er det faktisk i livet noen ganger – at man må lide litt ekstra for å få det bedre på sikt.

Ukontrollert forbruk og sløsing er mange nordmenns last. Har man heller ikke kontroll på utgifter og lån, vil det før eller siden gå galt. Norske forbrukere drar kredittkortet mer enn noen gang.

Da er det lett å forstå at det fort kan bli trange tider om man ikke tar grep. Store grep.

Vargas

Translate »

Pin It on Pinterest

Les også vår forrige artikkel
Skjelvet fra filmen – kan ramme Oslo!

Skjelvet fra filmen - kan ramme Oslo! Filmen "Skjelvet" kan faktisk ramme hovedstaden på tilnærmet lik måte som på lerretet. Særlig...

Ola-Conny og Sana fra SKAM – sammen i ny realityserie!

Ola-Conny og Sana fra SKAM - sammen i ny realityserie, nemlig tidenes mest underholdende i "71 grader nord" – ny...

Lukk