Tredje verdenskrig uunngåelig nå? Bare å skrive ordene får oss til å svette i hendene. Vi er ikke der ennå, men svært få trodde President Vladimir Putin kunne være i stand til, å gå til et fullt militært angrep på sin egen nabo. Som om Norge skulle gå til et angrep mot Sverige.

Bergenet lesetid: 5 minutter

Krig

Det blir ingen verdenskrig av at Putin invaderer Ukraina isolert sett. Men om Nato ser seg nødt til å gå inn og hjelpe Ukraina ved å ta ut russiske fly i Ukraina, er helvete løs. 27 nasjoner hjelper allerede Ukraina med våpen, ammunisjon og nødvendig utstyr.

Den humanitære krisen i det krigsherjede landet, midt i Europa er allerede et faktum, behovet for hjelp er prekær. At vi skulle få oppleve en fullskala krig i Europa i det 21. århundre, mellom naboer – er både sjokkerende og vondt. Og at Ukraina ikke får direkte hjelp og assistanse mot despot fra Moskva smerter enda mer.

De bildene vi ser fra norske og utenlandske medier hører hjemme i krigsfilmer. Ikke i virkeligheten, ikke i Europa i 2022. Her ser vi altså ondskap satt i system av en diktator som ønsker å se nasjonen Russland som det gamle Sovjetunionen. Koste hva det koste vil.

Demonstrasjoner

Et demokratisk land blir angrepet militært – fordi President Putin føler seg “truet”, er absurd.

Dette er en krig uten vinnere der sivilbefolkningen står igjen som tapende part. Russland har gått til krig på et syltynt og villfaren påskudd. Der svært få i landet støtter angrepet, noe man ser på de omfattende demonstrasjonene rundt om i Russland.

Russlands president må ha trodd at dette var en krig han lett skulle vinne. Men alt tyder nå på at Ukrainas hær og president Volodmyr Zelenskyj makter å stå i mot de voldsomme angrepene – flere steder i det digre landet. Et land med mer enn 45 millioner mennesker. Bare i Kyiv bor det mer enn 3 millioner mennesker.

Flere hundre tusen er allerede på flukt. Dessverre kommer ikke alle seg unna og det meldes om store sivile tap.

Tredje verdenskrig uunngåelig nå?
Tredje verdenskrig uunngåelig nå?

Marionetteregjering

I en videohilsen omtaler Putin ledelsen i Ukraina som «en gjeng med narkotikamisbrukere og nynazister» som holder den ukrainske befolkningen som gisler, skriver New York Times.

VG.no

Tredje verdenskrig uunngåelig nå? Ikke om Ukraina fortsetter å holde stand i Kyiv og andre sentrale byer som er under angrep. Med forsyninger og våpen inn i landet, fra en lang rekke land som sympatiserer med Ukraina. Kan Zelenskyj holde Putins militære tropper unna – lenge.

Spørsmålet mange stiller seg nå, er om hva som skjer om Ukraina faktisk vinner krigen. Og Putins slitne soldater legger ned våpenet? Eller, hva skjer om Putin lykkes og makter å sette inn en ny marionetteregjering i Kyiv? Den blir i så fall neppe sittende særlig lenge.

Flere eksperter uttaler seg nå skeptisk til Putins mentale helse. Og mener at mannen ikke virker rasjonell.

NATO

En eventuell krig mellom NATO og Russland vil uansett kun ha én vinner, og det er ikke Russland. NATO er overlegen Russland i både personell, utstyr, våpen, teknologi, etterretning og strategi.

Men krig er krig. Det vil bli store ødeleggelser og sannsynligvis voldsomme tap på begge sider.

NATO vil gjøre det de kan for å få slutt på krigen. Vi vet at Norges mest kjente diplomat, Mona Juul, jobber døgne rundt på vegne av FN. For få partene til å stoppe krigføringen, få partene til å snakke sammen, for å finne løsninger.

Akkurat nå virker det som om President Putin verken bryr seg om NATO, diplomati eller forsøk på en fredelig løsning. Putin vil se blod, han er rasende og maner sine tropper til kamp. Presidentens viktigste mål er den Ukrainske hovedstaden, Kyiv. Som til nå har stått i mot massive angrep.

Vi håper og tror at det russiske folk står i mot despoten i Kreml og tør å fortsette demonstrasjonene. De støtter Ukraina, sammen med en hel verden.

Vi ber om at krigen stanses snarest før flere liv går tapt. Krig er aldri en god løsning på konflikt.

Vargas

Pin It on Pinterest