Karsten Warholm er bare 23 år, men er allerede verdensmester, mot alle odds, i en idrett hele verden bedriver. I motsetning til å gå på ski vinterstid, eksempelvis. Vi har jo endel verdensmestre med norsk flagg på brystet.

Men bragdene kan sjeldent slamnnelignes da det er helt forskjellig idretter som bedrives. Vinter og sommerstid, er som natt og dag.

Å løpe fort sommerstid (vet vi er i oktober) på tartandekke, er noe langt flere gjør, framfor å kave rundt på ski om vinteren. Det er det bare nordmenn, svensker, østerrikere, finner, tyskere og russere som gjøre. Og noen få italienere.

Alle andre løper.

Og raskest av alle i verden – en 23-åring fra Ålesund, løper aller raskt over fire hundre meter og ti hekker. Du kan jo gå ut og forsøke. Se om du klarer å presse tiden ned på rundt 47 sekunder. Det er smått utrolig, Karsten har vært best og ble uslåelig gjennom hele sesongen. Og nå, verdensmester for andre gang. Vi tror det knapt når vi opplever det vi skjermen.

Hva kan hemmeligheten være?

Vel, vi fikk noen svar via NRK1 mandag kveld, etter at bragden var et faktum. Treningskompis, Amalie Iuel ble spurt av journalisten, siden hun også trener under viktige, Leif Olav Alnes, hva hemmeligheten bak suksessen kan være. Hun smilte lurt og pekte på hodet og sa: “Det sitter her!”

Det er den psykisk sterke holdningen Karsten besitter som gjør ham til verdens beste løper over 400 meter, men selvsagt ikke dette alene. Alnes og Warholm og delvis Iuel – utfyller hverandre såpass godt at det gir uvirkelige resultater.

Samtidig har Karsten Warholm steget som passer perfekt til 14 skritt mellom hver eneste hekk. I tillegg til å være særs nøye med detaljer i treningsarbeidet og villig til å trene nok.

Warholm – mot alle odds!
Karsten Warholm i aksjon Bislett Games 2015 Foto: Wikipedia.org

Warholm – mot alle odds!

Etter at verdensmesteren var kommet i mål og de få på tribunen i Doah hadde reist hjem, ble sjefen sjøl, Erlend Slokvik, toppidrettssjef i Norges friidrettsforbund, spurt av NRK. Hva han mente gjorde Warholm til verdens beste.

Lest? Ingenting er umulig, det tar bare litt lengre tid!

Slokvik mente det måtte være flere ting som gjorde sunnmøring så fantastisk god, men at mye lå i detaljene, det unike samarbeide med trener Alnes og Warholms vilje til selv å gå i detaljene, gjøre ting annerledes enn alle andre. Ikke helt ulikt måten Ole Einar Bjørndalen trente seg til å bli den beste skiskytteren gjennom tidene på.

Slokvik har utvilsomt rett. Warholm fortalte til VG etter at gullet var sikret, at han ikke ville bytte ut treneren for alt i verden og at han like godt ville slutte med friidrett og løping, om Alnes ikke ville bli med lengre. De to deler på alt, premiepengene som Warholm løper inn inkludert – deles likt, så også denne gang.

At Warholm startet sin karriere som en lovende tikjemper, er det ikke mange som tenker på i dag, i hvert fall ikke verdensmesteren selv.

Gro Harlem Brundtland visste nok ikke hva hun satte i gang den gangen hun i sin nyttårstale sa det som det var. “Det er typisk nok å være god.” Bedre kan det ikke sies. Det er ikke mange som slår oss, bortsett fra i VM i friidrett da. Der tar ikke Norge mange medaljene, fordi vi konkurrerer med så veldig mange andre nasjoner, med så vanvittig mange utøvere.

Dog er det rimelig sensasjonelt at en norsk løper er så til de grader suveren, at vi vil kalle det i mot alle odds. At Karsten Warholm ikke bare er best på 400 meter hekk, men knuser all motstand – hver gang, gjennom en hel sesong. Selvsagt er det i mot alle odds.

Med noen få unntak som spydkaster, Trine Lise Hattestad, løper Vebjørn Rodal, spydkaster Andreas Thorkildsen og løper-brødrene Ingebrigtsen, er det svært langt mellom norske gull i friidrett. Forståelig nok. Vi er tross alt kun 5,3 millioner mennesker, drøyt, i dette landet.

Vi har ikke glemt løperdronningene Waitz og Kristiansen, men det begynner å bli lovlig lenge siden disse damene imponerte verden. Vi har kanskje en jobb å gjøre med rekrutteringen for unge friidrettsutøvere, uten å vite alt om nettopp det tema.

Vi spiller håndball, fotball og går på ski, vi. Stort sett. I Norge som sportsnasjon, bedriver mange en eller annen idrett på profesjonelt nivå. Men der er ikke Norge unike. Bare se på Island, som er nr 41 på FIFA-rankingen i fotball, Norge er nr 47. Det skulle ikke være mulig med en befolkning på skarve 340.000 innbyggere.

Men Island har ingen som løper i VM i Doah, det har Norge. Og vedkommende som løper 400 meter hekk er best i verden. Han heter, Karsten Warholm. Verdensmester – mot alle odds. Og den første nordmannen som forsvarer et VM-gull. De fleste husker drømmeløpet i London i 2017 på samme distanse.

Det bør være et folkekrav at treneren, den alltid blide og karismatiske, Leif Olav Alnes fortsetter samarbeidet med verdensmesteren. Det ligger i vår natur at alt av det gode, som fantastiske idrettsprestasjoner aldri skal opphøre.

Gratulerer team Warholm, med nok et VM-gull. Vi er så imponert, så imponert. Takk for nok et fantstisk eventyr. Heldigvis er det ikke lenge til sesongstart og nye muligheter til mer suksess i en ny sesong.

Sommer-OL 2020 arrangeres i Japan fra 24. juli til 9. august. Der har du en alternativ sommerferie-reise. Bestill billetter i tide.

Vargas

Pin It on Pinterest

vargas12.com