10 grunner til å la være å slanke seg, fordi vi tror det er lettere enn å gå på diett og veie seg hele tiden. Å slippe å tenke hva man veier til enhver tid, gir rom for ransakelse og tanker for livskvalitet framfor å telle kalorier. Ekspertene på ernæring er enige om én ting.

Fokus på vekt ødelegger mer enn det gagner for de aller fleste. Å vite hva man spiser er viktig, men å vite hvor tung man er svært lite viktig.

Om du ønsker å redusere vekt og forbli der etter vellykket kur, bør du gjøre det på den måten som får deg til å holde vekta for alltid. De færreste gjør nemlig det. Den harde og ekte veien til et mer harmonisk liv er nådeløs og full av farer. Det skjer ikke uten en livsstilsendring. Det betyr at man må spise sunnere, mindre enn tidligere og bevege seg, trene eller trimme mer enn før. Da vil du lykkes. 10 grunner til å la være å slanke seg …

Spretten rumpe

Det finnes mange gode grunner til å ønske en smalere midje, en mer spretten rumpe, mindre ølmage eller et bedre selvbilde, men da skal du vite hva du gjør, før du slutter å spise og tror slanke-shake, ananas-kurer eller Nutrilett – er veien å gå til et langt og lykkelig liv, som en tynnere utgave av deg selv. Dessverre finnes det ingen enkle veier til et hyggeligere vekt-resultat som varer over tid. Vi vet hva vi snakker om.

10 grunner til å la være å slanke seg, der du lever godt med å spise normalt og uten kaloritelling.

Kun en solid omvelting i livet, mindre kalorier inn, mer bevegelse og en livsstil som du orker å leve etter, hver dag, hver måned – livet ut. Tøft, men sant. Det betyr ikke at du ikke skal kunne kose deg, du skal bare ikke kose deg oftere enn du spiser smart, klokt og riktig. En hver livsstilsendring er individuell for den det gjelder. Det som passer perfekt for deg, kan være helt feil for en annen.

10 grunner til å la være å slanke seg
Foto: Pixabay

Det som er riktig vei å gå for en mann på 55 år og 110 kg som vil ned 20 kg, er neppe den samme for en kvinne på 33 år som veier 80 kg og vil ned 10 kg. Alt kommer an på ønsket om hvilket liv man vil leve. Skal det være lett å endre livsstil, går vekten saktere ned, er man litt tøffere med seg selv, går vekten raskere ned, men da kan man risikere å sprekke. Det er det neppe verdt.

Her er 10 grunner til å la være å slanke seg:

  • Slanking gir kortvarig lykke
  • Slanking er utmattende og vanskelig
  • Slanking gjør det vanskelige å gå ned i vekt og forbli slank
  • Slanking gir økt vekt om du sprekker
  • Slanking gjør deg i dårlig humør om du er ofte sulten
  • Slanking gir deg kortvarig gevinst
  • Slanking gir deg falsk trygghet på å være sunn
  • Slanking er en kamp du aldri vinner
  • Slanking er noe du føler du må, men egentlig ikke ønsker
  • Kun langsiktige målsetninger som ikke brytes, varer lenge nok

Mirakelkurer

Det finnes altså ingen mirakelkurer, glem slankepulver og piller, glem lynkurer og falske lovnader om evig lykke om du drikker kun grønn te i tre uker. Glem det. Det virker ikke. Du blir lurt. Du skal ikke tro på noen som ikke vet hva de snakker om, når det gjelder slanking, annet enn fastlegen din. Som vil deg vel og kan legge opp en plan over tid, hvordan du skal lykkes.

Still deg spørsmålet; hva vil jeg med livet mitt, hva skal du gjøre med vekt og kropp, skal du se ut som en potetsekk, eller er det smart å forsøke å gjøre noen endringer som virker for deg? Er svaret ja, du vil se bedre ut, leve sunnere fordi du vil ha en bra helse og leve lengst mulig, så vet du at du kanskje må ta noen grep. De grepene hjelper ikke det pøkk, om du ikke forstår at endringene må til over tid. For alltid. Faller du tilbake til gamle, dårlige vaner igjen, øker vekten tilsvarende ganske så raskt.

Du må finne en gylden middelvei, legge opp en nøye plan for hvor mye du kan spise, for først å kunne redusere vekt, for senere holde den stabil. Har du tenkt over hvordan du skal få beveget deg mer i hverdagen din? Sykle til jobben, gå en tur i lunsjen, løpe hver søndag og gå til barnehagen for å hente barna? Det er opp til deg, men du må bevege deg mer enn før, på en eller annen måte. Svømme? Klatre? Trene?

Du skal leve så godt som mulig, så det er viktig at du liker det du driver med.

Du vet sikkert hva som er ja-mat og usunt for deg, de fleste voksne vet at man bør styre unna for mye sukker og fettholdig kosthold. Så lenge man er bevisst hva man spiser, hver dag, har man også en viss kontroll på inntaket av kalorier. I starten bør man være riktig så nøye med tallenes tale, for å være sikker på inntaket. Etter hvert lærer man seg at en gulrot er femti kalorier f.eks.

Å telle kalorier

Og nei, det å telle kalorier er ikke å slanke seg, det er å få nok kunnskap om hva kroppens drivstoff består av. Det er viktig i alle av livets faser. Derfor bør man vite hva som inneholder mye og hva som inneholder færre kalorier. For foreldre som vet lite om ernæring, kan faktisk en kalori-tabell være veien til et sunnere liv for hele familien. På den måten kan man tilberede sunne måltider hver dag og kose seg når man fortjener det. Slik bør det være for de fleste.

For noen kan det være smart å sette sg delmål inn mot en sunnere og evig livsstilsendring, fordi det vil være tøffe motbakker på veien. Er delmålet fornuftig og ikke knyttet til tallene på vekta, kan det i stedet være en redusert buksestørrelse, eller en favorittkjole som har vært for trang i flere år, som plutselig sitter perfekt. Hva er vel mer gledelig enn det? Eller at blodsukkeret ved neste legebesøk er betydelig forbedret, det er jo kanskje enda viktigere – at helsa blir bedre. For det blir den garantert.

Det er noe jeg vil ta opp med deg, som ikke er like enkelt å snakke om.

Det er nemlig én ting vi nordmenn er jævlig dårlig på å konversere om, nemlig døden. Beklager, nå som vi hadde det så hyggelig å greier, så ble stemning brått litt dårligere. For det er nå engang slik at vi skal samme vei, hele gjengen. Rett i krematoriet-ovnen eller i vigslet jord, alle som én. I mellomtiden, den korte tiden vi er her på kloden, bør vi leve etter beste evne. Det er i den anledning vi klemmer i oss litt for mye dritt.

Smågodt og grillmat

Vi vet vi bør ligge unna ostepølse med bacon, men klarer ikke å la være for det er så jævlig godt. Kjenner du deg igjen nå? vi klemmer i oss smågodt og potetgull, øl, vin, drinker, hamburger og enda ei pølse, fetere og latere blir vi. Dessverre. Det vi burde ha gjort; for å finne sommerkroppen innen den tid, som tross alt er der, bak alt flesket og fettet, var å droppe all grillmaten, spist havregryn og drukket skummet melk, på vei til trening. Det er veldig mye lettere sagt, enn gjort.

Klarer vi å havne midt i mellom galskap og sunt bondevett, kose oss en gang i blant og være bevisst hva som går inn i munnen, er det absolutt håp altså.

Kutter du ut slankinga kan du bli både flott og gammel. Hvorfor ikke begynne nå?

Vargas

Pin It on Pinterest

Les også vår forrige artikkel
Kan Solskjær gjenreise Manchester United?

I engelsk fotball finnes det statistikk for neste alt mulig. Eksperter vet å benytte seg av den for å rakke...

Lukk