Ebola-frykten sprer seg verden over, eksperten påstår at Norge er ikke i fare mht å få smitten spredt her til lands. Hvordan kan man si dette med så stor sikkerhet?

Mulig det ikke er noen umiddelbar fare, men hva om det fortsetter og sprer seg i Afrika, så til Sør- Europa, da er det brått kort vei til Skandinavia. Man kan heller ikke med stor sikkerhet si hvor viruset kommer i fra. Flaggermusarten flygehund regnes som den mest sannsynlige kilden. 

Viruset fører til blødningsfeber, og har en dødelighet på opptil 90 prosent. Viruset kan ramme mennesker primater som aper, sjimpanser og gorillaer. Det finnes ingen medisin eller vaksine mot sykdommen.

– Pasienter som er smittet av Ebloa-viruset, er ikke smittefarlig før symptomene oppstår. De aller første symptomene er gjerne plutselig høy feber, tap av krefter, muskelsmerter sår hals og hodepine. Deretter følger diaré, utslett og kraftige magesmerter.

Ebolasmittede pasienter blir også fort dehydrert, og etterhvert svekkes nyre- og leverfunksjon, deretter kan det oppstå indre og ytre blødninger. Inkubasjonstiden, perioden mellom smitteoverføring og de aller første symptomene, varierer fra to til tre uker. WHO mener smittefaren for turister eller forretningsreisende til Vest-Afrika er ekstremt lav.

– Grunnen er at det er lite sannsynlig at man vil komme i kontakt med blod, kroppsvæsker eller avføring fra smittede mennesker eller dyr. Det anbefales, helt åpenbart at man unngår all kontakt med Ebolasmittede mennesker, og at man er ekstra oppmerksom på symptomer dersom man har vært i et av de rammede områdene.

Nylig døde en hjelpearbeider som ble fraktet til Dallas i USA av det skremmende viruset, nå er en sykepleier som behandlet kvinnen som døde, smittet av viruset, til tross for at alle sikkerhetsprosedyrer ble fulgt.

En norsk hjelpearbeider er fraktet hjem til Norge der hun har fått behandling for Ebola-viruset, kvinnen skal være uten for livsfare og tilstanden er stabil. Man skal ikke bekymre seg unødig, men det er lov å stille en del kritiske spørsmål, når man ser hvilken voldsom effekt dette dødelige viruset har, spesielt der utbruddet startet, i Vest- Afrika.

Mer enn 4000 mennesker har til nå dødd av Ebola-viruset i syv forskjellige land. Det er frykt for at dette tallet vil mangedobles om det ikke blir funnet en kur mot viruset, eller at man får kontroll over den massive smitten over landegrenser, spesielt i Vest-Afrika.

Vi må ikke være så naive å tro at dette rammer bare de fattigste, dette viruset kan ramme alle. Også rike vestlige land. Mye tyder på at forsøkene på å stoppe denne epidemien kom for sent i gang.

Slik dreper Ebola-viruset.

Fakta om ebola

  • Blødningsfeberen ebola skyldes flere typer ebolavirus innen filoviridae-familien. Viruset har opprinnelse i det sentrale Afrika.
  • Smitten overføres ved direkte kontakt med syke personers blod og andre kroppsvæsker.
  • Symptomer er plutselig høy feber, kraftige magesmerter, hodepine, smerter i muskler, oppkast og diaré. Pasientene blir fort dehydrert. Etter hvert svekkes nyre- og leverfunksjonen, og indre og ytre blødninger oppstår.
  • Høy dødelighet, 40 til 90 prosent, alt etter hvilket virus den syke er smittet av.
  • Ebolavirus kan smitte fra dyr til mennesker.
  • Epidemien har krevd 4033 liv, ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO). 8399 er smittet.
  • De vestafrikanske landene Liberia, Sierra Leone og Guinea er hardest rammet. I Nigeria og Senegal har man i stor grad greid å stanse spredningen. Et separat ebolautbrudd er påvist i Kongo.
  • En norsk kvinne som har jobbet for Leger Uten Grenser i Sierra Leone, ble søndag diagnostisert med ebola, og er innlagt for behandling på Oslo Universitetssykehus.

 

Kilde: NRK.no

Vargas

Pin It on Pinterest