José Mourinho har ikke opplevd suksess for en fotballklubb, for aller første gang i sin formidable karriere, som en av verdens aller beste managere. Etter tap mot erkerivalen, Liverpool er det slutt. 

Oppgaven ble for stor, kanskje er det også den vanskeligste jobben man kan ta på seg, å styre Manchester United til sportslig suksess – all den tid man alltid vil bli sammenlignet med Sir Alex Ferguson.

Å være manager i Premier League er aldri enkelt, i hvert fall ikke når kun å hente trofeer er akseptabelt nok. Kanskje har vi sett José Mourinho for aller siste gang som manger for en engelsk klubb også. Britiske journalister har elsket å terge og mobbe Mourinho, han har blitt hatet av andre klubber sine fans, og portugiseren selv har utvilsomt vært en markant skikkelse som manager, både for Chelsea og Manchester United.

Kun elsket av sine egne, men ikke alltid.

Kilder nær Manchester United påstår at spillerne hadde gitt opp å vinne under Mourinho for lenge siden, mye fordi manageren aldri tok selvkritikk, men plasserte skylden for dårlige resultater og tap på enkeltspillere. Skal man jobbe tett sammen i en gruppe, bør man dra lasset sammen og ikke legge sten til byrden som leder. 

For oss som har sett Manchester United under Mourinho, har det sett ut som at ingen i klubben hadde tro på prosjektet, med få hederlige unntak. Spillerne har ikke hatt den lille gnisten som behøves for å vinne viktige kamper, uke inn, uke ut.

Paul Pogba kostet £89 mill. når han ble signert fra Juventus til Manchester United av Mourinho, men har aldri vært i nærheten av den klassespilleren vi vet franskmannen kan være. Det må 55-åringen ta på egen kappe. Derfor er det et signal på hvordan stemningen i klubben er, og har vært, når nevnte Pogba, legger ut et bilde av seg selv, med et lurt smil i sosiale medier, for senere å slette bildet.

Mourinho sparket!

Syting i mediene for manglende spillerkjøp er vanskelig å forstå, når Mourinho har brukt mer enn noen andre managere, på sin tid som manger, det er snakk om flere milliarder kroner, der flere av spillerne som kostet enorme beløp heller ikke har spilt jevnlig, men blitt plassert på benken. 

Mourinho vant ligacupen, Europa League og Charity Child på sine 2,5 år som sjef for Manchester United, målsetningen for klubben, fansen og styre – var nok betydelig større. Så sent som i januar i år, forlenget Mourinho kontrakten med klubben til 2020. Som igjen betyr at det er en formidabel økonomisk kompensasjon på bordet for Mourinho. 

Hvem skal fylle stolen på Old Trafford?

Det viskes om Nuno, som har enorm suksess med Wolves, men det er nok noen år for tidlig, derfor tror vi det er odds-favoritten, Zinedine Zidane som tar over verdens rikeste fotballklubb nå. Men også Tottenhams Mauricio Pochettino nevnes som arvtager etter Mourinho. 

Flere som kjenner klubben godt, påstår å vite at det er ikke alt som er såre vell på Old Trafford. Å bytte manager, for å finne tilbake til gammel storhetstid som under Ferguson, er som å tro på julenissen. Ingen managere i verden, kan trylle seg til sportslig suksess. Derfor må styre plukke en manager som får god tid til å bygge sitt lag, nettopp slik Nuno drar lasset med sitt unge Wolves-lag, mot sterke sportslige resultater. 

José Mourinho fikk 144 kamper som manager for Manchester United, 84 seire og 28 tap, med en vinner-prosent på 58,33. Sir Alex Ferguson fikk hele 1500 kamper, 895 seire og 267 tap, med en vinner-prosent på 59,67. 

Uansett hvem som tar over på Old Trafford, vil han bli sammenlignet med Ferige, det er kanskje den aller største feilen styret gjør. 

Vargas

Pin It on Pinterest