Influencerne – hyklersk og grådige? Toppbloggerne, de såkalte influencerne, som påvirker unge mennesker til å gjøre som dem, har de en viktig stemme i samfunnsdebatten eller er de bare grådige og hyklerske forbilder – som ser sitt snitt til å tjene raske penger? For det gjør de virkelig, de tjener millioner av kroner.

Annonsørene, sponsorene og bedriftene som trenger disse influencerne og bloggerne, lukker nok øynene for moralen, for hvor skadelig det faktisk kan være for unge og naive jenter som tror det er viktig og riktig – alt Sophie Elise og andre mektige medie-tryner, måtte mene. Det er nemlig bloggeren fra Narvik, Norges mektigste forretningskvinne, unge og flotte Sophie Elise Isachsen, som nok en gang, lager storm rundt sine egne kontroversielle meninger. Elsket og hatet for å ha en mening.

Influencer er et låneord fra engelsk der personbetegnelsen influencer betyr «påvirker». Ordet blir særlig brukt i reklame- og mediebransjen som samlenavn på opinionsledere og andre enkeltpersoner som ytrer seg offentlig på sosiale medier og i andre kanaler for å påvirke holdninger og handlinger hos lesere og tilhengere med samme interesser. 
Influensere er markante personligheter som inspirerer andre med nye ideer og øver innflytelse på meninger og trender i ulike samfunnsgrupper.

Kilde: Wikiedia.org

At den sprengravide og vill-sinte bergenseren, Kristin Gjelsvik, kjefter og smeller mot Sophie Elise og hennes måte å være influnecer på, må alle ta med en stor klype salt. Denne kvinnen er pr-kåt, dum i kjeften og snur kappen etter vinden, når det passer seg selv. Nå som høygravid er Gjelsvik verre enn noen gang, bry deg ikke om henne. Bry deg heller om hva som er best for deg selv.

Influencerne – hyklersk og grådige?

Influencerne – hyklersk og grådige?

Som ung og en smule naiv, kan det være lett å bli lurt, det kan det være smart å snakke med en voksen som vil deg vell og som vet hva det er snakk om. Verden er nemlig ikke like svart/hvit som det Gjelsvik forsøker å framstille. Hun er den aller første du bør la være å høre på, fordi hun er mer opptatt av å klage på sine konkurrerende influencere, enn å komme med kloke budskap til de unge selv.

Vargas12.com har alltid støttet de fleste toppbloggerne og influencerne som har hatt en viktig stemme i sosiale medier og i samfunnsdebatten. Bortsett fra ‘Fotballfrue’ og ektemannen, som alltid har forsøkt å lure unge med sine uappetittlige utsagn om hvor viktig lavkarbo-dietten er og hvor billig nettbutikken deres er – løgn og atter løgn fra den kanten. Styr unna.

Debatten raser nok engang i mediebildet og i sosiale medier. Influencernes meninger og ord bør vektlegges det samfunnet vi lever i, de unge må rett og slett beskyttes fra de mektige markedskreftene som infleunecerne har, både direkte og indirekte.

Det handler igjen om kropp, det handler om å endre på det som ikke er bra nok og det handler om kroppspositivisme, som er det nye ordet du bør lære deg først som sist. Dessverre driver endel toppbloggere og influencere med misforstått eller motsatt kroppspositivisme, som jo er uheldig for alle parter. Bortsett fra bloggerne som tjener millioner av kroner per år, for å fremme skjønnhetsprodukter – de fleste unge ikke trenger.

Alle unge ønsker å være så perfekte som mulig. Jakten på skjønnhet og det perfekte ytre, vil alltid leve i det moderne samfunnet på lik linje med det å være tynn, vakker og sexy, forblir det ultimate idealet. Dessverre. Selvsagt kan man være både flott, sexy og frodig, til og med lykkelig som større enn gjennomsnittet, men det hjelper lite for unge håpefulle når Sophie Elise, mange unges største forbilde, klager over at hun har for høyt hårfeste og ønsker å tatovere skallen av den grunn.

Heldigvis har forbrukerombudet satt en stopper for reklame mot restyline og annen drit som har fått mang en ungdom til å endre på sitt utseende, uten at det strengt tatt var nødvendig. Det betyr ikke at influnecerne ikke kan skrive eller fortelle om hvilke måter de selv ønsker å endre på egen kropp for å selge et produkt. Det være seg sminke, for hår eller å legge seg under kniven – for å endre på noe.

Å gi mer faen, er ikke så enkelt når man tror fasitsvarene kommer fra infleuncere med makt og skjønnhet. Hvordan skal for eksempel en trettenårig jente, få troen på seg selv, når hennes venninner og de hun tror aller mest på, influencerne, forteller at de ønsker å rette på puppene, rumpa, lårene, magen og nesen? Hvem skal kunne leve lykkelig under et evig kroppspress om å veie minst mulig, for å komme inn i siste mote?

Influencerne har åpenbart et ansvar for hva de publiserer på sine plattformer. Enten de mener det som er ok å mene eller ikke – har de et overordnet ansvar fordi de har stor slagkraft. Det de publiserer eller forteller til sine tilhengere og fans, påvirker hverdagene og livene til de unge, på godt og vondt. En fornuftig mor eller far, har ingen sjanse i havet, mot markedskreftene disse influnecerne har på barna. Ikke hjelper det i særlig grad, at Helselsista, Tale Maria Krohn Engvik, forteller de unge via sin populære snapchat-profil, at de unge må akseptere seg selv som de er. Lære seg å elske kroppen sin.

Når influencerne forteller om sine komplekser, er det lett å skjønne at Gunn på tolv og venninnen hennes, Lise, i samme klasse, sammenligner sine kropper med bloggeren som har for tunge øyelokk eller influenceren som trener spesielle øvelser for å få sprettrumpe. Helsesista er dog populær, men å tryll kan hun selvsagt ikke. For de unge ønsker å bli akseptert, respektert, få likes på sine bilder og bli anerkjent i venneflokken. Det er det som betyr noe for de unge i dag.

Influencerne – hyklersk og grådige?

De unge blir ikke i like stor grad presset på et skjevt selvbilde, om influencerne er klokere i sine helse- og kroppsråd. Ja, de skal tjene penger på produkter som dyttes på dem fra mektige annonsøerer, ja, de må få mene hva man vil, det er tross alt ytringsfrihet i dette landet, men influencerne selv må ta ansvar. Ikke presse meninger på de unge som de aldri ville hatt uten påvirkning utenfra.

Samtidig bør vi kanskje ta ekspertenes råd ad nota. Kanskje er vi mer sarte, skjøre og nevrotiske, kanskje er vi en gjeng lett krenkbare egoister med tanke for oss selv, min kropp og mitt utseende? Unge mennesker går mer til psykolog enn noen gang, unge mennesker sliter med angst og depresjon, selvmordstallene er i ferd med å gå i taket – til tross for at de fleste, har det “egentlig bedre enn noen annen generasjon før dem“.

Hvor og når begynte det å gå til helvete for ungdomen? Influencerne, Sophie Elise og Gjelsvik kan vel ikke få skylden for alt som går galt?

Foreldre som er grundige med å forklare ekte verdier for sine barn, har muligens lykkeligere og mindre påvirkelige barn, fordi de har forstått hva ekte venner er, de har knekt koden, som gjør at det som kommer fra infleuncere og andre, kun er én av manges mening, om komplekse og vanskelige tema. Det behøver ikke være slik for alle enda det er et kjent ansikt som presenterer budskapet.

Unge mennesker kan være naive om de ikke blir geleidet av gode omsorgspersoner som vil det beste for den enkelte, som Helsesita, en lærer som bryr seg eller en mor eller far som er til stede – både fysisk og mentalt for barna sine. Som ser barna for den de er og ikke lar de bli et offer, for de kyniske og grådige influnecerne og de grådige partnerne deres.

Hvis du på død og liv skal følge noen influencere, bør du følge de morsomme, kloke og inspirerende YouTuberne, The FML Show, som faktisk byr på seg selv, gir gode råd og har en god intensjon bak det de publiserer.

Vi har to gode råd til deg som er ung. Lær deg å ha egne meninger om alt, og ikke tro på alt du hører “viktige” og “kjente” personer fortelle deg.

Du er faktisk mer enn bra nok!

Vargas

Pin It on Pinterest