Generasjon MEG vil få problemer med å bli selvstendig

Eller «Generation ME», som den kalles på folkmunnet World Wide. Dessert generasjon er også et navn på samme begrep. Det er de unge som lever et beskyttet og bekymringsfritt liv, der de selv og kun de er viktige. 

– De som ble født på 80, 90 og opp til 2000 tallet er fra 13 år og opp til ca 40 år. Nå er kanskje de som har passert 30 år såpass oppegående og skjønner kravet fra samfunnet, en potensiell arbeidstaker og hva en hverdag krever når man har etablert seg med hus, ektefelle og barn.

– De yngste i denne generasjonen MEG derimot, de som er under 20 år i dag, har en vrangforestilling om livet på fler måter. Ikke alle, men ganske mange.

Det kan man lett lese gjennom rosa- bloggernes dagbøker. Her får man raskt oppfatningen av at det er de selv som er viktigst i verden, og at alle rundt burde ha vært der til dere beste.

– Mange unge tenåringer vet navnet på hovedpersonen i de fleste såpeserier som vises på TV, de kan hele livs-historien til sine Idoler og kjenner selvsagt navnet på samtlige kjente designere når de ser et plagg fra en kilometers avstand.

Spør man noen ungdommer derimot om de vet hvem som er leder for det politiske partiet Høyre, er sjansen stor for at de blir svar skyldig. Det i seg selv er ikke så alvorlig, men når mange unge velger å tro at alt de selv mener og sier er helt riktig, er man på ville veier.

– Generasjon MEG har en helt egen evne til å vite alt, selvtilliten er smurt utenpå hele kroppen og de tror faktisk at de er udødelige mange av disse ungdommen. Med et slikt snevert og feil innstilt selvbilde vil møtet med det «brutale» samfunnet komme som et sjokk på mange.

Foreldrene til denne generasjonen må være villig til å ta deler av skylda. Fordi mange foreldre heller vi spille på lag med barna, de vil ikke sette for strenge krav, de vil heller være mer kompis enn en viktig støttespiller, veileder og grense-setter enn foreldre.

– I seg selv en god tanke, men det ødelegger de unges evne til å ta egne selvstendige og kloke valg. Det er dumt. De behøver den treningen i å prøve å være voksen, ved å ta valg som foreldrene i stedet tar for de.

Kjøpepress, det å unngå at barna faller utenfor vennegjengen og jevnaldrende på samme skoletrinn, gjør at mange foreldre strekker seg svært langt for å skaffe de unge håpefulle akkurat det de peker på. De mener det altså godt, men barn og unge som aldri får et nei, skjønner heller ikke ordets viktige betydning ellers i livet.

Da begynner det å bli alvorlig.

– Å havne utenfor er nok en stor frykt så vel for foreldre som de unge selv. Samtidig lever vi i Norge et bekymringfritt liv, sett i sammenheng med tiden vi lever i, og sammenlignet med mange andre land.

Vi har stort sett råd til å reise på ferie om sommeren, spise det vi ønsker og har minst en PC pr. person i hver husstand. Dette alene skal ikke kunne skape en generasjon med late, selvsentrerte   og dumme tenåringer som lever i sin egen lille rosa boble, som sprekker den dagen mor og far ikke forsørger de lengre.

– Holdninger skapes på veien mens man går. Venner, miljø, skole, foreldre og samfunnet vi lever i,  Media, det vi ser på TV og ikke minst de meninger og målsetninger vi selv setter oss, er med på å forme hvem vi er og hvor vi skal.

– Misforstå meg ikke, mange unge gutter og jenter er både pene, rene og snille. Noen av de er også flinke på skolen, de jobber til og med i tillegg. Problemet er at de ikke klarer å ha et nyansert bilde av verden de lever i.

Livet er tøft selv for mange nordmenn, vi har det bedre enn de fleste land vi sammenligner oss med, men det betyr ikke at du som ung kan leke deg gjennom livet. Man kan ikke ta ut uendelig med penger, enda man har et VISA-kort.

De aller fleste myndige personer må jobbe hver eneste dag for å tjene de pengene man får tilgjengelig i sin bank via bankkortet. Bare det alene kan komme som et grusomt sjokk for mange som vokser opp i generasjon MEG.

– Om du ikke klarer å omstille deg og endre syn på deg selv, og se deg selv som en brikke i det store spillet, i stedet for hovedpersonen i en film, vil du før eller siden møte verden med et smell, da blir det tøft å leve om du våkner opp igjen.

Lykke til!

 

Vargas

12 thoughts on “Generasjon MEG vil få problemer med å bli selvstendig

  1. Hei Kristin

   Det var veldig pent sagt, og veldig hyggelig å høre. Jeg prøver etter
   beste evne å få fram budskapet i mine innlegg på enklest mulig vis.

   Takk for varme ord:)

   Vargas

  1. Hei Ole-Markus

   Så bra! Riktig svar:) Er det ikke bedre med strenge foreldre, enn foreldre som
   egentlig ikke bryr seg med hva du driver med?

   Jeg er helt sikker på at det vil gå veldig bra med deg i framtiden.

   Stå på Ole- Markus

   Vargas

 1. Hei, Vargas! Liker bloggen din! Forsett med det gode arbeidet.

  Dessverre har det utartet seg slik at «ungdommen nå til dags» faktisk er for bortskjemte. Vi har det litt for godt i Norge. Temaer som politikk og økonomi, som for så vidt jeg liker, er ikke akkurat det «kuleste» å være interessert i, akkurat.

  Snublet faktisk akkurat over bloggen din, og jeg må fortelle at jeg liker den (som nevnt ovenfor). Dette er definitivt en blogg jeg kommer til å lese videre.

  Mvh. Oslo-gutt (18), eller bare Lars, da.

  1. Hei Lars

   Det var hyggelig å høre- at du likte bloggen. Du har nok rett i at det ikke politikk og økonomi som er favoritt temaene.
   Paradokset er at de unge er avhengig av begge deler som studenter og som unge voksne og burde satt seg inn i personlig økonomi og
   ikke minst politikk på litt sikt.
   Du har enda mer rett i at de unge nå til dags er en smule bortskjemt;)

   Takk for din kommentar Lars.

   Gleder meg til å høre mer i fra deg.

   Vargas

 2. >Misforstå meg ikke, mange unge gutter og jenter er både pene, rene og snille. Noen av de er også flinke på skolen, de jobber til og med i tillegg. Problemet er at de ikke klarer å ha et nyansert bilde av verden de lever i.

  Morsomt at du her klarer å si at selv de som jobber hardt på skolen og jobber ved siden av, fortsatt er unyanserte. Mon tro om det er du som er unyansert.

  1. Du må gjerne mene det Bob.

   Poenget er de unges fokus på seg selv, de tror de er verdens sentrum. Til tross for at noen er svært dyktige, de har som sagt et lite nyansert bilde av verden de lever i.

   Vargas

 3. «Barna nå for tiden er tyranner. De trosser sine foreldre, hiver maten i seg og tyranniserer sine lærere.»

  Sitat Sokrates ca. 400 f.kr

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.