Viktig beskjed til alle kvinner over 60 kilo …

Årets sørgeligste nyhet kommer fra Bergen. Ikke fra Kina. Coronaviruset som alle snakker om, er en liten parentes å regne. Når vi får vite at russen i Bergen ikke ønsker å ha med jenter under 60 kilo. Og ellers går det bra i Bergen? La oss håpe at rektorene og lærerne på de respektive skolene legger om pensum – snarest.

Det er via videoer som er publisert i sosiale medier, at russen omtaler kvinner og jenter i negative ordelag.

Russen er kvinner og menn, gutter og jenter på 18-19 år, med 13 års skolegang. Så har de altså ikke lært mer enn dette? Hvordan er det mulig? Foreldrene til disse idiotene, russen, må være stolte de også. God bedring til dere alle sammen.

Idiot-russ

Hva er galt med en jente eller kvinne på 65 kilo, 70 kilo, eller 80 kilo? Hva er hensikten med en slik regel? Er det for å plage de som er litt over normalvektig, eller er det for å “hylle” de som er tynne, enten de ønsker det eller ikke? Så langt i russens stolte historie i Norge – må dette verdens mest dustete regel. Skal unge jenter i starten på voksenlivet bli kalt for feite horer? Når ble dette greit?

Russebusser som ikke vil ha med jenter som veier over 60 kilo. Groteske russelåter som undertrykker jenter. Er det kun litt alkohol og en russedress som skal til for at det skal være fullstendig greit å seksuelt trakassere jenter?

Oda Wiik (18) Russ 2020 skrevet i VG.no

Har dere virkelig ikke noe bedre å komme med, enn å nekte kvinner på 60 kilo eller mer, på russebussen?

Å være russ er en ting, å være jenteruss, med røde sko, hakket verre,

Beklager, vi har gått glipp av en viktig detalj. Russen, altså guttene (de er neppe menn) som har uttrykt disse linjene, kaller ikke jenter for jenter, men for horer. Dermed er altså løpet kjørt. Hva er det med unge menn med russedress? Forsvinner vettet fullstendig, bare fordi de er russ? Hvor er rektor og lærere til disse klovnene?

Politiet lite fornøyd

Heldigvis er politiet på banen og forteller russen med slike holdninger at det selvsagt ikke er greit på noen måte. Å ytre seg i sosiale medier bør man være forsiktig med, om man bruker hat-retorikk som dette. I fjor ble flere russ dømt for nettopp slike holdninger. En av disse var fra Bergen. Politet ber russen tenke som om – før de kommer med halvkriminelle ytringer i sosiale medier.

Lest? Russ = dum i hue?

God musikk, god underholdning med god humor hører russetiden til. Men dette har ingenting med noe av delene å gjøre. Hva er morsomt med å kalle kvinner for horer, hval og feit – har ikke russen kommet lenger i 2020? Å være over 60 kilo kan være både flott, friskt og godt trent – holdningene er ondskapsfull mobbing og sjikane, ikke noe annet.

Viktig beskjed til alle kvinner over 60 kilo

Tenk hvor mange tusen skolebarn, som har russen som sine forbilder i mai i år? Hvorfor skulle de se opp til mennesker som oppfører seg slik? Barn bør skjermes for mennesker med slike holdninger, fordi det er så veldig feil. Derfor bør alle foreldre som leser dette – skjerme ungene sin for russen 2020, særlig i Bergen.

Voksne menn på 18-19 år, bør kunne respektere forskjeller blant jevngamle. Det er noen som er smale, brede, høye, lave tynne og litt større. Kvinner som menn. Alle er faktisk like mye verdt – og det vet russen veldig godt. Ikke drit dere ut.

Foreldrene har ansvaret

Vi etterlyser tiltak fra rektorer og lærere, som bør ta russen i nakken mht holdninger. Men det er åpenbart foreldrene som har ansvaret for sine håpefulle. Ja, vi vet at russen har ansvaret selv også. De er 18 år eller eldre, og bør ta ansvaret for egne handlinger. Men de fleste russ bor hjemme og snakker daglig med omsorgspersoner.

Er du en forelder til en gutt i Bergen, som er russ 2020? Da har du en jobb å gjøre. For ingen foreldre vil at sønnen skal bli arrestert for besittelse av dop. Slossing, fyll, voldtekt eller bli straffet for å ytre seg ulovlig i sosiale medier.

Da bør de også komme innom tema oppførsel, respekt, fest, puling, drikking, trakassering og å bryte loven. Særlige det mannlige delen av russen bør skjerpe seg kraftig. Det blir for dumt å starte voksenlivet selv ved å bryte loven – for å ytre seg ubesluttsomt.

Alle foreldre bør være tilgjengelig for sin sønner og døtre. Forebygge faenskap og mobbing. Om du hadde en datter, var det ok om hun ble kalt for hore eller hval? Selvsagt ikke.

Av alle teite ting du har planer å gjøre i livet, ikke la dine negative holdninger mot kvinner, være én av dem.

Vi har en viktig beskjed til alle kvinner og jenter over 60 kilo. Styr unna russen 2020. Russen fortjener dere ikke.

Kilde: BT.no

Vargas

Algoritmenes makt!

Algoritmer er intet nytt begrep, men mange vet ikke hva det er. Algoritmenes makt er enorm, og ifølge eksperter kan de være indirekte farlige, kanskje særlig for unge mennesker.

La oss ta fremmedordets betdning først.

Algoritmer betyr veldig enkelt å gjenta. Du skal til verdens ende, det tar tid, men du begynner med det første skrittet du tar ut av huset, så gjentar du skritt for skritt – til du er framme. Eller, du skal reparere bilen din, du trenger fire deler, begynner å skru, bytter del for del – til bilen er ferdig og i orden.

Lest? Nakenbildene du ikke vil se …

Slik er det altså også på nettet, i matematikken og i alle andre typer oppgaver, der du må ha en oppskrift for å hjelpe deg fra start til mål. De fleste vet at en PC eller en MAC, ikke klarer seg uten en harddisk eller et dataprogram. Den dyre maskinen alene, får ikke gjort en dritt, det må mer til.

Algoritmenes makt!
Algoritmer er verktøy for å finne det du søker etter på nett Foto: Gerd Altmann Pixabay

Algoritmenes makt!

Skal du dele en Facebook-melding om at du er gravid, er det flere viktige punkter som skal på plass, før bildet er synlig for alle. Du laster ned bildet av fostrert i magen, eller den voksende magen, så laster du bildet ned på PC, deretter inn på veggen din. For at dette skal bli vellykket – er det altså en form for algoritme, som er løsningen og som gjør det mulig.

Algoritme, i matematikk og databehandling en fullstendig og nøyaktig beskrivelse av fremgangsmåten for løsning av en beregningsoppgave eller annen oppgave.

Store Norske Leksikon

Dessverre er det mange fallgruver i den moderne teknologien, enda internettet totalt sett er et fantastisk verktøy, både til privat bruk, men også porfesjonelt i alle typer virksomhet – all den tid den brukes konstruktivt og riktig.

De skremmende meldingene som ble offentlig kjent nylig via NRK, der unge jenter og gutter bruker hemmelige nettverk på Instagram, som sin hemmelig plattform for å møte likesinnende med psykiske problemer – er et eksempel på hvor galt det kan gå.

Instagram er et populært sosialt medium hvor man kan dele tekst og bilder.

Selvskading, selvmord, spiseforstyrrelser og depresjon blir delt i et lukket nettverk, hvor alle disse unge trøster hvernadre, men også oppfordrer hvernadre til å ta grep, enten ved å faktisk ta livet sitt, eller velge å søke hjelp. I følge NRK, har 15 jenter valgt å ta sine liv i dette nettverket på Instagram.

Algoritmene – oppskriften på hvordan Instagrams teknologi skal fungere – gjør at plattformen anbefaler deg å følge andre personer som har like interesser som deg.

NRK.no

Derfor er det Algoritmene som du bruker daglig når du eksempelvis bruker Google for å finne fram på nettet. Da er det algortimene som hjelper deg å finne best mulig nettside for deg, for at du skal kunne løse dine utfordringer.

Algoritmene funger slik at du skal lett finne likesinnede på sosiale medier om du søker etter bestemte ord eller betyninger. Søker du etter Manchester United på Twitter eller Facebook, vil det stadig vekk dukke opp andre fans av laget. Du mottar raskt alternativer til å søke etter.

Er du på Pinterest, et nettsted for deling av bilder og video, vil du raskt oppdage det samme på din ‘pin’. Du ‘pinner’ dine bilder på din profil, søker og lagrer de bildene du selv liker, vil du umiddelbart få enda flere alternativer i samme kategori.

Algoritmenes makt!
Foto:  Goran Horvat Pixabay

Liker du Porsche eller Rolex, vil du motta en rekke tilbud fra andre brukere på nettsamufunnet Pinterest, som legger ut slike bilder. Dermed er algoritmene med på å styre dine sosiale medier.

Spiseforstyrrelser markeres ofte med gris, hval eller mat-ikoner. Noen oppgir også hva de veier og hva de vil veie. Sw, cw og gw, betyr henholdsvis «start weight», «current weight» og «goal weight».

NRK.no

Men ingen maskiner kan erstatte mennesker, heldigvis. I hvert fall ikke ennå. Derfor ligger det også menneskelig tragedier bak det faktum at unge mennesker i bunnløs fortvilelse, kanskje også alvorlig psykisk syke, velger sosiale medier som sin vei “ut” av problemene, eller ut av livet.

Algoritmene alene kan i verste fall være med å ta liv, men det er tekstene som skrives uner bildene som åpvirker likesinnende på Instagram mest. Også denne helgen vil flere unge komme til å dø – er det datteren eller sønnen din?

En toglinje forteller ikke algoritmene mer enn at dette handler om tog eller en reise, skriver derimot jente (13) at hun vurderer å kaste seg foran toget, vil innlegget få en annen betydning.

Et eksempel vist i serien du kan se på NRK.no, at de unge skriver “Trigger Warning” i overskriften på sine innlegg, om det er oppfordringer der til å gjøre ting man kan komme til å angre på.

Noen finner trøst i skrive med andre i samme situasjon, andre finner ut at livet ikke kan leves og det hele ender med selvmord. Nok et selvmord.

Vi anbefaler både voksne (gjerne foreldre) og unge, om å se serien, INNAFOR, på NRK.no.

Er du en av mange som faktisk trenger hjelp nå, bør du ringe 113, du fortjener bedre enn å bli en i statistikken av de mer enn 600 menneskene, som velger å ta sitt eget liv i Norge per år.

Helsepersonellet som møter deg, vil deg vell, du må bare tørre å ta det første steget selv. Våge å be om hjelp.

Kilde: NRK.no

Vargas

Når barn dreper …

Når barn dreper, settes det himmel og jord i bevegelse fordi det er så uvirkelig og sjokkerende for alle. Barn som dreper barn, skjer nesten aldri, men det skjer noen ganger – også i Norge. Årsaken kan være mange. Ofte har foreldrene et ansvar for at slikt kan skje med deres barn.

Når barn dreper, er det ikke alltid planlagt og de skjønner ikke hvilken ufattelig tragedie de har påført mange mennesker. Ifølge voldsforsker, Ragnhild Bjørnebekk, ved politihøgskolen i Oslo. Finnes det fellestrekk hos barn som velger denne dramatiske utveien når de støter på utfordringer.

Psykiske forstyrrelser

Lav empati, dårlig impulskontroll, høy aggresivitet som er vanskelig å kontrollere. Disse barna har ofte ulike typer av psykiske forstyrrelser og at de sliter med å kontrollere og håndtere vanskelige følelser.

Barn som dreper skjønner ikke alltid konsekvensene for hva de har gjort. Ungdom som opplever sterk sjalusi eller plutselige krenkelser, kan velge å ta liv i affekt uten å forstå rekkevidden av sine handlinger.

Når barn dreper ...

Barn som dreper andre barn eller til og med voksne, har få eller ingen etiske begreper. De forstår heller ikke forskjellen på rett og galt, eller å ha en fungerende samvittighet. Deres mening og ønske kommer foran alt. Føler de seg truet eller krenket, kan de velge å bruke våpen for å rette opp situasjonen.

Ingen forventer at barn skal begå slike uhyrlige handlinger som å bli drapsmann i ung alder. Det er årsaken til at samfunnet reagerer så voldsomt, når dette skjer.

Når barn dreper …

Det forventes ikke, at barn skal begå drap, det forventes aldri at gjerningspersonen er under 18 år. Enten det kommer en rask tilståelse eller etterforskningen avdekker det faktum, at et barn er siktet og senere funnet skyldig.

Et barn dreper aldri, for å drepe uten grunn, uten en bakenforliggende årsak som har gjord vedkommende i stand til å ta liv. Barn dreper ikke når de føler seg dårlig behandlet, det skal mye mer “påfyll” av frustrasjon og psykiske påkjenninger. Vold i hjemmet eller andre psykiske eller fysiske belastninger på gjerningspersonen – før det ender med drap.

Ingen barn blir født som drapsmenn. Det ligger ofte en tragedie bak.

Det er når livssituasjonen oppleves som ukontrollerbar og ekstrem, at barn velger å gjøre ekstreme handlinger som de ikke helt forstår. Livet er så vanskelig og ukontrollerbart, at de velger å drepe, som en konsekvens av et liv i fullstendig kaos. Da er det ofte foreldrene som kan være skyld i en slik situasjon.

Alle foreldre, enten en mor eller en far, helst begge – har ansvaret for egne barn til de er myndige, foreldreløse barn er underlagt barnevernet. Men det er alltid barnet selv som må stå til ansvar for egne handlinger, enda barn under 15 år ikke settes i fengsel.

Det er slett ikke uvanlig at barn dreper andre barn, men i Norge skjer det heldigvis nesten aldri.

Skoleskytinger

I USA opplever vi skoleskyting, som ender med massakre av barn og unge. Heldigvis er vi forskånet for slike mareritt her hjemme, men vi vet det er mulig at slikt kan skje også i Norge. Hvordan skal man forhindre det? Har vi godt nok system som plukker opp potensielle drapsmaskiner, ensomme ulver som ABB, som forandret Norge fullstendig 22. juli 2011?

Uansett må det settes inn mer resurser på å hindre slike situasjoner i framtiden, dessverre vet vi allikevel at det kan skje. Så lenge det er mennesker som omgåes hverandre i samfunnet vårt vil det skje drap. Også der barn er både offer og gjerningsperson.

For et par år siden ble en 4 år gammel gutt kvalt med et hoppetau av en 10 år gammel gutt i Ljungby i Sverige. En sak som rystet hele Norden og som fikk masse oppmerksomhet i lang tid.

Mange husker sikkert den grufulle forsvinningssaken i Liverpool i 1993, der 2 år gamle James Bulger forsvant fra sin mor på kjøpesenteret. Han ble funnet, torturert og drept, to dager senere, 4 km unna. De skyldige, de som drepte lille James, var to gutter på 10 år.

Voldsomme nyheter

Det blir alltid helt spesielt når ofret er et barn, enda mer spesielt når forbrytelsen også blir utført av et barn. Det forventes at barn forblir barn, ikke gjerningsperson i en drapssak.

Lest? “Jodel” gir rom for terror-spøk ved Ungdomsskole

Barn kan bli redd og bli nervøse om nyheter om andre barn. Derfor er det i følge psykologer som vet mye om barn, svært viktig at omsorgspersoner tar tak og viser omsorg, snakker med barna om slike voldsomme nyheter. Fortell gjerne om konsekvenser for slike handlinger og hvor sjeldent slikt egentlig skjer i Norge.

Psykisk helsevern

Barn tar til seg informasjon på sin måte via TV og Internett, aviser og sosiale medier. De kan tenke tanker man ikke klarer å forestille seg, nettopp derfor er det så viktig å vise de at det er voksne som sørger for at de er trygge både i hjemmet og på skolen.

Norske barn har det bedre enn de fleste, men dessverre skjer tragedier også her.

Hva som skal til for å forhindre drap på barn utført av andre barn, er ikke lett å finne svar på. Psykisk helsevern har lenge vært en debatt i Norge, blir det gjort nok for barn og unge med psykiske lidelser?

Ingen familier fortjener å måtte gå gjennom en slik smerte og sorg som å miste sitt barn, uansett hvem gjerningspersonen er.

Vargas

Unge knuller mindre enn tidligere …

Unge knuller mindre enn tidligere … hvorfor det? Ifølge grundige undersøkelser internasjonalt, har yngre mennesker mindre sex enn for få år siden. Årsakene er mange og komplekse, men internettet må ta deler av skylden. Det faktum at unge mennesker har flere mentale utfordringer enn tidligere, kan også være en medvirkene årsak.

Bergenet lesetid: 5 minutter

Mindre sjekking

Lest? Er du den beste utgaven av deg selv?

Det er særlig i USA dette har fått stor oppmerksomhet, men det er grunn til å tro at det er like galt i Norge. Et tankekors at ingen forskere har valgt å gjøre en nyere studie på hvordan det står til med sexlivet til norske ungdommer.

Kroppspress, prestasjonspress, drikkepress, skole- og karakterpress, det er kanskje ikke så rart at de unge velger bort sexen? Hele 23 prosent av amerikanere mellom 18 og 29 år, har ikke hatt sex det siste året. Det er svært overraskende høye tall og bør absolutt sees i sammenheng med tiden vi lever i og hva de unge går gjennom i livet.

Hvor romantisk er det forresten å date en potensiell partner via en app?

Romantikken forsvinner

Samfunnet vi lever i i dag, er kanskje mer sexfiksert enn noen gang. Men det betyr ikke at ungdom fristes av å ha samleie med kjæresten av den grunn. Debutalderen stiger, studentene snakker om sex, men stadig flere vet ikke hva det er snakk om, annet enn fra pornorelatert kunnskap, som jo er så langt fra virkeligheten det er mulig å komme ofte.

Unge knuller mindre enn tidligere ...
Lovers in sunset Photo: Tony Nguyen Creative Commons

Romantikken forsvinner, sakte, men sikkert. Flørtingen like så. Øyekontakt via internett, en app, via SMS eller Tinder er vrient. Generasjon X har mye å slite med og som om ikke de psykiske utfordringene skulle være vanskelige nok, er det altså “Helsesista” og andre kloke hoder som tar de unge på alvor, som får bølgen. Bølgen av spørsmål, gråt, fortvilelse, sinne og frustrasjon fordi det er så jævlig å være unge i Norge i dag.

Unge knuller mindre enn tidligere …

Hvorfor skal man ha sex med noen som helst når livet er vanskelig, skummelt og håpløst? Undersøkelsen viser at det er ikke bare i Norge de unge sliter, men over hele den vestlige verden – samt Japan. I Japan viser en ny studie at mer enn 40 prosent av begge kjønn mellom 18 og 34 år, er jomfru, altså enn ikke har debutert seksuelt. De er kanskje mange nok, si. I Japan.

Lest? Sykt perfekt – livet på ordentlig, for unge norske jenter

Unge knuller mindre enn tidligere

Sosiale medier får skylden for at mange unge er ensomme, mangelen på sosiale omgang går utover evnen til å kommunisere, flørte og finne seg en kjæreste – som til slutt går ut over sexlivet. Også unge med egen partner onanerer heller enn å ha sex ifølge undersøkelsen.

Før ble det kalt tidspress eller tidsklemma, nå heter det psykiske utfordringer eller depresjon. Sannsynligvis er det ingen av delene, bare ikke nok tid til å kjenne etter. Enten man er ung student, småbarnsforeldre, voksen eller moden, tiden til å kjenne etter hva som er viktig og riktig for deg som et selvstendig individ, med alle de feil, mangler, behov og begjær – kommer ikke tydelig nok fram i lyset. Kanskje bør man sette av tid til å kjenne etter hva man faktisk ønsker med livet?

Lest? Sex uten orgasme

Unge mennesker kommer til å slutte å knulle, punktum. Hvis vi ikke endrer holdningene til omgivelsene rundt oss. De unge må få slippe å være perfekte, slippe å forsøke å være best på skolen, vakrest i klassen, presentere bedre enn alle andre på alt. Å gi litt mer faen er en undervurdert påstand. hadde de unge bare klart å si det til seg selv, lene seg tilbake og nyte hverdagen, livet og sexen – kommer også begjæret som er så viktig.

Man vet ikke hva forelskelsen gjør med deg før man har opplevd den.

Psykiske utfordringer

Å være forelsket husker man resten av livet, når den første sterke bølgen slår innover hjertet, sjelen og fyller deg med varme. Du vet det da det skjer, du slutter å spise og hodet fylles med rosa skyer og deilige tanker – kåtheten fyller deg med lyst og begjær. At unge mennesker ikke skal få oppleve ekte kjærlighet er trist og skremmende. Jaget etter noe usynlig dill dall, jaget etter oppmerksomhet og likes, jaget etter å bli akseptert, godtatt og godkjent fjerner enorme muligheter.

Digital distraksjon, sosiale medier, lekser, jakten på det perfekte utseende og et destruktivt selvbilde, er med på å gi for liten tid og for dårlig fokus på de ekte følelsene, for mange unge. Alt for mange sliter med dårlig søvn, depresjon og angst til at de makter å være glade, lykkelige og ikke minst kåte. Alle disse negative tankene og følelsene undergraver alt som har med sex å gjøre – forståelig nok.

En rekke psykiske utfordringer gjør at mange unge verken forelsker seg eller prioriteter et aktivt sexliv.

Du kan ha to hundre positive wipes på Tinder, men fortsatt ingen å snakke med, langt mindre en kjæreste om du ikke tør å møte vedkommende, ansikt til ansikt. Bare det å sette av tid til en viktig samtale, et godt måltid eller møtes over en øl på puben – uten å ta etter smarttelefonen, er for mange unge, nesten helt utenkelig.

Du må tørre å kjenne etter lykken for å bli lykkelig og være til stede i livet.

Vargas

Glem Fortnite – konkurrenten er her!

Glem Fortnite – konkurrenten er her! Dine barn har sikkert spilt det populære spillet så ofte de kan, til og med ektemannen lurer seg til å spille verdens mest populære data eller PC-spill. Men, nå har konkurrenten kommet. Apex Legends er navnet, du kan merke deg navnet, først som sist. Det er sannsynligvis dette hele familien spiller – innen kort tid.

Vi har spilt begge, men kjenner ikke til rutinene for alle barn i kongeriket, derfor refererer vi til barnvakten.no og videreformidler deres anbefalinger. For det er en viktig forskjell som du som forelder skal passe på. Fortnite har en anbefalt aldersgrense på 12 år. Apex Legends har 16 års aldersgrense. Det er en merkbar forskjell.

For ungdommene er dette bad news, men aldersgrensene er satt der av en god grunn. Sitter du sammen med poden og forklarer hvorfor det er slik, kan det hende du slipper lettere unna, enn om du bare nekter de unge å få spille dette meget populære spillet.

Du kan håpe på at dette er nok en døgnflue, som Pokémon Go, men vi er redd for at Apex Legends er kommet for å ta tronene fra nettopp Fortnite.

Glem Fortnite - konkurrenten er her!

Budskapene er like i Fortnite og den nye konkurrenten, Apex Legends. Det skal skytes og helst drepes. I sistnevnte er det en tøffere tone, som man kjenner fra konfliktfylte spill fra tidligere. Man kan spille gratis på PS4, X-Box One/ Windows og PC-plattformer.

Apex Legends har fått anbefalt aldersgrense på 16 år fra PEGI på grunn innhold med vold.
På PEGI sine sider der spillet er vurdert står det: «This game has received a PEGI 16 because it features sustained depictions of violence towards human characters and moderate violence. Not appropriate for persons below 16 years of age.»


Målet med spillet, som i andre ‘battle royale-spill’, er å overleve så lenge som mulig i et scenario der lag med spillere jakter hverandre.
Apex Legends har i flere tilfeller blitt omtalt som det «neste Fortnite». En del foreldre lurer nok på om det er greit å tillatte Apex Legends dersom barnet allerede spiller Fortnite
.

Barnevakten.no

Er du som omsorgsperson usikker på hva du skal gjøre når barna gråter blod, fordi alle andre tolvåringer, venner og klassekamerater spiller Apex, men du er ikke happy for at din sønn eller datter skal spille det. Gå inn på barnevakten.no og les deg opp på deres strenge anbefalinger. Det er et voldelige spill, det er mennesker som er ofre. Aldersgrenser settes av hensyn til at barn er barn.

Apex har bedre grafikk, som gjør alle bilder langt mer naturtro enn i Fortnite. Du slipper også den kjente byggingen som er kjennetegnet til Minecraft-etterligninger som Fortinte har. Du er good to go, så snart du har lastet ned Apex Legends. Det alene er en av årsakene til den enorme populariteten, tror ekspertene.

Battle Royal-sjangeren er den kategorien man finner dette nye Apex Legends spillet i, som er en av de første spillene på Fortnite. Så det er mange likhetstrekk, men også forskjeller.

Mer enn 25 millioner brukere har tatt Apex Legends i bruk – på én eneste uke.

Glem Fortnite – konkurrenten er her!

En annen forskjell er at man må alltid være tre spillere, mens i Fortnite kan man spille alene. Og det er ifølge NRK.no, de fornøyde brukerne, gamerne på YouTube og de som streamer spillingen sin live, som gjør disse spillene så fryktelig populære, også for norske brukere.

Selvsagt skal ungdommen følge med hva som skjer på spillfronten, det er endel av det å være ung. Alle ønsker å spille, men ferdighetene gjør at noen heller velger Roblox, noen er tro mot fotballspillene, andre vil beholde Fortnite som om det gjelder livet. Nå ser det ut til at svært mange unge, verden over, hegner om det samme spillet – kanskje mer enn noen gang.

Alle typer spill, det være seg på PC eller i konsoll, så er trendene med på å utvikle populariteten. Noen spill holder seg populære i årevis, andre forblir døgnfluer som forsvinner på kort tid. Denne enorme populariteten for et og samme spill over landegrensene.

Nå er det altså Apex Legends som gjelder. Om du er 16 år eller eldre.

Kilde: NRK.no

Vargas

SKAM avdeling USA er her!

SKAM avdeling USA er her! Den amerikanske utgaven av Norges mest populære internett-serie hadde premiere nylig. Reaksjonene vil komme fra hele verden, endelig vil SKAM-universe bli delt over alt. “Loser” er første episode.

Handlingen er lagt til Austin i Texas, derav navnet SKAM-Austin. Så langt unna Hartvig Nissen videregående, noe som vil gjøre en så stor forskjell at det blir vanskelig å finne likhetstrekk, men de er der. Heldigvis. SKAM avdeling USA er her!

SKAM avdeling USA er her!

Om du forventer å se likheter mellom norske Noora og en amerikansk-talende Noora må du lete lenge. SKAM-USA heter altså SKAM-Austin og navnene på heltene som er med, er endret. Mehgan er karakteren Eva, fra første sesong osv.

Men utover det, kan du se likhetstrekk i handling og dialog. Heldigvis.

Her kan du se “Loser“som er første episode av SKAM-Austin.

SKAM avdeling USA er her!

SKAM-gjengen i sitt rette element Foto: NRK.no

Om du som norsk SKAM-fan, får se den amerikanske utgaven? Vel, amerikanske TV-seere ser TV på strømmetjenester som oss, men de bruker også Facebook til underholdning. ‘Facebook-Watch’, sendes kun i USA, men NRK.no har sikret seg senderettigheter i Norge, og vil sende episodene, når de er sendt i USA. Heldigvis.

Dette er SKAM:

 • «SKAM» er en dramaserie som i hovedsak retter seg mot ungdom. Serien blir publisert jevnlig med klipp, instagram-bilde og ulike chatlogger på nettsiden skam.p3.no.
 • Klippene blir satt sammen til en episode som blir lagt ut hver uke. Serien gikk også på NRK3.
 • Serien følger en vennegjeng som går på Hartvig Nissen VGS i Oslo.
 • Første sesong ble vist i september 2015.

Les mer på NRK.no

Skam-universet

SKAM-universet blir større med en amerikansk versjon, helt åpenbart, men det er også en hel haug med andre nasjoner, europeiske som gjør sin versjon av den klassiske originalen, produsert av trauste NRK. Dermed blir den norske originalen kjent på ny over flere kontinent, kanskje har vi bare sett starten av hvilke konsekvenser SKAM vil få på sikt, med Austin sin versjon.

I den ferske utgaven som nå er tilgjengelig i USA, var det som kjent SKAM-skaper og manusforfatter, Julie Andem, som sto for regien. Dermed vil du finne likhetstrekk i SKAM-Austin, som gjør deg varm om hjerte. Heldigvis.

Det var Frankrike som kom med første utgaven av SKAM, etter at den norske serien, for alltid den originale-utgaven, var ferdig på NRK.no.

Om du får se de samme konfliktene, problemstillingene, forelskelsene, festene, og vennskapene, i SKAM-Austin? Selvsagt gjør du det! Det er bare å glede seg!

Kilde: NRK.no

Vargas

Tabuer rundt gutter, kropp og trening

Tabuer rundt gutter, kropp og trening. Jenter har vært i fokus i mer enn tredve år. Særlig etter at fenomenet, sosiale medier kom på banen, med internettet, har jentene vært i fokus. Hva med guttene, deres fokus på kropp, helse, trening og kosthold?

Anonymisert og temaet drukner i ‘selfies’ fra selvopptatte jenter. Hvorfor?

Lest? Hæ?! Er du ikke vellykket sier du? 

En hver tolvåring eller fjortenåring har sett seg selv i speilet og fordømt de helvetes kvisene i det kvisete, kvisetryne når puberteten blomstret som mest. Hos begge kjønn har det vært slik, men oftest hos gutter. Vi har vel alle vært der. Krisen ble neppe større enn nettopp da. Skulle på fest, men ble hjemme fordi kvisene hadde tatt kommandoen. Tabuer rundt gutter, kropp og trening.

SKAM i spissen

Du ser de på treningssentrene, gutter i tenårene, flekse muskler, stønne å bære seg, studere de stadig større musklene, der de håper på at så mange som mulig både ser og hører dem. Det å vise fram en kropp man er stolt over, starter tidlig i livet og slutter sent.

NRK.no med særlig SKAM i spissen, har satt fokus på gutter og unge menns vanskelige periode i livet. Da voksenlivet skal påbegynnes, følelsene henger uten på kroppen, man vet ikke helt om følelsene går for jentene eller guttene eller bare en diger Big Mac. NRKs nye serie ‘Blank vil kunne sette fokuset, enda mer på hva litt eldre ungdommer – gjør i sitt liv.

Tabuer rundt gutter, kropp og trening
Isak og Even, forbilder for en hel generasjon Foto: NRK.no

Temaene kropp, helse, forelskelse, skole, foreldre, sykdom, kåthet, festing, trening og det jævla maset om kropp, skjønnhet og utseende – ser ut til å leve videre hos begge kjønn. Også etter passerte tjue. Dessverre sitter de fleste guttene og unge mennene på sidelinjen når debatten går.

Tabuer rundt gutter, kropp og trening

Spiseforstyrrelser, kviser, trening og kosthold og utseende forøvrig, er temaer de unge alltid vil være opptatt av, men guttene snakker ikke om det, ikke engang med andre gutter og venner. Her havner heller temaet på sex og fyll, hvem de har ligget med, hvem de ønsker å ligge med og hvem som er mest pop av Messi og Ronaldo – er ofte diskusjonstema. Og selvsagt hvilke PC-spill som er mest ‘in‘ for tiden.

Lest? Sondre Justad står fram som bifil

Hvorfor tør ikke guttene, etter den fantastiske ‘Even og Isak’- sesongen i SKAM, å snakke mer om kropp og følelser? Når endelig et par står fram som forelsket, kåte og homofile – burde det ha sparket opp låste dører, for en hel generasjon, enda det åpenbart er fiksjon i en TV-serie. Burde den populære serien hatt slagkraft nok. Men dessverre ble det dørgende stille etter at NRK la ned SKAM.

Blank

Foreløpig er det ingen markerte mannlige hovedroller i den nye serien ‘Blank‘, men det betyr ikke at alle norske unge gutter og menn bør bure seg inne av den grunn. Her bør jentene flyttes til side, slik at guttene får oppmerksomheten over på seg en stakket stund. Det være seg i skolen, blant kompisene, blant konfirmantene eller på treningsfeltet.

Som alltid finnes det unntak. Sondre “Nu Har Du Mæ” Justad, artisten fra Henningsvær, som nylig brukte Anne Lindmo og beste sendetid på NRK, til å fortelle at han kan bli forelsket i gutter og jenter. Også her burde mang en unggutt, kjent litt ekstra etter i rognposen, om dette var riktig tid og sted å komme ut av skapet. Tiden er faktisk inne.

Reis opp, stå opp for dere selv, fortell hva dere ønsker med livet deres, stå fram som bifil, homofil, tjukkas eller kjekkas. Nå er det på tide å stå å tisse, gutter. Vekk med puselankene og fram med brystet.

Kilde: NRK.no 

Vargas

Flørter du med dop?

Flørter du med dop? Du skal på en fest hvor du ikke kjenner andre enn venninnen din fra videregående, det er mer enn ett år siden dere møttes sist, men takker ja til invitasjonen av mangel på noe annet å gjøre akkurat denne lørdagskvelden.

Musikken er bra, stemningen god og maten imponerende.

De fleste har hilst høflig, et par av guttene har ikke sett i din retning. Særlig den deiligste og sprekeste, og som eier kåken blir du fortalt. Han har virket arrogant siden dere kom.

Burde ikke verten ha kommet og hilst tenker du i det øyeblikket en hånd kommer foran deg og drar deg bakover og inn i to sterke armer. Han lukter godt, og du merker hjertet ditt slår raskere i det øyeblikket øyner møtes.

“Hei, Ivar her. Du må være Janne, Line har snakket så mye om deg.”

Flørter du med dop?
Foto: Vice.com

Du hilser, smiler og en umiskjennelig rødfarge du vet alltid kommer i trengte og flaue øyeblikk, blusser opp i kinnene dine. Endelig får du fram et par stammende setninger: “Har hun? Åh, det visste jeg ikke … ja, hei, Janne her.” Han smiler, stryker deg over kinnet, lener seg mot deg og hvisker: “Det vet jeg, kom skal du få smake noe nytt og spennende.” Du kniser, sender Line et bekymret blikk, men hun smiler og blunker betryggende tilbake. Du følger med Ivar inn på kjøkkenet.

Flørter du med dop?

Et par som står og kliner, får et blikk fra verten og de stikker inn i stuen til de andre åtte, ti personene som danser til house-musikken som dunker i ørene dine. Du er alene med Ivar, som tar opp en joint fra lommen, han smiler til deg, går deg i møte og presser seg inntil deg, og kysser deg ømt og forsiktig. Du glemmer alt og lar deg henføre til denne sexy mannen, som leker med tungen din. Du liker alt ved det som skjer og jobber med kysset for å gjøre det best mulig, du vil alt, denne kvelden. Særlig med, Ivar.

Line dukker opp i samme øyeblikk som kysset opphører og Ivar setter sneipen i munnviken og fyrer den opp, tar et skikkelig drag og sender den videre til Line. “Dette, Janne, er det beste som finnes på markedet og gjør deg vill og gal. Jeg lover. Jeg kan ikke få nok, men har full kontroll. Bruker det bare i helgene. Vil du prøve?”

Du studerer øyene hennes, de er blanke, klare og ærlige. Ivar stryker du deg over rumpa, når Line trekker inn sitt første trekk. Gloen gløder og du har mest lyst til å løpe din vei, men flørten med Ivar holder deg tilbake, dette nye og spennende som skjer akkurat i dette øyeblikket – er noe du har savnet. Du vil ha en kjæreste og har ikke sett en vakrere mann, enn han som for et øyeblikk siden hadde tunga langt ned i halsen din.

Du tar i mot jointen, setter den i munnen og trekker inn. Det gnistrer foran øynene dine, sommerfugler herjer med kroppen din og velbehaget bedøver sinnet og du føler deg perfekt, glad og lykkelig. Du fortsetter å kline med Ivar, danser, ler og sovner.

Du våkner tre timer senere, alene, nypult og forlatt. Du er hekta, men vet det ikke riktig ennå.

Dette kunne ha vært historien om din datter, niese eller venninne. Dette er dessverre en historie som kan kopieres og limes inn i livet til mange unge gutter og jenter som flørter med dop, for aller første gang.

Du bør gjøre alt for å styre unna. Uansett hvor vanskelig og upopulært det er, der og da. Men husk; det er ditt liv og din framtid det handler om.

Vargas

Seksuell utpressing mot barn -ny trend!

Seksuell utpressing mot barn -ny trend! Den eneste måten å ikke havne i ditt livs største krise, er å unngå ta nakenbilder, verken på mobil, via PC, eller legge disse ut på de forskjellige sosiale mediene.

Blir du tatt bilder v i dusjen på skolen – bør du ta det opp med rektor, foreldre og politiet. Det er straffbart å ta bilder av andre, uten samtykke, både med og uten klær.

Lest? Barn tar selvmord! Årsak: Mobbing!

Kripos, Politiet og “Slettmeg.no” har lenge vært klar over problemet, men slår nå alarm. Aldri før har det vært så mange unge som med bunnløs fortvilelse, har måttet fortelle foreldrene sin om utpressing og trusler, av seksuell karakter.

Seksuell utpressing mot barn -ny trend!
Foto: Marco Vaglieri / NRK.no

Seksuell utpressing mot barn -ny trend!

Dessverre har det resultert i selvskading, foreldre som blir sykemeldte og selvmord. Seksuell utpressing mot barn er en ny og farlig trend som ødelegger mange liv, et problem som er vanskelig og kompleks. Framgangsmåten de utspekulerte nett-trollene bruker er kjent for politiet, men fortsatt er det mange som slipper unna straff. Her er noen eksempler via Kripos:

 • Noen kartlegger barna i forkant for å avdekke relasjoner, interesser, hva de snakker om osv.
 • Kommuniserer på barnas premisser. De vet hvordan barna uttrykker seg, hvilken sjargong de benytter.
 • Utgir seg for å være samme eller motsatt kjønn.
 • Utgir seg for å være i samme aldersgruppe.
 • Introduserer seksuelle tema ofte gradvis. De utnytter at barn også utforsker egen seksualitet på internett.
 • Samme gjerningsperson benytter flere profiler for å “gå god for” andre profiler personen besitter. Slik skaper de en illusjon om at denne personen er til å stole på.

Dersom man blir utsatt for seksuell utpressing:

 • Stopp kommunikasjonen
 • Ikke del flere bilder eller videoer
 • Ikke betal penger
 • Ta kontakt med en voksen du stoler på og politiet ( tlf. 23 20 80 00 eller på epost: kripos@politiet.no)

Ifølge Kripos, er det gutter og jenter i alle aldre som blir forsøkt utpresset og dermed får livet sitt ødelagt av kyniske kriminelle, på jakt etter kortsiktig vinning.

Lest? Nakenbilder av deg selv? Deler du?

Å være i starten av voksenlivet og måtte ta opp slike temaer med de nærmeste, med skolen eller politiet, er skambelagt, flaut og nedverdigende, men akk så nødvendig. Uten at politiet får kjennskap til den faktiske dialog mellom den som truer og den som mottar truslene, kan ingen bli tatt for ugjerningene.

Gjør deg selv en tjeneste, logg av når en eventuell samtale peiler inn på sex eller nakenhet.

Kilde: Kripos og NRK.no

Vargas

Blir du bedt om å kle deg naken?

Blir du bedt om å kle deg naken? En uskyldig flørt med noen som slenger rundt seg med komplimenter, fra en person du ikke kjenner, kan i verste fall ende med voldtekt, om du velger å møte vedkommende.

Tipse politiet

I andre tilfeller kan han eller hun lure deg til å kle av deg, der bildene blir brukt til utpressing. Se videoen nedfor – som er hentet fra faktiske hendelser, delt av Kripos.

Lest? Bildene som avslører norske pedofile

Aldri før har det vært viktigere enn nå, å tipse politiet, der du har mistanke om at andre blir misbrukt, eller noen truer deg til å ta nakenbilder av deg selv på nettet. Det er forbudt, det er trusler og de skyldige kan bli dømt til fengsel for overgrepene.

Kriminelle

Dessverre er det lett å bli lurt, fordi de kriminelle ofte bruker kompliserte framgangsmåter, eller nye måter å true deg på. Den du først tror er en fortrolig venn, en potensiell kjæreste eller kanskje en du stoler fullt og helt på, men som faktisk er en person du ikke kjenner, som sitter et annet sted i verden og vil utnytte deg til fulle.

En person som jobber med nett-kriminalitet, der du er en av mange som blir lurt, akkurat i dag. Enten truet til å betale penger, eller lurt til å sende nakenbilder av seksuell karakter, slik at de kan presse deg på et senere tidspunkt. Blir du bedt om å kle deg naken?

Ta kontakt med voksne du stoler på – er du voksen bør du tenke deg godt om før du sender nakenbilder. Du kan bli truet i ettertid.

Lest? Avviker? Søker du barneporno? Les!

Kripos

Husk at du som barn eller ung, har egne rettigheter. Alltid. Din kropp er det kun du som bestemmer over, og er det noen andre som forsøker å tvinge deg til å gjøre noe du selv ikke ønsker, bør du si nei. Husk også at du aldri står alene, uansett hvor mørkt og vanskelig ting kan se ut når fortvilelsen tar overhånd.

Søk råd og hjelp hos noen du stoler på, enten rektor, en lærer, foreldre, søsken eller en mormor.

Kripos og det norske politikorpset jobber på spreng hver eneste dag, i samarbeide med en lang rekke andre nasjoner, mot å avdekke kriminelle som operer via internett. Politiet kan ikke ta alle, men de kan avdekke mange kriminelle grupperinger, med din hjelp – om du tør å stå fram og fortelle din historie.

Hver minste lille detalj, kan være nok til at politiet stopper de kriminelle. Har du mistanke om noe eller noen i sosiale medier, trekk deg ut ved å si, nei takk.

Bruk emneknaggen #SayNO du også, og del gjerne budskapet til alle du kjenner. Sammen står vi sterke mot svindlerne.

Kilde: Europol/Kripos

Vargas

Pin It on Pinterest

vargas12.com